Малката България: На хиляди километри от вкъщи, където пак си у дома

Бесарабските села в Южна Украйна, в които все още се пази българското
29 окт 2018 12:30,
34
Малката България: На хиляди километри от вкъщи, където пак си у дома
Снимка: БТА

Малката България извън пределите на родината. Това са бесарабските села в Южна Украйна, населени предимно с наши сънародници, където вече 200 години се пази българският дух и език.

Масовото заселване на българи между реките Днестър, Пруст и Дунав започва през Руско-турската война от 1806-1812 година, след като тази територия става част от Руската империя. Преселват се български фамилии от Елховско, Ямболско, Пловдивско, Силистренско, Габровско.

Забравено от Бога място. Така изглежда тяхната България там. За нашата... говорят с умиление. Наричат я "България"-та - единствена-та, бащина-та, далечна-та. Тяхното някогашно вкъщи, в което копнеят да се върнат с цялото си сърце.

Днес селата тънат в бедност. В района на село Задунаевка живеят в нищета, липсва инфраструктура, а пътят до селото минава направо през полето. Къщите са със сини прозорци – за да не пожълтяват, както обясняват местните, орнаментите по фасадите на сградите. Забравено от Бога място. Сякаш някой е откъснал парченце от някое прашно село в Родопите и го е занесъл там, за да трупа още повече прах по перваза на паметта, да е още по-изоставено, още по-забутано, още по... забравено.

Там, обаче, има българи, които помнят. Има българи, които продължават да говорят "езика свещен на своите деди". Милеят за родината си и тачат нейните герои. Защото са истински българи, макар и далеч.

Най-възрастният човек в Задунаевка – Генадий Владимирович Коев е на 93 години. Мъжът споделя, че земята там е свещена – по нея има следи от стъпките на Христо Ботев. В селото, където за кратко е учител поетът-революционер, е изграден и негов паметник, пишат от БТА.

В местното училище има 116 деца от 1 до 11 клас, първолачетата тази година са 14. Малките ученици учат български език по един час седмично. Българският дух е жив, макар че часовете по български са малко. Обучението си по родния език допълват с уроци в неделното училище и разговори у дома.

"Гордеем се, че 200 години сме запазили българщината тук, защото живяхме консервирани в селата", коментира Петър Добрев, кмет на близкото село Бабата.

Той обаче се притеснява как ще се съхрани българското занапред, защото, по думите му, в градовете всичко се размива. Затова сънародниците ни искат да бъде отворено българско училище в Одеса. Имат нужда от учебници и помагала по български език, литература и история.

"Дор език живее, народ не умира“

Сънародниците ни се оплакват и от бавните процедури за получаване на българско гражданство, защото много от тях искат да дойдат да живеят в родината. Един от пътищата към отечеството минава през образованието. Всяка година стотици бесарабски българчета стават студенти в български университети, за да придобият европейска диплома, както някога през Възраждането будни българи от поробените земи са идвали да учат в Бесарабия.

В началото на XIX век българските заселници в Бесарабия имат статут на колонисти, получават земя, освободени са от данъци, поради което бързо се замогват в стопанско отношение. Строят църкви, създават училища, издават български книги, вестници и списания. Затова не е чудно, че първата българска гимназия се основава именно в Болград, наричан Българският град. Още тогава българите са знаели, че само образованието може да осигури просперитет.

В Болградската гимназия се възпитават и израстват редица изтъкнати дейци на Възрожденската епоха и строители на съвременна България.

Бесарабските българи са помогнали и за освобождаването на своята поробена родина по време на Османската империя. В борбата са се включили много от нашите сънародници в Южна Украйна.

В Болград е издигнат Паметник на опълченците - участници в Руско-турската освободителна война, който местните наричат Малката Шипка. На плочите на паметника са изписани имената на опълченците от бесарабските села, като списъкът още се допълва. На това място местните българи честват националния празник - 3 март и празника на буквите - 24 май.

Бесарабските българи още тачат своите герои и пазят традициите и обичаите си, както са го правили през последните 200 години. Езикът живее, а с него живее и паметта, живее онзи пламък в гърдите. Живее онова усещане за вкъщи, което свива корема ти на топка и кара една огромна буца тъга и носталгия да заседне в гърлото всеки път, щом чуеш: "Я кажи ми, облаче ле бяло".

Малката България и Голямата България. Между двете има хиляди километри. Има и хиляди туптящи сърца и една неугасваща любов, за която разстоянието е просто цифра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Човекояд преди 5 години
Ха, искали българско училище, в Украйна се говори на украински. В България има ли турски, руски, арменски училища? Нямат ли си украинците мотористи да ги понабият малко тези българи, къде си мислят, че се намират? Това да не им е продажния ЕС?
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За където и да драснат е все едно. Те са българи и трябва да имат българско гражданство бързо, лесно и безплатно. Да живее Ботев и Левски!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За където и да драсна е все едно. Те са българи и трябва да имат българско гражданство бързо, лесно и безплатно. Да живее Ботев и Левски!
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото сме в ЕС.Вземат БГ тескерето и бягат на запад.Там ни правят реклама с деянията си ,като тези от маалата.И защо са там ,а не тук.Поколение на предатели.Предателите нямат родина.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
несериозно е твърдението че има малка България там някъде в молдовските села.истинските малки Българии се създадоха от изнесли от тази държави млади поколения.за тях трябва да правите политика , не за хора които щом се докопат до бг паспорта и ще драснат за Германия .
27
1
 
1
 
! Отговори
ГГ2 преди 5 години
Един прав път е E584, ако е наклон като нищо и с колело може да го вземат за 1 ден :), с малко повече желание :).
26
0
 
2
 
! Отговори
Голями глупости преди 5 години
Добре бе хора, това е несериозно. Болград, което се води неофициална столица на Бесарабия или Бесарабска България е на 240км от силистра или на 4ч път с кола. Вече имаме модерни сподоби като Google Map, който мери разстояния, дава маршрути, изчислява времетраене за пътуване. Аман от глупости и простотии. Точно толкова е разстоянието с кола между София и Скопие...
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как една Турция създава условия на желаещите за заселване! Построява цели квартали със еднофамилни къщички или жилишни блокове, подсигурява работа, провежда курсове за преквалификация и т.н.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малката България и Голямата България. Между двете има хиляди километри.---ХахаххааххаКаква брутална лъжа !!!! на има няма 30 минути със самолет или няколко часа с автобус Какви глупости говорите - тези бесараби никога не са дошли и никога няма да пристигнат защото не виждат смисъл за живот в БГ !!За какви хиляди километри разстояние говорите -??????
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавната политика би трябвало да е насочена към привличането им обратно в България. Как така бавни процедури? Само с молба трябва да им се издават паспорти за месец!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Каква евтина работна ръка от дълбоката съветска украйна, бе ланкоуло !?Че то от Африка да внесеш селяни и те няма да искат да ти работят на село в България, а ти да робуваш нон стоп из нета в панелката в София и да разправяш, че живееш в колония !
21
1
 
12
 
! Отговори
Stoev преди 5 години
Мед им капе в устата на алчните и некадърни Бг "бизнесмени".Колко много гладна и евтина работна ръка.
20
12
 
14
 
! Отговори
179 преди 5 години
Познавам някой от тях. За мен честно казано са никакви българи ,90 процента от тях едвам говорят български. Другото което ми прави впечатление е че чертите на лицето им са повече руски отколкото наши, та сами си правете извода. Цялото им желание за България се корени в това ,че ако получат гражданство ,портата към западна Европа се отваря. Не казвам че са лоши хора просто така мисля аз ... това са лично мой наблюдения
19
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как пък точно сега откакто сме в ЕС напират да идват? Как пък преди това не им харесваше да са българи?
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
17
6
 
18
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Днес селата тънат в бедност. В района на село Задунаевка живеят в нищета, липсва инфраструктура, а пътят до селото минава направо през полето.======================================Е то и в България си е така, няма разлика, българите са едни навсякъде.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, тези бесАраби, защо не се върнаха когато България процъфтяване по времето на социЯлизма (според Иво Христов), а чак сега искат, когато сме колония и робуваме, а и внуците и децата ни отвеждат като три синджира роби на Запад, а после не искат да се връщат !
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде..е...е, започна облъчването за инфилтриране на още руски шпиони по българските земи.Тези бесАРАБСКИ българи не са ли се запознали с проповедите на Иво Христов за изчезналата българска нация, която е заменена от роми, които живеят в колония и е единствения останал недебил, който се е посветил да издекламира опелото и' в обредния дом !
14
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 5 години
До Мустафаа *** знае ли български?ама честно!
13
5
 
12
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
Като чета коментарите,ме е срам че съм турчин!

Спонсорирани публикации