Архивите помнят: Документ №1 за връзките на ДС и КГБ

2,5 милиона картончета на агенти пази Комисията по досиетата
57

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията по досиетата отвори за пръв път архивохранилищата си за хората. Документите се намират в Банкя и през целия ден организирани групи имат достъп до тях.

В архива има над 4 милиона документа на различни носители – хартиен, филмови документи, видеокасети на седемте управления на ДС.

Само документите на хартиен носител са над 14,5 и километра, обясни Екатерина Бончева от Комисията.

Регистрационните карти и картони са над 2,5 млн., могат да се видят и други документи, които доказват съпричастността на отделни хора към Държавна сигурност.

Картоните на щатните служители също се пазят в архивите.

Един от интересните обекти е тайникът на Асен Георгиев - адвокат и дипломат, наш представител в ООН, разстрелян през 1964 година.

Той представлява фотоапарат, скрит в издълбана книга и така уж докато чете, Георгиев е снимал, всеки около него.

В архивите на комисията е запазен и първият документ за сътрудничество на ДС и КГБ, както и сборници с имената на изменилите на Родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
До Анонимен 11Посочи поне един с картон, който да е милионер. Вкичките милионери се появиха измежду набързо пребоядисалите се комунисти на седесари, които нямаха нищо общо с ДС. пример - Костов и неговото обкръжение.... като за начало, иначе списъкът е дълъг. А той най-много ревеше срещу ДС да залъгва такива като теб. Най-странното е, че още не проумявате залъгалката. Сега на това му викат пибридва война....
22
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩ го правят 20А кой от "враговете" на "държавата" ни, по онова време, се е взривявал или избивал мирни граждани в името на една зловеща религия??? Има само един атентат от началото на 80те и то заради репресийте на ДС! Няма сходство с Гуантанемо като мащаб и чистленост на престъпленията.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без силна ръка "населението" се превръща в пpaceта.
20
13
 
12
 
! Отговори
САЩ го правят преди 5 години
Отвличането на хора,тайни затвори,изтезания,хора държани в лагера Гуантанаму без съд и присъда това "комунистите "ли го правят или сега се случва в 21 век?!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едина наш ром който живее в Германия решил да "дисциплинира" жена си една вечер. Обаче, комшията се обадил на полицията след като чул силните писъци и крясъци на жената и останалата част от многочленото семейство. За броени минути пристигнали полицаите от нощната смяна, бая едри и здрави дъбови структори, и буквално изнесли съпрога без много церемоний като го "понатиснали" и, както той после твърдеше, шляпнали кратуната във панела на микробуса! След този случай беше истински примерен гражданин!
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Ами те са точно отрочетата на червените "сянки" на бившите БКП-та! Нинова, Бойко, Симеонов и останалите - сите пряко или косвено свързани с Червената Майка!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези дето в момента ни управляват ?
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пак 15ДС никога не е пазела "държавата" а ТАТО и неговите "придворни"! ДС подтискаше хората и "пазеше" корекомското червено общество от истинско народно осъждане!
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По някой път ми става жал за старите хора по селата които са под ромски набези. Обаче като разбера че са от партизанко-яташки произход, жалостта веднага изчезва и преминава в позицията на причина-следствие! Всеки бивш и настоящ червен, унищовен от събдата е бонус за обществото!
14
15
 
13
 
! Отговори
пак преди 5 години
До АнонименА значи западните служби който вредяха на нашата държава и народ са добрите а ДС който пазиха държавата са лошите!!!пълен и.диоти.зъм.
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комуниста навсякъде вижда врагове на държавата. Дори и да няма такива, той ще си ги измисли. България е 9та дупка на кавала и на никой терорист не му е притрябвало да прави атентати тук. Историята го доказва. Всички терористи ни заобикалят. Имаше само един, който се взриви тук, за да убие автобус с евреи. Но важното е да има 2.5 милиона агенти, защото враговете са навсякъде и комунистите с гузна съвест не могат да спят.
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До позор 9Я се поинтересувай от съдбата на всичките "служители" на ДС в Чехия, Унгария и Словакия за да разбереш какво им се случи. Извергите (за които е доказано) ако все още са живи са по затворите, тяхните отрочета нямат достъп до власта и администрацийте, а всяка слушалка уж "безпартиен" е поблично оповестена и записана като доносник в сегашните полицайски досиета! За това тези истински държави прогресират, защото унищожиха тяхния еквивалент на БКП, за разлика от нас!
11
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До позор--------------------------Другите държави имаха служби,които се бореха срещу комунистическите шпиони и терористи.А тези комунистически *** искаха да съборят законоустановения демократичен строй там,при който хората работеха.печелеха и живееха щастливо и да го заменят с човеконенавистия комунизъм. У нас нямаще лустрация и декомунизация и затова гадовете от ДС са на власт и са първи милионери и бизнесмени.
10
5
 
21
 
! Отговори
Работата е ясна преди 5 години
На всеки трима имаше по един доносник.Затова началството и службите знаеха за теб всичко, преди даже да си го помислил!
9
13
 
13
 
! Отговори
позор преди 5 години
Съсипването на службите и агентурния апарат беше умишлено за да се разграби държавата и така и стана,нима другите страни не са имали агенти,сътрудници и репресивен апарат срещу враговете на държавата?
8
16
 
11
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Похарчени милиони за да се разкрият тайните на една служба която е има в всяка страна,очернеха хората който са пазили държавата и тогавашния власт!?
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А архивите дали си спомнят агент ПАВЕЛ
6
16
 
13
 
! Отговори
V преди 5 години
По времето на бай Тошо не смееха да крадат или да продават държавни тайни срещу милиони в западни банки щото имаше справедливи присъди .А кво стана като падна бай Тошо ??? Станаха милионери ,а държавни тайни вече нямаме ;) Даже държава нямаме. Тези документи показват каква държава сме имали преди и какво е сега. А как бай Тошо ги караше тия да работят за родината срещу 300 лв а като падна от власт с партиините си книжки от пожарникарски шефове, шефове на държавата станаха ?
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то цялата държава е била от държавна сигурност.
4
16
 
22
 
! Отговори
Горянин преди 5 години
Комунистите в БГ колеха и бесеха собствения си народ - както турчин не го е клал и бесил!