Добре или зле? Накъде се развива страната? ГЕРБ и ДПС в спор

Ще има ли единодушие за кандидата за конституционен съдия?
Обновена: 27 сеп 2018 16:28 | 27 сеп 2018 14:30, Камелия Цветанова
109
Добре или зле? Накъде се развива страната? ГЕРБ и ДПС в спор
Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Трудни са разговорите между управляващи и опозиция, но все трябва да ги има, смята шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Повод за признанието му стана среща в парламента с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за единствения кандидат за конституционен съдия от квотата на НС Красимир Влахов.

И макар депутатите от движението да са се съгласили на среща с номинирания от ГЕРБ и Обединените патриоти Влахов, Цветанов и Карадайъ отвориха темата и за управляващата коалиция, за икономическото развитие на страната и очаквано гледните им точки по тези въпроси влязоха в сблъсък.

Проваленото заседание на парламента поради липсата на достатъчно законотворци в пленарната зала провокира двамата да отворят дебата по тези въпроси.

Цветанов призна, че кворумът е ангажимент на управляващите, а от това пък зависи и стабилността на институциите.

"Много анализатори смятаха, че е по-добре да се направи правителство на малцинството след изборите, но как щяхме да работим с 95 депутати, нямаше да може да започнем пленарния ден и щяхме много бързо да отидем на избори, а за нас е важно да има стабилност, защото сега има икономически ръст от 4%, най-ниската безработица и възможност през новия бюджет 2019 г. да увеличим и работните заплати с 10%, надявам се и вашите работодатели да увеличат вашите заплати", обърна се той към журналистите.

Карадайъ използва това, че Цветанов повдигна въпроса за развитието на страната и опонира, че в момента положението не е добро.

"Инфлацията е факт, виждаме и ще усетим и по джоба си увеличението на природния газ и ред процеси, които произтичат от там, а за политическата конфигурация от днешна гледна точка след година и половина нашата оценка е, че ГЕРБ се отказаха от ясна програма за развитието на страната, зад която да има мнозинство в парламента, а предпочетоха да има аритметично мнозинство, но с него държавата върви по инерция независимо от някои добри неща, които се случват, защото те не са целенасочени, просто няма ясна програма за развитие", оспори думите на Цветанов лидерът на ДПС.

Той призна, че е готов да обсъжда всеки приоритет, посочен му от мнозинството, каква цел има, в какви срокове и с какви действия се изпълнява.

"ГЕРБ допуснаха популизма и национализма във властта", обвини още Карадайъ, а Цветанов призна, че от изказването на лидера на ДПС е явно колко са трудни разговорите между управляващи и опозиция, но пък били задължителни, за да се търси консенсус по приоритетите за напредъка на страната.

"Всеки си има управленска програма, политиките ни са различни, но ние имаме приета управленска програма, която изпълняваме и фактът, че имаме икономически растеж и по-голям БВП показва, че се движим в правилната посока, но чуваме и различното мнение и там, където са нужни корекции, ги правим", похвали се той.

Карадайъ не не му остана длъжен: "Да питам, макар че отговор не може да се даде веднага, каква е заетостта в страната през последната една-две години, каква е младежката безработица, какви са изобщо инвестициите в страната и какви са чуждите".

Въпреки разминаването по ключови въпроси, за кандидатурата на Красимир Влахов явно няма противопоставяне. ДПС ще се срещне с Влахов в сряда и след разговора ще прецени дали да го подкрепи за конституционен съдия.

"КС е много важен орган в държавата, според нас би трябвало членовете на КС да са консенсусни кандидатури независимо кой ги предлага, но ние искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват такива кандидати", обясни Карадайъ.

Цветанов добави, че ще говори и с червената шефка Корнелия Нинова за евентуална среща на социалистите с Влахов, защото и от БСП останаха без кандидат, след като Янаки Стоилов се отказа.

Той коментира, че не знае дали слуховете, че Стоилов ще бъде номинацията на президента Румен Радев за конституционен съдия, са верни.

Все пак Цветанов се надява, че и държавният глава ще има прозрачни процедури, когато излъчва претендента от неговата квота за КС, така както такива има в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накъде се развива страната? Страната въобще не се развива. Развиват се само корупцията, краденето, цените , данъците и престъпноста.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доган се среща с Рубин. Днес ДПС критикува ГЕРБ. Баце е аут ....
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНяма как да влезе.Тати му беше шофер на Григор Шопов.От "богоизбраните" е.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този защо не е в затвора?
38
5
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Браво Цецо... - ти надмина и Борисов...
37
6
 
15
 
! Отговори
ГЕРП цъфти преди 5 години
Има ръст на кражбите от националния бюджет и източването на еврофондовете/спонсорирането на организираната престъпност от ЕС, значи всичко се развива за ГЕРП.
36
7
 
5
 
! Отговори
Кашкавала преди 5 години
Всеки да си каже, колко пъти е писал жалби, сигнали и си е търсил правата по правов ред... и после да плюва Бойко.Фитер - 1850$Моряк-1300,1700$Вахтен механик 3300$2ри механик 5800$Гл.механик 7500$Та,колко е скъпо в България?
35
4
 
6
 
! Отговори
до `гробокопач` преди 5 години
Христос ще го изгони одма, ама при свети Петър да заминава.
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре гербавите и фе.$овете да не ни правят на луди формулата бостан си работи и само за пред хората се правят на ухапани.
33
2
 
2
 
! Отговори
Папи Ханс фенка преди 5 години
Аз съм супер палав Супер палав значи че издържам цяла вечерСупер палав значи че нищо не си видялаВлизам рязкоКато майка в детска стаяИ не чукамНо за теб компромис правя088- Папи ХансВеднага набери за твоя шансЕла на Netflix & ChillНе ти говоря за романсВсички мои черти са долниИмаш нужда, просто Call meМоя номер няма грешкаКак завиждам че ме срещнаПусни сигнала , Ако не си заспалаЛетя към тебеимам Super power
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 10 -НЕ ЗАБРАВЯЙТЕА защо и т.нар. "патриоти" не ходят в Русия?
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв хляб 1,20? Днес купих 800 грама тип `селски` за 1,40!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23 до болния професор26+++
29
6
 
12
 
! Отговори
До 10 -НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 5 години
че пенсиите са такива, защото БКП/БСП беше ограбилаПенсионния фонд, парите бяха изнесени в чужбина и по време на преврата1989 година в него нямаше нищо. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че после същите тези хора разграбиха фабрики, заводи, приватизираха, фалираха банки...с една дума ограбиха всичко, което може да се ограби...Синчето на другарката Нинова завърши супер скъпо образование в Америка и работи в Ротшилдовата банка Голдмън Сакс. Кой плати? Всички червени са уредени. Питам се, защо не ходят в Русия
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До24. Нищо подобно на ДПС келепира не спира. Ако не от Турция от Русия ако не от Русия от България мрежата за далаверата е добре смазана.
27
2
 
17
 
! Отговори
Е мека преди 5 години
Много добре се развива страната - по северноазиатски, олигархичен модел, централизирано от Вожда!Нема да се притеснявате!
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краве масло-8.20 лв.сирене 9.00лв.кис.мляко-1,20лв.хляб-1.20лв.картофи-1.50лв.домати-4.50.червени чушки-1.90лв.свинско месо-8.50лв,пиле-5.20лвТАКИВА ЦЕНИ .......горллямо благополучие-ГЛАД се очертава.
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдете спокойни няма разногласия между ГЕРБ и ДПС и никога не е имало
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми тя страната спря да се развива, три мандата на ГЕРБ а ние затъваме все повече.Не че при БСП и ДПС имаше някакъв прогрес.Но тук става за три мандата на една партия и нищо, най бедната държава, най бедните в ЕС, най бързо изчезваща нация, най голяма корупция, най високи сметки за ЕЛ.енергия, най много чиновници от глава на население, най много полиция пак от гл.на население нищо не вършеща, и накрая но не на последно място най крадливата партия ГЕРБ. Абе по всичко сме най.
23
4
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Бойко каза, че, ако му уредя фотка с Иисус Христос, веднага щял да си подпише Оставката! Готово! Уреден е!