Кои са съвременните будители?

Обръщаме ли внимание на заобикалящия ни свят...
31 окт 2018 21:52,
19


Всяка година на 1 ноември всички се питаме - кои са народните будители. Докато преди време този въпрос имаше сравнително ясен отговор, то днес, оказва се, нещата не стоят съвсем така.

Да си будител не е въпрос само на желание, а на призвание. А в общество, отдавна загубило своите ценности, трудно можем да говорим за идеали.

Навсякъде се тръби, че младите са неграмотни, необразовани и не четат. Кои са будителите днес и колщо е важно да знаем миналото си и да помним историята си - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на писателката Теодора Димова и директора на Народната библиотека Красимира Александрова.

"На този ден сме свикнали да обръщаме поглед към възрожденците и да се сравняваме с тях. Трябва да намираме сили и този мост от сегашното към миналото да не изглежда толкова песимистичен. Загубили сме много неща по пътя, но не всичко", коментира в предаването писателката Теодора Димова.

Има ли будители в забързаното ежедневие, в което никой не обръща внимание на заобикалящия ни свят?

Според Красимира Александрова празникът на Народните будители е създаден в мчомент, в който народът е имал нужда да повдигне духа си и това важи с пълна сила и днес.

"Необходимо ни е нещо ново, което да възроди нацията. Има много хора, които носят духа на будителството, но те са единици в обществото ни", заяви директора на Народната библиотека.

По думите и трябва все повече хора, които носят този дух на новото в себе си и които са говоти за промяна, да я осъществят.

Съвременните будители според гостите в "Директно" са учителите. Пропастта между преподаватели и ученици в българската образователна система, обаче, изглежда много голяма. Как може да се преодолее?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уви, на днешно време Будителите не просто са в Червената книга, ами са напълно изчезнали. Жалко! Можем само да си спомняме за тези от едното време...
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските Будители сред Учителите са наречените с НеБългарската ДУМА -ПедаГози. Много по-важно е да вдъхновиш у едно дете ценностно мислене, отколкото много и хаотична информация наречена Знание. Най-добрите Учители са вдъхновили стихотворението "Учителко любима" и остават завинаги в съзнанието на вече порасналите деца като Пример и Вдъхновител. Моята най-любима учителка от детството (РИП) се наричаше Кера - Грижа. Името и образът и винаги е в съзнанието ми като просветлен човек-БудителКа.
13
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Сред учителите е възможно да има будители, но далеч не всички учители са будители. За народен будител се изисква много повече от това просто да преподаваш. Будителите са просветители, книжовници, революционери, възрожденци на българския национален дух.
12
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 5 години
До АнонименЛичи си колко си учил и колко си се научил да уважаваш.
11
0
 
0
 
! Отговори
Гладен руснак преди 5 години
Много лоша компания си обединила...
10
1
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Да са живи и здрави учителите, на децата спечелили олимпиади по математика, физика.Журналисти: Диляна Гайтанджиева, Васил Иванов, Сашо Диков, Стойчо Керев,Димитър Недков.Да е жив здрав доц. Минчо Христов, доц. Стела Банкова, проф. Андрей Пантев, проф. Искра Баева, доц. Иво Христов, Мика Зайкова, Велизар ЕнчевНиколай Райков - пише приказки.Нешка Робева.ДОКТОР Иванка Коцева на 82 г. лекува в Монтанска област,фелдшер Илиана Петрова!Президент Румен Радев - дава надежда на хората.Поклон
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите - будители, но не и българските.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие не се и нуждаете от будители .
7
1
 
4
 
! Отговори
До Alex преди 5 години
Нашите скъпи сънародници даже не са разбрали какво е това, което пишеш.Нормално.Повечето са слушали Фики на слушалки в часовете по литература.Да гасим осветлението и Т2!
6
1
 
0
 
! Отговори
в цимент преди 5 години
"празникът на Народните будители е създаден в мчомент..."
5
2
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
Буда е будител!!!
4
5
 
0
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Малко оставаме будителите за съжаление.
3
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Кого да будиш?Буди се заспалият,България отдавна е в предсмъртна агония!Днешния учител е буфер между образование,система,ръководство,родители,ученици и все по-малко развитие,обучение и възпитание!Ами то другото,което остана е хранене,физкултура и само подготовка.Не се предавайте Учители- Будители най-хубавото е ,че все още Ви има!
2
3
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Според мен - Азис, Криско и Гери-Никол!
1
3
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Спящите.