Ако майчинството не се счита за стаж - кой печели?

В демографска криза сме, напомниха експерти
Обновена: 5 окт 2018 21:34 | 5 окт 2018 20:39, Екип на Bulgaria On Air
27

Съдът на Европейския съюз излезе с решение преди дни, че отглеждането на дете до две години не се признава за трудов стаж. Решенията на съда са със задължителен характер и това ще влезе в сила, но до какво ще доведе?

"България е в демографска катастрофа и това решение не е никак приятно. Нашите майки наистина имат дълъг отпуск, но това означава да останат да работят две години повече, за да натрупат трудов стаж за пенсия. Бащите ще трябва да направят същото. Това решение не е в услуга на демографския проблем у нас. И без това раждаемостта в България е слаба, и без това младите хора не раждат в страната...", коментира в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR Мика Зайкова.

Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика обаче е на друго мнение. Според него решението на съда казва единствено, че това състояние на работещия родител не му дава право на платен годишен отпуск, но ще продължи да се признава като трудов стаж.

Единствено работодателите печелят от решение на Съда на ЕС, че майчинството няма да се смята за платен годишен отпуск, смята Нейков. А според Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" това решение е в ущърб на всички.

Според Иван Нейков е погрешно решение в един ден да бъде обявено, че ще се вдигне максималният осигурителен доход, но ще остане таванът на пенсиите. За Зайкова това не е справедливо. Според нея, за да преживее, на четиричленно семейство са му нужни 2400 лева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Shadow преди 5 години
Отличен въпрос с много лесен отговор, е лесен след като го измислиш естествено.Минималните заплати ще се оеднаквят когато се премахнат. 0=0 Така след като отговорихме на въпроса ти да минем към по-важният. Това решение на съда е доста добро стига и държавата да функционира добре с ниска корупция защото ще доведе до повече пари в бюджета и по-малко отсъствие на работна ръка от икономиката. В крайна сметка това е капитализма, за това се вдигаха протести и рухваха държави.
22
0
 
0
 
! Отговори
Към госпожа експерт преди 5 години
Госпожо Зайкова, впредвид ващия коментар "... това означава да останат да работят две години повече, за да натрупат трудов стаж за пенсия........." недопустимо е да не правите разлика между трудов и осигурителен стаж или едно решение на Европейския съд, ще си го натъкмите така както ви е най-угодно? Тук става въпрос майчинството да не се зачита трудов стаж само за право на пратен отпуск.
21
1
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Я пак !!!Ако може на български този път и гледай по-малко да се напушиш.
20
0
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
...хааааааааа ха ха ха ха ха ха...Кой печели ли ?Ама аз печеля бе.Само не ме издавайте :))))))По-малко пари ОТ държавата към народа и повече пари ОТ народа към държавата.Толкова! Живеем в държавен геноцид спрямо данъкоплатците.
19
0
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
ЕС обмислят и оеднаквяват глупости в ущърб на някои държави , но кога ще оеднаквят мин. раб. заплата и пенсия? Единен жизнен минимум , това е истината.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Печелят политиците ,да си увеличават заплатите .Къде сме всички останали това е въпросът.Явно е че нямат да признаят майчинството за стаж така както няма да признаят и специализацията за стаж .Ние всички се мълчим
17
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едва ли има друга държава с 2 години майчинство. Аз имам дете на 1 г. и 10 месеца. От 2 месеца го даваме на една частна ясла. По общо съгласие със съпругата. В къщи сам просто полудяваше. Сега с другите деца е много по-добре. Пък и жена ми не изостава от работата.И винаги съм се чудел как така една майка излиза по болнични да кажем на 7 месец, после 2 години майчинство, идва на работа само за да излезе 40 дена в отпуск. Айде стига бе. Отпуск след 2 години и няколко месеца неработа.
16
1
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Щом българките раждат в ЕС независимо че нямат дълго майчинство, значи проблемът за нераждане в България е друг. Води се трудов стаж, но няма осигурителен доход и пенсията е ниска. Да не се води трудов стаж, а да се намали възрастта за пенсиониране на майките.
15
1
 
31
 
! Отговори
Справедливост преди 5 години
В другите страни има закони създадени за да защитават достоен живот.В България се наблюдава друго.Държавата е против народа.Никой не мисли българина да живее добре,а гледат как да съдържат и кожата от гърба му.Каква е причината ,да не признаете тези две години за стаж??????Нима това дете родено в Бг,не е българче!!!
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решенията на ЕС, полезни или вредни за българите, не се обсъждат, прилагат се!Нали искате ЕС.....................няма смисъл да ревете!
13
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно решение на европейския съд. Длъжни сме да го прилагаме.
12
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех тия платени статии ми печели часа на татко дето като се запитат какво е доброто меню за бебе казват че е наденица две пържоли пържени картофи праз шопска салата и кола на промоция с две гроздови ракии и накрая единия вика колега това е менюто на кръчмата трите смока дето бяхме с ония две стриптийзьорки вчера и другия вика опа грешка.
11
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма нищо страшно,важното е че има банани и шоколадови яйца,а кой не скача е червен!
10
2
 
13
 
! Отговори
До А защо преди 5 години
Мисли, преди да предлагаш. За кой народ и за коя епоха е добро това предложение?Щеше да е чудесно, ако момичета, които имат минимум средно образование, можеха да си позволят да отгледат децата си, докато влязат в средното училище (за сведение - това се практикува най-често в нормалните бели държави).Но при днешната ситуация у нас, кой ще се възползва? Ами неграмотните, чието размножаване е пагубно за България.Затова направи допълнение - такава възможност да се дава само на образованите!
9
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сега нали го има и пак не искат да раждат
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е че няма какво да работят. Остава и проблемът с бащинството, което не се счита.
7
8
 
48
 
! Отговори
мак преди 5 години
Не е честно. По-добре ли е да се дават мънички деца в чужди ръце по ясли, за да не губят майките 2 години от стажа си? Ами ако имат 2деца, колко години им се губят? И кой ще иска да има повече от 1 дете при такива закони?
6
15
 
45
 
! Отговори
А защо преди 5 години
А защо изобщо майката трябва да работи.За да възпиташ човек трябва да отделиш цялото си внимание, поне до 20 г.Която жена иска да си работи да прави кариера.Но основната функция е да възпитава дете, да знае какво яде отрочето, да присъства на уроците.Да създава семеен уют, да ръководи финансите в къщата, да готви, пере, чисти, пазарува.Толкова много ангажименти имат жените,тотално се побърква този свят.Ааа, държават трябва да им плаща пенсии, че са въдпитали Човеци, а пари няма!
5
17
 
22
 
! Отговори
BigDick4You преди 5 години
Българките и без това не искат да раждат,а ромките и без това не искат да работят!Тогава за какво да им се води стаж!?
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсрамници пропаднала държава