Присъдата да се родиш с увреждане. Децата, които не излизат никога

Майките няма да се откажат, защото няма адекватна държавна помощ
50
Присъдата да се родиш с увреждане. Децата, които не излизат никога
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Искра Влахова е майка на дете с тежки увреждания. Дъщеря ѝ Мария вече е пълнолетна и затова държавата ѝ е отредила месечна пенсия от 145 лева плюс още 90 лeва за асистент. С толкова живеят пълнолетните българи с тежки увреждания., разказва Дойче веле.

Искра е една от онези майки, които нямат друг избор, освен да се посветят изцяло на грижите за детето си. Затова и в продължение на 18 години тя не може да си позволи да работи. Докато не получава предложение да ръководи дневния център за деца и младежи с увреждания "Слънчоглед" в София.

Това е безплатен общински център, който се управлява от неправителствена организация, а не от местната администрация, както бе допреди няколко години. Искра не крие, че това се оказва много по-добър модел на управление, въпреки че проблемите с липсата на средства са все така налице.

"При нас има 35 деца, от които едва 10 говорят. Те са, например, с парализа и умствено изоставане, синдром на Даун и умствено изоставане. В тези случаи нивото на разбиране е много ниско, дори да ги научиш да ядат с лъжица е много трудно, много бавно, почти невъзможно. Не можем да ги научим сами да ходят до тоалетна - тези деца не могат да контролират собствените си действия", разказва директорката на "Слънчоглед".

Тя също участва във всекидневните грижи за децата, тъй като щатът на центъра често е незапълнен заради ниските заплати. "Слънчоглед" е най-големият център в София, но бюджетът му е ограничен от общината до 6780 лв. на дете за година. С тях се поемат всички разходи - от режийните, през заплатите и осигуровките на 15 души персонал, храна за децата два пъти на ден, до материалите за работа с тях.

В Западна Европа е различно

"Правим много нови неща - например използваме една компютърна програма, която дори на Запад е новост. Детето регулира курсора с погледа си вместо с мишка и така работи на компютър. Специално при безсловесните деца, които имат запазен интелект, това работи много добре - те започват да комуникират. Правим и канис-терапия, в която участват психолози и обучено куче. За всичко това е нужен ресурс. Ние се справяме добре, но имаме страхотна финансова дисциплина и сме принудени да правим големи икономии", допълва Искра.
По думите ѝ всички деца с подобни увреждания трябва да посещават такива центрове, но в България те, меко казано, не достигат. Особено в столицата.

"В Западна Европа повечето са отворени от понеделник до петък и родителят може да води детето там всеки ден. При нас просто няма къде да отидат. Аз отказвам всеки ден на някой родител. В София са 3-4 такива центрове, като нашият е най-големият. Другите са с по 25 деца - смешни бройки за 2-милионен град. Това са общо за сто, сто и няколко деца и младежи. Ами останалите? Всички са си по къщите".

Най-страшно е положението на пълнолетните с тежки увреждания, като дъщерята на Искра. Тези хора нямат друг избор освен да си стоят вкъщи. Също както майките им. Затова и вече над 4 месеца майките на деца с увреждания протестират в цялата страна. Те настояват за приемането на промени в два закона - за хората с увреждания и за социалните услуги, както и на един изцяло нов - за личната помощ.

"10% от населението са инвалиди"

"От всички промени, които трябва да се случат, най-наболялата са парите. Просто семействата не могат да оцеляват, като се има предвид, че повечето семейства се състоят само от майка и дете. Бащите рядко остават в тези тежки ситуации, по-скоро напускат съпругите си. Има и останали, да са живи и здрави, но в повечето случаи са сами майки с деца".

Искра е убедена, че при тази ситуация най-адекватният вариант е изтегленият Закон за хората с увреждания да се преработи бързо и текстът за личната помощ да се запише там. Тя недоумява, че за разлика от обичайния проблем, когато за едно решение се търси финансиране, сега парите са налични, но решение няма.

"10% от населението са инвалиди. Какво са 150 млн. лв.?! Това не е голяма сума. Заложени са по-ниски пари, пак ще си измият ръцете с едни ниски суми, в това съм абсолютно сигурна. И пак ще имаме протести, пак ще имаме репортажи и ще си я караме, както досега. Нещо ще помръдне, но ще е съвсем малко..."

Идеалната цел е първите два да регламентират ефективно работеща система в подкрепа на хората с увреждания, а третият закон да въведе получаването на финансова помощ за асистент след индивидуална оценка на състоянието на всеки и независимо от възрастта.

"Майките първо искат една по-ефективна агенция, която действително да се намесва и да работи. Второ, искат това, което те наричат Закон за лична помощ, макар името да не е много точно... Всъщност става въпрос за заплащане на асистентски услуги. Асистентите засега повсеместно са майките, защото в България няма подготвени асистенти. Ако имаше, майката ще предпочете при едни отпуснати пари, както е на Запад, да плати на външен човек, а тя да работи. Обаче първо няма подготвени асистенти, второ парите, които се планират да се дадат (150-те млн. лв., за които говори Бойко Борисов), ще доведат до едни нищожни суми на човек. Това няма да е достатъчна сума, за да платиш на външен човек да се грижи за инвалид, т.е. пак ще останат майките в тази роля".

Според Искра Влахова е много важно в този законопроект да залегнат две основни неща - да не се предвижда нова администрация, която да глътне голяма част от парите, както и помощите да се определят след индивидуална оценка, а не според степента на инвалидност, определена от трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Проблемът е, че засега личната помощ е застъпена само в един законопроект - на омбудсмана Мая Манолова, а той предлага точно тези неща.

"Един напълно сляп човек има 100% инвалидност. Моята дъщеря - напълно сляпа, напълно глуха и с тежка форма на епилепсия, също има 100%. Ако се раздават според процента, те ще вземат еднакво. А това не е честно, защото тя има много по-голям дефицит - най-малкото с нея няма никаква комуникация. Тя е напълно безпомощна, ако не бъде обслужвана денонощно - нещо, което не се отнася за слепия човек", обяснява Искра.

Тя е участвала в работна група към социалното министерство, която е разписала точно такъв текст, но към момента той не фигурира никъде. Не е ясно и дали ще бъде включен и приет към някой от проектите. Друг проблем според Влахова е, че се настоява за три отделни закона, а към момента няма нито един внесен в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се открият домовете, които бяха закрити по препоръка на ЕС. В тях децата се гледат и обучават от квалифицирани кадри. Ако едно дете се гледа в къщи от майка си, какво ще го научи? А майките вместо да стоят в къщи, да започнат работа и с данъците и осигуровките, които плащат да подпомагат системата "която ги убива". Освен това месечната издръжка на едно дете в специализирана институция е по-ниска от парите, които искат майките.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МаяАко не са нашите данъци ,от къде ще вземат пари за такива като вас .Така ,че не ми даваи акъл /които нямаш/ къде да ходя .
42
4
 
5
 
! Отговори
А БАЩИТЕ КЪДЕ СА? преди 5 години
А бе, тези деца бащи нямат ли? Само майки ги влачат насам натам да ги показват като на изложба.Имам чувството, че се гордеят с продукта си.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЗНАВАМ СЕМЕЙСТВО С ТРИ ДЕЦА, И ТРИТЕ С ТЕЖКИ МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ. СЕГА НА ПЪТ Е ЧЕТВЪРТОТО. И КАЗВАТ, ЧЕ СЕГА ЩЯЛО ДА БЪДЕ НОРМАЛНО. ДРЪН, ДРЪН.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нормалните деца се отпускат жалки суми. Нима те не изискват грижи и нямат специални потребности?А те са бъдещето на нацията.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това са виновни родителите.Или са с увредено ДНК, или са вземали наркотици, или са алкохолици, тютюн и пр.Само те са виновни, няма кой друг.
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Присъдата да се родиш българин е по-страшна ...А като чета коментарите си мисля, че българин е диагноза.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСамо за тях ли трябва да се осигури такъв живот .Стига писна ми .
36
4
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
До 12 "До Сократис"Защо се хващаш за аутистите? Те са изключително интелигентни и могат прекрасно да се реализират в обществото.Говорят ти за генетично увредените които се раждат от роднински бракове или от родители които самите те са обременени.Тук може да се каже и за деца на алкохолици, наркомани или прекарали тежки инфекциозни заболявания.А нещо за родилките на 12 г? Или техните деца ще бъдат перфектни...Само не репликирайте с единични примери-изключения винаги има но те са единици
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32Повечето от тия хора са завършили специална педагогика, олигофрено-педагогика, социални дейности, медицински сестри и пр. Ти ги изкара некадърници.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Продължаваш с агресията, предубедените ти логики и шаблони в главата. Сгреши пак! Аз също съм от тия с 176лв.Ако се беше замислил/а над думите ми, щеше да ги схванеш, вместо да пишеш първото, което ти дойде на устата.
33
5
 
1
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
Да нямам потенциал и съм агресивен, понеже съм един от тези със 176лева.А мнението ти е само риторична философия, далече от реалностите.
32
5
 
7
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Сега ще ти кажа в дневните центрове и домовете за инвалиди масово работят некадърни комплексари които не могат да си намерят работа никъде другаде, нормални там не искат да работят.В малките градове където безработицата е голяма е още по зле, кметовете назначават там свои хора с връзки абсолютно нямащи идея за кво са там и не искащи да се занимават с потребителите по никакъв начин, само да си зимат заплатата.И да ако искаш може да се оплачиш на АРМЕНСКИЯ ПОП, но няма да помогне особено в БГ
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази жена не трябва да работи в Център за деца. Тя постоянно сравнява детето си с другите деца и се озлобява срещу всеки, който е с по- леко заболяване.Защо в Дневните центрове работят емоционално обременени хора?
30
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До mgsДа не мислиш, че на другите хора им е лесно? Те нямат ли своите си грижи, съдба, неволи, тревоги... Искате компенсация за душевните ви терзания, самообвинения и несбъднати мечти??? Никой не е длъжен на ви компенсира провалите в живота.Не се опитвайте да манипулирате общественото мнение чрез философски трактати. Опитвате да будите състрадание и да откопчите пари. Ако не стане вашето, започвате да кълнете.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27Въпросите ми са реторични. Явно нямаш потенциала да ги схванеш. Не само нямаш потенциал, но и си агресивен/а. Готов/а си да обиждаш.Инвалидите с 176лв пенсия оцеляват сами, на тях няма кой да им помогне. Да не мислиш, че техните близки, ако изобщо имат такива, са милионери или милиардери? Не ми отговаряй. Последният въпрос също е реторичен.
28
6
 
4
 
! Отговори
mgs преди 5 години
До Анонимен 26Да успееш да се грижиш за някой в това положение повече от 18 години, те това е формулирана мисия. Ти който ги осъждаш, не винаги успяваш да проведеш нормален диалог, когато си плащаш стоките в магазина, а говорим за човек, който трябва да се бори срещу съдбата, природата, и собствените си угризения и самообвинения за състоянието на детето си...
27
5
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
Задаваш *** въпроси, те не живеят с 170 лева щото няма как, цял живот разчитат на подаяние, чужда помощ, помощ от родители докато са живи, а тези по институциите(домовете за инвалиди) се третират като трета ръка хора от персонала там понеже нямат никой зад гърба си.Общо взето става въпрос за един мизерен и унизителен живот, докато умреш.А Терминал 2 е спасение само за здравите, инвалидите не могат да си го позволят по много причини.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От горе казаното човек остава с впечатление, че майките на хората с увреждания са също с увреждания, след като не могат да формулират исканията си.Една казва 150 млн. са малко, друга казва, че не искат пари - а разбиране, трета казва Системата убива, четвърта иска като на Запад, но нито една не каза, че грижата за инвалидите може да бъде толкова колкото може да си позволи държавата, т.е. - прилежащото и' население !
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много пари се отпускат на доставчиците на помощни средства- колички, протези, слухови апарати, дюшеци... Има фирма майка в Сф, с офис, служители- наем, ток, вода, телефон, заплати, осигуровки. Тая фирма си има дъщерни фирми в провинцията, в почти всеки град- офиси, наеми, ток, вода, телефони, консумативи, служители- заплати, осигуровки... Кой финансира тия фирми? С какви пари? Каква е реалната стойност на помощните средства, на каква цена ги "дават" на инвалидите посредством АСП?