Една назад: Таван на пенсиите ще има! 1200 лв. ще е

Синдикати и правителство се разбраха за доходите ни
93
Една назад: Таван на пенсиите ще има! 1200 лв. ще е
Снимка: архив, Ройтерс

Таванът за новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от началото на следващата година, както се предвиждаше.

Вместо това максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли. За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Според президента на КНСБ Пламен Димитров така 41 000 от общо 65 000 българи ще вземат полагащото им се.

Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне. По думите му има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии.

Вече обявеното 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка няма да е "на калпак", а според заслугите на работното място.

Синдикатите предлагат към хората на терен да се насочат по-голяма част от десетте процента, а онези, които работят в администрацията, да получат по-малко.

Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера, за което ще са нужни над един милиард лева.

Заради поскъпването на живота след повишаването на цените на газа, а от там на парното, стоките, двете страни са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%. Това ще струва допълнително 40 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тези числа, над 1 милиард и 433 хиляди, това означава, че средната им заплата е над 1595 лева, което реално не е много и ще се вдигне с 160 лева месечно.
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изводът е, че трябва да работиш на друго място и да се осигуряваш самостоятелно, както и да заделяш сам някъде. Така ще си независм от разсъждения по таваните изобщо. Въпросът "къде са ми осигуровките и защо се налага таван?" ще дойде твърде късно за тези, които ще се пенсионират след 30 години. Ще бъдат поредните "орязани" Дано се поучим от ситуацията сега. Ясно е, че не може да се разчита на поредния бъдещ държавник мрънкащ глупости в неопределено време.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другари,не сте забравени.Подарихме ви икономиката,сега и тавана на пенсиите.
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще дават на номенклартурите от БКП,които ги назначаеаха на големи заплати и приносът им бе фалит на социализЪма.Байно с 43 години стаж да духа супата!
6
1
 
13
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Горанката нещо послъгва. Ако средната заплата в администрацията е 1000 лева, то увеличението ще е 100 лева месечно или 1200 лева годишно на калпак. Умножаваме по 433 000 държавни служители и получаваме към 520 милиона, тоест половината от споменатия милиард, при това за всички.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Максимума е 2600, а сега пенсията няма и 1000 лева.Ако се пенсионирам утре, пенсията ми ще е 35% от максималният осигурителен праг. После ме питат, защо работа дистанционно за чужда компания и си плащам осигуровките там, макар, че са почти двойно по-високи ...
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И пак за хората които вкарват в хазната нищо, е за тва ще имате недостиг на кадри, никой няма да ви работи без пари
3
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1200 лв, за човек който цял живот е вземал заплата над 2000 лв са мега малко!!!!!Щом е така, нека направят и максималия осигурителен доход също 1200 лв!
2
0
 
14
 
! Отговори
Жеко куршума преди 5 години
Тате, тате, защо тия чичковци тичат на зиг-заг?
1
3
 
18
 
! Отговори
Таван преди 5 години
Таванът на пенсиите - или няма да Ви дадем това, което Ви се полага, това, което вече сте си го платили, защото няма пари.