Работиш, а всъщност живееш в бедност – съдбата на 400 000 българи

Над 1,7 милиона с доход около минималната заплата, а тя не стига
Обновена: 9 окт 2018 12:21 | 9 окт 2018 12:15, Камелия Цветанова
303

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над 400 хил. българи са работещите бедни, а над 1,7 млн. души живеят с доходи до 600 лв. В същото време издръжката на живота за тази година, изчислена от Института за синдикални изследвания към КНСБ, е 585 лв.

Мрачната статистика изнесе Гълъб Донев, секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, в началото на кръглата маса, посветена на бедността и неравенствата.

Още по темата

Дори минималната работна заплата, която е 510 лева, в момента е по-ниска от нужните средства за оцеляване по разчетите на КНСБ.

Повече от 2,3 млн. българи, което представлява 88% от населението, живеят с месечни доходи до 1000 лв.

"Около 400 хил. българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лв. месечно, което по нашите разбирания ги определя като средна класа", каза Донев.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се провежда форума, коментира, че политиците носят отговорността да пресекат схемите, при които неравенствата и разслоението придобиват необратим характер.

Според него неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания и умения на отделния човек, но когато той вземе прекомерни размери, социалните системи са неефективни, икономическите системи са нискоефективни и  има изкривявания в пазара, обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността.

"Бедността не е порок, но всеизвестно е, че бедността е дълбок проблем за всяко едно общество. Бедността ражда корупция и престъпност", каза държавният глава.

Радев приза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, а голяма част от тях са работили през целия си активен живот.

"Други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант, което е всъщност огромната трагедия на бедността", допълни той.

Президентът смята, че неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
До Анонимен 270На никой не му дреме за твоето благосъстояние. Стой си там, на нас не ни трябваш.
254
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедноста е състояние на ду.ха.Ей го Президента ... да не е богат?
253
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедноста е състояние на духа.Ей го Президента ... да не е богат?
252
1
 
23
 
! Отговори
Тон преди 5 години
Всъщност вместо да вървим напред, ние смело крачим назад - София и България прилича на 90те години - мутри с джипове, неразкрити убийства, кражби на коли и обири на апартаменти, хората играеха бинго 90те години-сега търкат билетчета, заместихме финансовите пирамиди с бързи кредити, застрахователи фалират. Мръсотия, мизерия, дупки по пътищата и чалга навсякъде. Сега сме във валутен борд, лева е стабилен, за сметка на това всеки ден се качват цените.
251
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах бочееее,диктаторе мой.Сега като вдигнеш заплатите с 10% и цените с 90% и после ще ми одиш у ойропата и там да ги захлебваш с твойто уан мън шоу и как си разбутал нещата у родния абсурдистан на 100%
250
6
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Над 2 и половина милиона кадърни българи са напуснали завинаги България благодарение на тия изр*оди и тази цифра всеки ден расте,а те седнали да ,,мислят".Няма разлика м/у вашето мислене и онова кафявото дето го оставяте в тоалетната чиния.СМЪРТ ЗА ВАС ❗
249
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-арно човек да не се е раждал
248
3
 
43
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Доказани престъпници сте ВСИЧКИТЕ !30ет год.упражнявате геноцид спрямо Бг.данъкоплатец.Спекулирате с цени и надценки на държавно ниво до степен надхвърляща дори еврейска алчност.София и друго няма за вас.Създадохте държава в държавата гад*ове престъпни.Сега сте седнали на 1000-дата половината да му мислите като че ли не знаете как и с колко пари живее бългърина ИЗВЪН държавата софия.
247
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изгониха хората.. Ама идват зо**мбитата от африка.. Успех в оцеляването на вс. Комунисти!
246
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държа да кажа, че "Топлофикация" е главният виновник за бедността у нас.
245
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическа държава. Генофонда е подменен. Нормалните българи са извън граница. Тук са се развъдили комунисти безверници алчни, който не успял да се измъкне го ползват за евтин обслужващ персонал.
244
3
 
15
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Я пък живея на село,имам кози,офци,крави,пръчове,мъчове .Притежавам мандра,оранжерии и 300 дека лозе .Еко продукти да искате, та да ви се пукат ушите. Ама баба ви е работлива, уинтер ис коминг,пукайте дървата
243
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 18 години живея в САЩ имам голяма къща в сабърбите на Солт Лейк Сити близо до ски пистите .Имам фирма за преработване и рафиниране на масла и дизеливо гориво .В София имам 2 жилища и то нови и луксозни .Всяка година прекарвам по 3 месеца в БГ и все повече и повече се убеждавам каква клоака е София град пълен с мизерия и панели хора които с няколко милиона в сметките се мислят за богати и чупят стойки и гледат лошо ох колко са жалки ......
242
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След изброяването на всички "факти" предлагам наш Боце да върне изплащането на "столични" на кореняк софиянец 500,на мигранти 1000 лева добавка!
241
6
 
22
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
От написаното следва, че София за много хора е танту за кукуригу. Живеят в София, но не живеят по-добре, отколкото биха били в родното място, ако родното място е областен град. Познавам доста такива. Цял живот ще избутат така. Като си отидат в родното място се надуват като емигрант, който се връща в БГ, но реално са зле, както и емигранта в чужбината е на дъното в масовия случай. Та, това е.
240
0
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
За Сф - Като цяло е по-студено от морето или Пловдив и оттам по-високи разходи за отопление зимата. Разход да си ходиш до родното място - ако си кореняк софианец или си в родния си град го нямаш. Черноморието е по-далече. :) Ако в някой провинциален град ще си "гъзар" с кола за 10 хил лв, то в Сф ще си гъзар с кола за 80+хил лв. Някои от написаните неща са лек майтап, нооооо..... на когото му е идея фикс да е гъзар - вярни са си. :)
239
6
 
14
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
До До263Не съм "баровеца", но в Сф по-високи цени на всички услуги, по-високи цени на заведенията, по-големи разстояния и не можеш без транспорт, ако е кола, то по-голям разход, по-големи задръствания. Ако имаш дете, но има доста повече кокошки-майки, които са склонни да се дават пари за щяло и не щяло в класа и оттам ще даваш повече пари и в училище за общи разходи. Места в детски градини и ясли няма и ако си на частна, то цените са от 300+лв, но по-вероятно 500+. Наемите и имотите са ясни.
238
0
 
16
 
! Отговори
До263 преди 5 години
"баровец " карта за транспорт целогодишна в София 365 лева, храна и дрехи нямат разлика в цените от областните градове, енерго-носители цената е същата, това че даваш 100-150? повече наем за кимизарника ли наричаш "скъп" живот в Столицата!
237
5
 
31
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ПРИ ГЕРБ Е ПО-ЛОШО ОТ РОБОВЛАДЕЛСКИЯ СТРОЙ !!!
236
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Налага се изводът, че не можем да си възвърнем каквато и да било инвестиция в образование, личностно и кариерно развитие. Заплатата ще е все тая - колкото чифт не много скъпи обувки.