Българинът усеща скока на цените по джоба си. Чака още по-голям!

Проучване: 74% от сънародниците ни чакат повишението да продължи
Обновена: 17 окт 2018 21:03 | 17 окт 2018 18:45, Красимир Ангелов
97
Българинът усеща скока на цените по джоба си. Чака още по-голям!
Снимка: Булфото, архив

Българинът усеща повишението на цените и очаква то да продължи, сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в периода от 5 до 12 октомври сред представителна за пълнолетното население на страната извадка от 820 души.

Още по темата

Мнозинство от 70% от пълнолетните български граждани твърдят, че в последните седмици са усетили увеличение на цените на стоките и услугите, които ползват.

Едва 18% са тези, които твърдят, че не са забелязали да има повишение, а 3 на сто са отговорили, че са усетили намаление. Останалите или нямат мнение, или не са отговорили.

Демографските показатели сочат, че най-осезаема промяна е усетила по-възрастната част от населението, хората с по-ниски доходи и тези, които живеят в селата.

Както може и да се очаква, хората с по-високи доходи проявяват и по-малка чувствителност към увеличението на цените. Но дори и в тези социални групи, усетилите увеличение на цените са мнозинство, коментират социолозите.

Същевременно 74 на сто от интервюираните очакват, че повишението на цените на основните стоки ще продължи да се случва в близките 2-3 месеца. Едва 14% са оптимистите, които смятат, че скокът ще спре, а едва 2% вярват, че ще намаляват. Останалите се затрудняват да отговорят.

От "Галъп интернешънъл" отчитат, че това представлява осезаем ръст на очакванията за повишение на цените спрямо предишните месеци.

Предишният подобен скок бе през пролетта на 2017 г., когато отново бе анонсирана възможност за повишаване на цените на енергоносителите. В последните няколко години очакванията за ръст на цените се движат в диапазони около и над 60% от българите, а около и под 20% от българите очакват цените да остават същите. По традиция, минимални са дяловете на онези, които очакват цените да се понижават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека чакат още малодушните българи!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе,тия,дето са вдигнали палец на въпроса на н.18 ,те не ядат ли,не плащат сметки ли ,та пак ще гласуват за тия изединици? Толкова много ли им плащат от гроб за тролене? Или колкото да имат сила да чукат по клавишите!
40
1
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ако перефразираме любимия лозунг на форумния герберундел - повишението на цените е без алтернатива. Звучи абсурдно, нали? Защо продължавате да гласувате за герб тогава? Колко по-лошо може да стане?
39
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западът се скъсва да хвали и подкрепя лидера на най-бедната и с най-умиращо население в ЕС държава. Нещо не се връзва... или май всичко се връзва...
38
5
 
1
 
! Отговори
зимно преди 5 години
НОРМАЛНО, при толкова политически, Неграмотни шимпанзета.единственото което могат да направят ,някакви свързани ДУМИ са искам да ям
37
3
 
32
 
! Отговори
Бачкера преди 5 години
Хубаво че преди 6 месеца взех правилното решение да се махна от *** , сега съм на едно по добро място , работи се но всяко начало е трудно, писна ми чакането някой ден нещо да се оправи , живота ми мина в чакане а вече 28год всичко е по старому и няма изгледи поне следващия 1 век докато не се наядат всички бивши комунисти и внуците им а те са много
36
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А как тъй по времето на Бай Тошо бяхме 8 милиона, а сега официално 6 млн? И защо не се раждат българчета и раждаемостта е по ниска от 1945? Война ли имаме през 2018?"Не война, а "демокрация" внесена от САЩ. Интересува ги само територията в близост до Русия, останалото (демек ние) не им трябва и го унищожават, за да не им се пречи.
35
1
 
19
 
! Отговори
смирен депутат преди 5 години
Няма как,криза е а пък и коледните празници идват а там трябва за коледни бонуси за вашите любими депутати да се намерят
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26....От къде бай Тошо е внасял роми бе психясалия. Ти в час ли си или са те изспуснали от Карлуково. Служил съм по бай Тошово време на границата и не съм разбрал да е имало убити Българи. Имаше заловени чужди шпиони аз лично съм заловил 3-***. Но за убити българи от къде го изсмука. Такива като теб заслужават ...няма да казвам какво ти си знаеш.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 виНай-обичам,25годишни детсвеници,да ми обесняват,как е били при Тодор Живков!
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой точно вдига цените?Други Българи които искат да печелят повече. А ни убеждаваха че цените се саморегулирали на принципа пазар. Значи, щом ми вдигат цените, вдигам си цената и Аз. Ако не мога да си вдигна цента, купувам по малко.Ако някъде има голяма печалба, се нареждам и аз по веригата (сменям занатието).Други идеи, как уж работи принципа на пазара, нямам.Революции, и смяна на едни тарикати с други, за мен не е вариант. Играх го няколко пъти. Не работи.
31
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикво гад.на много си стабилен !
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все по-добре става, а след нова година ще е следващото сурвакане като вдигнат пак цената на газа какво ще последва в следствие на това всеки може да се досети. Е те това ни чака да видим до кога ще си траем.
29
1
 
21
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Народе,готов ли си?
28
1
 
29
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 5 години
О С Т А В К А !!!
27
2
 
31
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До АнонименАми в началото на демокрацията дойде един с превръзка на окото и каза,че сме много и трябва да станем 5млн.,че прекалено много хора имат собствени жилища и др.такива работи...Еми изпълнява се плана...
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА!!!
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм възпитан че по-голям от Хляба няма .Моля ви махнете снимката с обесен хляб .Човека който го е направи си е сложил голям грях на душата .
24
25
 
4
 
! Отговори
до Анонимен 23 преди 5 години
Ми ТЪЙ ..на... бай ти Тошо внасяше роми ... и застрелваше българите по границите.ТЪЙ ... дано ти е станало ясно...МЪ НАДЪЛИ ... аман от селяни-философи
23
2
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Разбрахте ли сега защо бюджетът се преизпълнява?При 20-30%(има и дори 50% за някои!) повишение на масовите хранителни стоки,ДДС-то,което реално пълни бюджета прави цялата работа.Щото ако се чака фирмите да платят някакви данъци-няма да стане посмъртно.