С дъх на… мъжество! Президентска партия: Кога? Кой ще я оглави?

Радев се цели в градските избиратели, които не харесват ГЕРБ и БСП
1 окт 2018 07:00,
164
С дъх на… мъжество! Президентска партия: Кога? Кой ще я оглави?
Снимка: Facebook

Фигура аватар на президента – например пилот с безупречна кариера и високо ценен в чужбина, без политическа биография досега, е най-вероятно да оглави бъдещата му партия. Това се говори упорито в политическите среди.

Разиграват се и още 3 варианта – за млад политик отляво, за интелектуалци, които да направят движение и да го предложат на Румен Радев като основа, както и изобщо да не прави партия, показва проучване на "24 часа" сред политици и анализатори.

Президентът осъзнавал потенциала си да застане неформално зад нов проект, но и факта, че още не е дошъл моментът. А когато дойде, ще се цели в политическия център – градските избиратели, които не харесват ГЕРБ и БСП, и в пенсионерите под пагон.

Още по темата

Макар че всички набеждават за идеолог на тази завера Иво Христов, защото е интелигентен и загадъчен, но всъщност зад тези амбиции прозира началникът на канцеларията му Димитър Стоянов – самолетен инженер, който всъщност е най-довереният човек на президента.

Та замисълът е бил след година-две, когато действащ пилот мине в резерва, той да оглави новата партия, която ще има дясноцентристка риторика. Целта били "умните и красивите".

Това бил сравнително дългосрочен план и се вървяло към него, но изведнъж хора от БСП, по-скоро близки до настоящата лидерка Корнелия Нинова, били обзети от нетърпение, че въздухът трепери, а и че предсрочните избори са неизбежни.

БСП нямала потенциал да надвие ГЕРБ, но комбинация на мъжествена президентска партия, която привлича и градския избирател, и всички пенсионирани военни и полицаи, в бъдеща парламентарна коалиция с БСП би преборила ГЕРБ. Затова се взел курс към ускорено създаване на нова партия.

Хора от соццентралата разкриха, че напоследък Нинова не е в много добри отношения с Радев. В обръщението си към народа той ѝ даде оценка, отказвайки да припознае БСП като алтернатива на ГЕРБ. А Нинова такива неща много не търпи. Подобна теза, изразена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган в коледното му слово, стана причина БСП да се откаже да внася първия си вот на недоверие заедно с ДПС, въпреки че хората на Сокола бяха заявили готовност за това.

И макар интелектуалци и бизнесмени да се събират и да коментират вече темата, инициативите им все още са хаотични, а идеята – неизбистрена. Ясно е засега, че това са хора повече от ляво-център и неутрални политически в последно време.

В подкрепа на тезата е срещата около 22 септември на президента с инициативен комитет начело с акад. Георги Марков, който призовава за единение на българската нация. За инициативата, под която стоят подписите на 32-ма интелектуалци, официално от "Дондуков" 2 предварително не бе съобщено нищо. А след срещата от пресслужбата на държавния глава пуснаха протоколно съобщение, в което цитираха Радев: "Общество, което не съзнава смисъла от единението, е обречено".

И макар сценарият с гражданско сдружение да изглежда най-вероятен, не може да бъде подминат и още един, трети вариант. Той предвижда съвсем различно разиграване на действието. Според него президентът иска да е "баща" на бъдещ експертен кабинет, който да поеме управлението на държавата, вместо да има нови избори.

"Нов изборен цикъл в непосредствено бъдеще няма да отвори нова перспектива", заяви Радев в обръщението си за новия политическия сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това партия ли е или парфюм с дъх на мъжество дано найстина да не мирише на мъжество че това значи да мирише на магарешки ***.
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не кой кога къде отговора е все тая а колко колко ще стигнат ли да купим изборите или не това е въпроса
141
2
 
4
 
! Отговори
Лидер на КУРЕЦ преди 5 години
Гласувайте за мен и ***- Коалиция за Умерен Растеж и Европейски Ценности!
140
2
 
9
 
! Отговори
Изберете мен! преди 5 години
Мога да правя коремни и да сричам лиШчетата написани от другВенсеремос!
139
1
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Въпросът е, БКП в Трифончук ли ще инвестира или в Радев?То е ясно, че има много рибоци, зяпащи с отворена уста да им хвърлят стръв, за да захапят кукичката, поне 80% според проф. Иво Христов.
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То имаше една партия на гражданите, ама не просъществува дълго.Най- голямата му грешка ще е, ако тръгне да прави партия с бизнеса. Народът няма да го припознае за "новият месия", защото народът и бизнесът не се дишат. Бизнесът уби народа.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро с дъх на... фалшиви надежди, примесени с Нинов и всякакви гнусни примеси.
136
1
 
8
 
! Отговори
Единна България преди 5 години
Подготвя Резидента по подобие на единна рассия Иска му се са е нашенският Путин за льотчика ;)Кукловодите на Резидента съвсем за балъци ни мислят
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия-на радеф ли,ко,не!
134
3
 
9
 
! Отговори
Gero преди 5 години
Аз ще гласувам за партията на Румбата, ама друг път!
133
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕДНА ПАРТИЯ ПО ВЕЧЕ , НЯКОЙ ДА ЧУ НЕЩО ЗА ПАРТИЯ БАСТА.....
132
3
 
10
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Първанов дръпна една четвърт от симпатизантите на БСП , сега и тоя ако дръпне една четвърт и с БСП е свършено.
131
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До :) 130 Как ги изчисли тези 10 000 пъти ? Я дай формолата.Хи,хиии..!
130
1
 
1
 
! Отговори
Реплика преди 5 години
До Анонимен 136Искаш да кажеш "На Россия"!
129
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната патерица на комунистите.
128
4
 
7
 
! Отговори
Варан преди 5 години
Откога чакаме възмездието та да влязат в затвора около 500 национални предатели,наглеци и корумпирани ***!
127
5
 
14
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Бас давам, че новата партия ще се казва "Единна България" и ще е клонинг на "Единна Русия" и "Единна Македония", която БОЙКОТИРА референдума в Македония! И всичко това с руски рубли!
126
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това остана! *** да оглави партия, ами кой ще му пише речите, пак ли Нинова и Деса поетесата?!
125
4
 
12
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 5 години
Ако се съберат тримата: Радев, Свиленски и Слави - абривиатурата ще е ССР и ще ги обединява "клуба на интереси ДЕСИ" Радева. Те могат да спечелят изборите, защото Нинова и Йотова ще са извън играта.
124
4
 
10
 
! Отговори
127 преди 5 години
Решетников е точно Никой в Русия. Изгонен, като мръсно коте, заради кражби и корупция. Лично Путин му е теглил шута още в началото на 2017. Единствената връзка на тази мишка с България е ДПС и това, че е завършил Софийския.