Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!

Тежестта на годината стаж в пенсионната формула няма да се вдига
165
Майчинството "замръзва". Бизнесът чакал майките!
Снимка: архив, БулФото

Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години остава 380 лв., за да се върнат майките по-бързо на работа. Това е обяснил социалният министър Бисер Петков, който вчера участва в заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

През миналата година то бе вдигнато с 40 лв. и се даде възможност на майките, които се върнат по-рано на работа, да получат 50% от обезщетението, припомня "24 часа".

"Състоянието на трудовия пазар, недостигът на хора и работна сила налага майките, които ползват дълго платено обезщетение, да бъдат стимулирани да се връщат на пазара на труда", коментира Петков.

Снощи Надзорният съвет на НОИ одобри проектобюджета за Държавното обществено осигуряване, като само трима от работодателите бяха "против". С него се предлага тавънът на пенсиите да остане, като той ще е 40% от максималния осигурителен доход за годината. През 2019 г. таванът трябваше напълно да отпадне за новоотпуснатите пенсии.

За догодина предложението е максималният осигурителен доход да се вдигне до 3000 лв., така най-високата пенсия ще бъде 1200 лв. - от 1 юли. Дотогава тя остава 910 лв.

Освен това в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 г. Този между 1997 и 1999 г. отпада.

Държавата предлага тежестта на годината стаж в пенсионната формула да остане 1,2, вместо да се вдига до 1,5%. Стопирането се прави, за да не се вдигат прекалено много новите пенсии за сметка на старите. Така щели да се търсят възможности за нарастване на старите, за да се преодолеят дисбалансите.

Още през 2015 г. експертите изчислили, че с отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. 50% от хората към 2019 г. ще имат по-благоприятни размери на пенсиите, обясни още социалният министър. А за отпадането на трите години от 1997 до 1999 г. трябвало да се изчакат разчетите на НОИ.

Вдигането на пенсиите с 5,9% от 1 юли пък било най-високото увеличение през последните години, подчерта Петков.

3000 лв. максимален осигурителен доход, отказът от падането на тавана на пенсиите и липсата на реформа в болничните бяха основните причини бизнесът да не подкрепи проекта за бюджета.

“Запазването на нивото на парите за майчинство, както и на обезщетението за безработица не ми харесва”, каза лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов, въпреки че подкрепи бюджета. Според него обезщетението за майчинство трябва да е равно поне на минималнта заплата, която през следващата година ще е 560 лв.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще се увеличи от 207,60 на 219,43 лв. Социалната пенсия се променя от 125,58 лв. на 132,74 лв.

Запазва се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 9 лева и максималният - 74,29 лв.

Запазва се режимът за изплащане на болнични - първите три работни дни от осигурителя, а от четвъртия ден - от ДОО. Запазва се и периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на размерите на краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност - 18 календарни месеца, а при бременност и раждане и безработица - 24 месеца.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се - от 510 лева на 560 лева, а за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лева на 560 лева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов скоро ще забрани на майките на раждат - това право е запазено само за ман галките
22
3
 
69
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
Не стига че ми намаляват заплатата с вдигането на 3000 лв, но ощетяват и жена ми с майчинството ... двойна секира...
21
0
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберският геноцид върви по план - всяка година се раждат 2300 по-малко българчета и 2500 повече ч авета
20
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да го отменят майчинството или да плащат по 10лв на месец. Така ще ги стимулират още по-рано да се връщат на работа. :) Или, по-скоро да не раждат деца, а да си веят байряка, което и сега правят огромна част, или да раждат, но в чужбина, както и сега се случва в 50% от случаите поне. Пълни и абсолютни пр.имитиви и гл.у.паци! И тези ни управляват.... Вдигнете и макс осиг праг и да видите, че ще съберете по-малко пари... Врътки много.
19
1
 
95
 
! Отговори
горките работодатели преди 5 години
Много работодатели не наемат жени във фертилна възраст за да не ги "пускат" в майчинство и съответно после да не отсъстват от работа поради заболяване на детето.За тях идеалният кандидат е да владее 3 езика, да има няколко образования, да работи най-малко като за петима и да не излиза в отпуска, да е на 25,да работи за 500лв максимум.Затова да си наемат хора от чужбина като не им отърва
18
1
 
67
 
! Отговори
DP преди 5 години
Истината е че искат да увеличат вноски,данъци и такси а ако може да не дават нищо .За да има за хората които нямат по 1 ден трудов стаж и чакат само на помощи от тези институции.ДО КОГА?
17
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 456Ако майката е взимала ОФИЦИАЛНО 24 месеца преди майчинството по 1000лв, а не под масата, първите 12 месеца след раждането ще взима 90% от 1000лв, т.е. 900лв.Ако е взимала 24месеца по 2000лв, ще взима 90% от 2000 = 1800.Така ДО максималния осигурителен доход.За втората година от майчинството ще взима споменатите 360лв.
16
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чъплаци
15
2
 
87
 
! Отговори
Беселина преди 5 години
Аз съм такава майка, която се върна на работа след като детето навърши 1 годинка. И какво?! Няма ясли, няма градини, болничния за гледане на дете за да ги вземеш, с болното дете чакай при личния лекар, докато джендърите с гелосаните брадични си вземат и те бележчиците, защото са дошли по-рано... Изобщо, т.нар.територия, условно наречена България, защото не е нито държава, нито е българска, няма нужда ни от български майки, ни от децата им. Колкото повече неграмотни животни, по-добре
14
1
 
85
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Българския "бизнес" упорито драпа към момента, в който ще има НУЛА броя кадри.
13
6
 
38
 
! Отговори
456 преди 5 години
Искам да питам-ако майката е взимала 1000 лв заплата, пак ли ще взима 360 докато е в майчинство или сумата ще е друга
12
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайкаБуля от Бангладеш, която ще е готова за дребен лев да го гледа, щото за нея тоза е висок стандарт. Точно както българки гледат децата на западноевропейки с 4 месеца отпуск по майичнство. И така се върти светът..
11
0
 
66
 
! Отговори
Св преди 5 години
Палиативно, ограничено решение, с дългосрочност 20 год. в бъдещето. На държавно ниво, това е миг. Добре, ще се върнат майките след раждането на първото дете, ПРИНУДЕНИ от безпаричие, дали ще се сетят после за второ, трето като се има в предвид сегашната подигравка. Правят това в развитите държави, за по - бързо връщане, но нямат тая жестока липса на кадри, защото си внасят иначе раждаемостта им е същата . Ще осигурите 1 бройка работник, после детето и - още един работник, а други двама ?
10
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм стимулирам да не правя деца, щот ми е къса заплатата!Закриване на българия с малко б е единственото решение!Най - жалката държавица в ЕС!
9
0
 
92
 
! Отговори
Липси преди 5 години
Липса на хора ли? Как така? Гетата са пълни с хора /условно наречени така/. Отива в първото гето и ще му падне ченето колко "хора" ще изпълзят от коптори и кашони. Да си наеме колкото му душа сака. За половин минимална заплата и без осигуровки разбира се.
8
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак гаф! А как ще стимулират раждаемостта, като притискат майките да се връщат по- бързо на работа?Защо нищо не пишете за инвалидните пенсии?
7
2
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжно е и изключително неграмотно КСО да се променя винаги когато на някой "умник" не му излизат аритметиките. Този закон трябва да не се пипа , така както е в грамотните държави. Тук във фалшивата ни и изостанала държавица няма никаква сигурност. Затова хората не се осигуряват на реалната заплата.
6
1
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На БГ работодател явно наистина му пречи всичко.Ако може направо да ражда и да се връща на работа.Какви стратегии се мислят,само за повече пари никой не говори.
5
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно увеличението на пенсийте с 5,9 или с 5,7 ще е . Нещо цифрите се разминават.
4
0
 
67
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ще има да чакат .... в Германия дават по 200-300 евро само детски и още толкова майчинство. За детските единственото изоскване е постоянен адрес, пък дори детето да не е на територията на Германия.

Спонсорирани публикации