Отбелязваме годишнина от смъртта на цар Самуил

Организирано е шествие до паметника му край "Света София"
6 окт 2018 12:30, Петя Славова
61
Отбелязваме годишнина от смъртта на цар Самуил
Снимка: Bulgaria ON AIR

1004 години от смъртта на българския цар Самуил ще бъдат отбелязани с шествие до неговия паметник край църквата "Света София" в столицата.

Инициатори са софийската и младежката организации на ВМРО, информира БНР.

Историците отбелязват, че Самуил умира на този ден през 1014 година, поразен от гледката на пленените и ослепени от византийците хиляди български войници.

За деянието си император Василий II получава прозвището "Българоубиец". На него пък и до днес в Гърция са именувани улици и булеварди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре хвана ни в крачка.Грамотните са кът, особено тези с допуск, да ги съхраняват в Атон или Ватикан. Ама не се срамувай, просвети ни.Нито ще си първия, нито последния, преповтарящ митове и легенди.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като е македонец, защото Василий го наричат ***, а не Македоноубиец
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ле-ле, що историци у форума-а-а! Един от друг по-компетентни, по-начетени ... :)Някой да е чел Паисиевата "История славяно-българска" или архиви на Ватикана?
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МакедонjaАми тогава защо Василий втори е наречен ***,а не македоноубиец?Нещо бъркаш.Макетата нямат своя история и скалъпват оттукоттам.И Александър Велики бил маке,моля ти се.
30
3
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега, няма как да го е посочил, защото е убит на границата. Властта е поета от брат му Роман, а след неговата смърт Самуил узурпира властта.
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята с ослепяването е стъкмена от пропагандата. Някой може ли да си представи, с тогавашните оръжия, как ще плениш десет хиляди войници, ще ги оковеш, за да може да ги ослепиш?ТОва е една от големите измами тиражирана, за да даде усещане за величие на несъществуваща като военна сила нация.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Той абдикира и дава властта на Самуил който му е бил пълководец. Така че е законен посочен от него. Последния цар е сина на Арон - брат му. Малко е царувал. Но се чудя зато трябва паметник за човек който е загубил една държава в една битка? За 200 години.
27
8
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В статията има 2 големи фактологически грешки:1. Последният законен цар на България е Борис II. Благодарение на руснаците България пада под византийска власт.2. Самуил е узурпаторите и не умира при вида на войниците си, а получава сърцетуп и се оттегля в манастир. Умира няколко години по-късно.
26
17
 
4
 
! Отговори
Македонja преди 5 години
Убав македонски цар! Не крадете татари!
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До така еКрумовите закони са всичко на всичко 3. Четвъртия за изкореняването на лозята няма юридическо правна форма на закон защото не предвижда наказание. Времената са били такива но в тези времена Византия е издигала 55 метрови сгради и много други паметници на културата и цивилизацията...докато някъде са пиели вино от черепи. Всъщност как е пил вино като е изкоренил лозята не знам. Сигурно вносно вино е пил
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не мога да разбера защо Василий е наречен "***" от историците ни, след като не е убил пленените (хиляди войници както пише в статията) а само ги е ослепил. Всъщност той им отнема възможността повече те да бъдат негови врагове но им подарява живота. За още повече драматизъм Самуил взел че умрял от мъка. Ами що си оставил армията си и си спасил кожата бе?. Явно тук история и драма се преплитат. Но... това е паметника на трагизма в цялата ни история.
23
1
 
14
 
! Отговори
така е преди 5 години
До 22Така е, Крум не е бил демократ и не е почитал европейските ценности, славел се е с Крумовите закони. Времената са били варварски и дивашки. А Никифор си го е заслужил, защото като превземал Плиска избивал всичко живо, без значение жени, деца.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До така еИзвинявай ама това е нещо средно между канибалщина и диващина. Едвали е добър повод за гордост. Все пак зависи от човека който е горд де....
21
2
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Сега господства цар Тиква !
20
4
 
6
 
! Отговори
така е преди 5 години
Нормално е да го почитат, след като е бил император покорил България.И ние тачим Крум, макар че от черепа на Никифор направил чаша.
19
8
 
4
 
! Отговори
ВасилийПростакоубиец преди 5 години
На гръцки не е ***, а простакоубиец макар и да звучи еднакво. Не знам защо го превеждате така...
18
0
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Напоследък очите само присвяткват,май трябва да му сменят батериите!
17
17
 
3
 
! Отговори
IYI преди 5 години
Всички прабългарски ханове до 852 година заслужават респект защото са били смели и силни ръководители с тюрска кръв(от род Дуло).Царете са били слаби и предатели като цар Шишман и Симеон Велики който е избил 100 000 българи защото народа е отказал да приеме християнската вяра.Тези неща ги пише в чужда литература и в книгата на Стоян Динков.
16
5
 
3
 
! Отговори
в-к Утро преди 5 години
Нищо добро не е настъпвало от арменци в България /като Самуил/. Пазач на Пантеона в Русе е арменец. Няма такава долна душа.
15
2
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Ау Македонаца стана анонимен и започна да пише на чист български език,Браво !А сега е време да започнеш да четеш история и да се образоваш малко.