Майките: Стига лъжи, започваме ефективни протести!

Протестиращите са напуснали срещата с депутати и министри
4 окт 2018 17:30,
52
Майките: Стига лъжи, започваме ефективни протести!
Снимка: БТА

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата в Народното събрание, инициирана от ГЕРБ, с депутати и министрите на образованието, здравеопазването и труда и социалната политика.

Още по темата

Те изразиха недоволството си, че крайният срок - 1 октомври, е минал, а няма нито закон, нито реформа. Протестиращите родители заявиха и че са свидетели на "празни лъжи до безкрай".

По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят и как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания за 2019 година.

В понеделник премиерът обяви, че в бюджета за следващата година ще бъдат заделени 150 млн. за хората с увреждания. Протестиращите обаче са недоволни, че парите се извеждат на преден план и настояват за спешни раформи и приемането на закони.

Родителите на деца с увреждания искат закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане да има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, да се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Протестиращите искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
8
 
! Отговори
До24 преди 5 години
И като са й дали будка с предимство какво казваш? Че има супер бляскав живот? Че не де кръсти да не трябва да си сменя памперса на деето в будката понеже няма къде да го опне? Че й е много леко да излиза и да тътри количката сутрин и вечер натам?
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов тръгнал да търси "гадовете", а те всеки божи ден са му пред очите. на всяко заседание на МС той ги гледа. Това са гадовете г-н Борисов, недей да ги търсиш, гадовете са до теб, гадовете затриват народа си. Горанов е гад, Ананиев е гад, Петков е гад. Божията мелница бавно, бавно мели и гадовете се страхуват.
25
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една от участничките коментираше как са поканени на беседване в сграда, където няма рампа за колички. От там да започнем със социалната ангажираност и грижата на държавата. Да си качат на ръце количката с увредения човек вътре, да пуснат три реда пот и да седнат да кажат за 20-хиляден път че реформите са само в главите на предлагащите.
24
21
 
18
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Познавам майка на момиче с ДЦП, ни върви, ни говори. Та на нея с предимство! и се дава будка, хем момичето да е сред хора, хем тя да заработва нещо. А пък тези "майки" търкат маникюри по цял ден... Мислят, че някой трябва да се бори вместо тях! Борбата е БЕЗМИЛОСТНО жестока. Борба, борба и пак борба!
23
1
 
3
 
! Отговори
givko tervelski преди 5 години
dori4 si ima sudgukaaz sam smetuluka
22
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Костинброд,Хитрино,майките,кое ли да е следващото?Пропусна суджукейт, Хасковогейт, баба Дора гейт и още много гейт-ове, до като стигнем до поредният!
21
1
 
6
 
! Отговори
"Асистент" преди 5 години
До Анонимен 10Лошото е, че и тия в парламента мислят като теб!
20
0
 
28
 
! Отговори
Аз знам преди 5 години
ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ТЕЗИ В ДЯСНО НА СНИМКАТА. НА ТЯХ НЕ ИМ ПУКА, ЗАЩОТО ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ПАРИ ВЗЕМАТ, Т.Е. ИМ ДАВАМЕ.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересно, на работещ инвалид искат да му отрежат инвалидната пенсийка (176,40 лв), а на работещ пенсионер с таван 1200 лв пенсия ще има ли рязане?!
18
3
 
31
 
! Отговори
"Асистент" преди 5 години
До Анонимен 10да не дава Господ, да разбереш, какво е да се грижиш за човек с увреждания!От една година съм напуснал работа, за да се грижа за болен, възрастен родител с инвалидност/защото грижите за човек с увреждания са не по малко от 4 до 6 часа дневно/Социалните се оправдават, че няма достатъчно висок процент ТЕЛК за личен асистент,джипито ми каза, че след като ходи до тоалетната/макар и с чужда помощ/няма да ми съдейства и тнСистемата наистина убива!..
17
14
 
16
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Какво ги мъчат?! Всеки месец им дават 900-930лв.Моята пенсия е 250лв, а те взели да ревът, че малко им били. Не ги изсрам!
16
4
 
16
 
! Отговори
Майчето преди 5 години
Костинброд,Хитрино,майките,кое ли да е следващото?
15
11
 
13
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
До фейк,Знам- 96%!Но за разлика от МАЙКИТЕ не съм взел да се оплаквам, а се боря всеки божи ден!!
14
5
 
8
 
! Отговори
фейк преди 5 години
До ИнвалидНаистина си такъв...
13
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре майките, ами бащите де са? Мезят с вино и бира у кварталният локал!
12
8
 
29
 
! Отговори
дааа преди 5 години
А този скот финансовия министър дори не е дошъл на срещата?те са се самозабравили но не знае човек съдбата какво му готви.
11
19
 
17
 
! Отговори
Инвалид преди 5 години
Нагли комунисти, бутат фитилина податливата част от хората с увреждания. И сега на две три години се предоставят средства за необходимите помощни средства, превеждат се по 350 лв. за отопление през зимата, Отпускат се по 20? за здравословна храна, Отпускат се по две безплатни пътувания с БДЖ, за балнеолечение - според заболяването, колкото здравни пътеки има. Тези хора са напушени и постоянно им се виждат хиляди еврО.
10
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личен асистент как ще носи количките сам? Трябват двама лични асистенти и шофьор, безплатна кола за всяка майка. И едно магаре да плаща за всичко това. Трябват услуги, които не са по силите на един асистент. Транспорт със специализиран автобус, дневен център с персонал. Какво ще прави личният асистент 8 часа или 4 часа? Нищо няма да прави, ще си харчи парите в някой магазин през това време.
9
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мда! пари за големите пенсии има(въпреки, че повечето ще работят и на висока заплатка някъде)! пари за увеличението на заплатата на държавните служители има! даже има пари и за религията! а за инвалидите нямааа! даже и ще режат от някои! да ходят направо в брюксел и да търсят статут на здравни бежанци!
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А да видим докъде ще стигнат тия чиновници! А да видим докъде ще се докарат! А да видим хора ли са или скотове!

Спонсорирани публикации