Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.

Политици говорят за дори 15 милиона българи по света
Обновена: 23 сеп 2018 07:29 | 22 сеп 2018 20:08, Елка Василева
522
Почти 2 млн. българи напуснали България за последните 30 г.
Снимка: архив, Reuters

Според правилата на Евростат в една и съща година /2021 г./ във всяка страна членка се провежда преброяване на населението и жилищния фонд.

Тъй като отговорът на въпроса за националността на всеки преброен е задължителен, това е един от шансовете да се разбере колко точно българи живеят в чужбина в момента.

Когато се говори за българите в чужбина, в публичното пространство се споменават най-различни числа, които рядко почиват на официални данни.

Чуждите статистики например показват, че за последните 30 години постоянно пребиваващите в чужбина българи са около 1,1 милиона, пише "24 часа".

Но първо – става въпрос само за хората, които са българи по националност. Потомците на българите, заселили се в чужбина сега, едва ли ще имат отметка “българин” в личните си документи, както не се водят българи и потомците на хора, емигрирали преди десетилетия.

И второ – тези данни са само за ЕС. Резултатите от преброяванията в държави от други континенти рядко достигат до България. Затова някои политици си позволяват да говорят за 11, дори за 15 милиона българи по света, но няма кой да ги опровергае с достоверни данни.

Според НСИ например за същите тези 30 години – между 1984 и 2016 г., България е напусната от 1,85 млн. български граждани.

И според изчисленията излиза, че 52% от намалението на населението на страната през този период се дължи на отрицателния естествен прираст, а другите 48% - на нетната емиграция.

Нетна емиграция е броят на хората, който се получава, като от напускащите страната се изваждат тези, които се завръщат в нея. Според последния годишник на НСИ, който е за 2017 г., броят на напусналите България през тази година е бил 35 хил. души, а броят на завръщащите се – 25 хил. души. Т.е. нетната емиграция е била само 10 хил. души.

През последните години тя непрекъснато намалява и според много специалисти скоро ще се стигне до момента, в който ще стане нула.

“Въпрос на хипотези е, но ако говоря като експерт, а не като председател на НСИ, очаквам в близките години този баланс да стане положителен. Т.е. колкото човека напускат България, толкова и да се връщат. Може би ще стане в рамките на около 5 години”, каза пред “24 часа” председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Това е реално да се случи според него, защото зависи изцяло от мерки, които политиците могат да вземат, например да направят страната по-привлекателна за живеене и това да продължи достатъчно дълго време.

Много по-трудно е според Цветарски да се управлява раждаемостта, която си е лично решение на човека и никой не може да оказва влияние върху нея.

Колкото до самата раждаемост, около нея също има много митове. По-ниска от сегашната раждаемост в България според данните е имало през 1997 г.

Тогава е достигнато дъното на кризата и българите по всяка вероятност са реагирали с временното отлагане на тези лични планове.

След 2000 г. раждаемостта започна да се повишава и от 1,2 промила през 1997 г. сега вече е 1,6 промила. Но въпреки всичко естественият прираст продължава да е отрицателен, тъй като смъртността е по-висока.

 


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
436
2
 
3
 
! Отговори
Ван Дам преди 5 месеца
Некадърното и крадливо управление на всички партии досега включително и това на ГЕРБ -Патриоти, доведе Страната до пълна и все по увеличаваща се Мизерия, недоимък и никаква перспектива за младите.Цифрата на напускащите завинаги българи стана 80 000 на година според най новите проучвания.?Ето и сега с последните новини за шоково поскъпване на всички стоки ,храни , плодове, лекарства ,парно , горивата,ток, топла вода, студена вода живота тук в тази скапана държава ще става все по труден и тежък.
435
3
 
1
 
! Отговори
Боян Юруков преди 5 месеца
Как може да пишете абсолтна глупост за заглавие и после в собственият си текст да показвате, че е глупост. Не не са 2 млн., а далеч по-малко. Хайде сега го поправете.
434
1
 
3
 
! Отговори
дрис.бг преди 5 месеца
ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ
433
3
 
0
 
! Отговори
Ами.. преди 5 месеца
Познавам един американец, който живее от 6г в София. Говорил съм си с него. Та той вика - ние американците никога не сме емигранти. Ето аз съм американец, който живее в София, познавам един американец, който живее в париж А друг един живее в прага.
Та се питам, не може ли и ние българите да сме така..... българи живеещи в чужбина. Защо задължително трябва да сме емигранти?
432
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма добре платена работа,а в провинцията до 80% безработица,в София само 5-10%,селата опустяват и изчезват,престъпност,несигурност,диктатура на управляващите,смешни заплати,самотните родители не са защитени,
никаква мисъл за страната и защита на населението,
неработещи институции и назначения на некадърни,необразовани калинки,
буквално принуждават хората да напуснат страната,а страна без хора,какво е?Вече и ромите бягат.
Рибата се вмирисва откъм главата.
431
4
 
1
 
! Отговори
Ей рачички ей го 2 преди 5 месеца
Лошо нема.
1)Хората им се ходи по даржавите, нека ходат. 2 милиона секи да прати по 1000 лева на мама и тати в Долно Муево, тва за 2 милиарда. 50% от българскиа ГДП.
2)Сашите тия си купуват долнокачествено построени апартаменти в квартал Манастирки Ниви, еи ти оше 10 милиарда. То стана 150% от ГДП.
3)Ако име се вижда на тия дето останаха , много празно и рехаво, да идат да се повозят на вълнообразната магизтрала неделя вечер и ше им мине мерака.
430
1
 
16
 
! Отговори
ПРОКУРОРА преди 5 месеца
Ще си ходя където си поискам и когато си поискам щом нямаме ДЪРЖАВА да обърне внимание защо всички тези хора заминават в чужбина ! Да направят реална сметка как се живее в България с 1000 лв и как се живее в Германия с 2000 евро... Защото и цените са се изравнили Аааа заплатите не са помръднали това говори само едно КОРУПЦИЯ 100% И всеки втори Българин гледа да излъже някой с цел да изкара нещо допълнително за да може да живее малко по дабре. Непрекъснато вдигат цените !!!
429
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе те напускащите и завръщащите се може и да са приблизително еднакъв брой, ама има една уловка. Напускат хора на 20-40 година, а се завръщат хора над 60, т.е. пенсионери, които идват да си живеят с тамошните пенсии тук защото им е по-евтино. Не, че има нещо лошо, но това определено не развива икономиката и само затруднява здравната система, защото тези хора, често имат заболявания, което си е нормално.
428
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе те напускащите и завръщащите се може и да са приблизително еднакъв брой, ама има една уловка. Напускат хора на 20-40 година, а се завръщат хора над 60, т.е. пенсионери, които идват да си живеят с тамошните пенсии тук защото им е по-евтино. Не, че има нещо лошо, но това определено не развива икономиката и само затруднява здравната система, защото тези хора, често имат заболявания, което си е нормално.
427
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До kiro
Обяснението е,че със спестените пари емигрантите могат да си позволят единствено имот в България.И тези имоти стоят празни.Което вдига цената на имотите и младите семейства не могат да си позволят да си купят жилище.Което още повече допринася за демографският срив.По-добре да няма такива"инвестиции".
426
0
 
10
 
! Отговори
kiro преди 5 месеца
Най-големият инвеститор в България са българите живеещи в чужбина - за 2017 официално преведени по банков път в България са влезли 1 милиард и 320 милиона.
Странното е че повечето българи нямат планове да се върнат в страната, но продължават да купуват имоти.
Инвестиция?
Едва ли, може да инвестират в много по сигурни и доходоносни имоти в други точки на света.
Нямам обяснение.
Аз живея в България, не ми се живее другаде. А съм видял 2 и 200.
Различни сме, един иска САЩ, друг Германия, аз БГ.
425
4
 
4
 
! Отговори
До 419 преди 5 месеца
Много обобщаващо и доста *** коментар.....аз на никого не позволявам да се отнася към мен като човек втора ръка....и не демострирам колко съм успял или неуспял....но мога да твърдя че на запад има не по-малко мързеливи и тъпи хора отколкото в България...мързелът и простотията е равномерно разпределени.....а относно това защо и как са емигрирали някои хора...ами това е въпрос на избор...все пак те са свободни да решават дали да останат в България или да излязат да работят в чужбина.....
424
3
 
5
 
! Отговори
икономист преди 5 месеца
До Анонимен 415

Там е проблемът, че тези възможности, които всеки получава, трябва да има и подходящите умения и качества за да ги оползотвори. Срахът, мързелът, инатът, са черти присъщи на всеки човек, в което няма нищо ненормално. Въпросът е, че когато човек има заложени в себе си, нужната съвкупност от качества, за да реализира определена цел, той ще успее да го направи въпреки горепосочените недостатъци. Така, че нещата съвсем не опират само до това, да ти бъде дадена възможност...
423
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре лека,че утре трябва да измия 100 кенефа и 200 задници.
422
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 428

412 и 414 са б.о.клуци.416 и 420 са възпитани хора,с които може да се води цивилизована дискусия.Така ги разграничавам.
421
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пък аз страдам и за българите.
420
4
 
5
 
! Отговори
До 426 преди 5 месеца
Стига лицемерие.Човек обича и страда единствено за близките и приятелите си.Сайтове като този са идеални за емигрантите,защото постоянно пишат негативни новини.Четат,че в Долно Уйно има катастрофа или в Чепръчене ударили шамар на някого и си викат:"В България е страшно".И като им каже някой противното и изпадат в злоба.
419
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щото аз гледам да съм все възпитан.
418
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А как разделяш възпитаните от боклуците?
417
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 424

В Библията е казано:"Око за око,зъб за зъб".Викаш емигрантите да обиждат и ние да им ръкопляскаме.Е не са познали.Към възпитаните хора се отнасям възпитано,към б.оклуците като към ***.