Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше

Архивите на ДС проговарят за събития от 50-те години на XX век
Обновена: 5 ное 2018 07:13 | 4 ное 2018 20:25, Красимир Ангелов
412
Горяните – съпротивата срещу комунизма, за която се мълчеше
Снимка: Булфото

За първи път темата за горяните и въоръжената им борба срещу комунистическия режим в Народна Република България ще е част от учебното съдържание в седми и десети клас през тази учебна година. Кои обаче са горяните и какво се знае за съпротивата им, след като десетилетия делото им оставаше скрито и забравено от Народната власт? DW ни припомня с анализ по темата.

На 1 октомври 1951 г. край казанлъшкото село Габарево група от 15 младежи, току-що присъединили се към горянското движение заради насилията на комунистите при принудителното коопериране на земята, е вкарана в капан от агенти на Държавна сигурност. Агентите, представящи се за горянска чета, разстрелват от засада младежите и хвърлят телата им в общ гроб край селото.

Тази история от най-тежките години на въоръжената съпротива срещу съветския режим в България е открита в архивите на ДС от бившия сътрудник на Комисията за досиетата Мариян Гяурски. Според него въоръжената съпротива, зародила се още по време на съветската окупация, започва бързо да се разраства най-вече след като по заповед на Сталин и Димитров е ликвидирана легалната опозиция и е обесен нейният лидер Никола Петков. А когато комунистическата власт слага ръка върху цялата дребна и едра градска собственост, съпротивата получава допълнителен импулс.

В началото на 1950-те години горяните се превръщат в реална заплаха за комунистическата власт в обширни райони на страната. Движението бързо се разраства и в резултат от масовите насилия при бруталната колективизация в селските райони, където тогава живеят почти 80% от хората. През 1950 г. БКП поема курс към тотално насилствено коопериране по сталински образец, съпроводено с насилия, убийства и принудителни изселвания. Именно през 1950-1951 г. съпротивата на горяните достига своя апогей в почти всички краища на страната - и особено в Пиринския и в Сливенския край. На брой те са не повече от 7-8  хиляди души, но ДС особено се тревожи заради големия брой доброволни ятаци, които с подслон, храна и дрехи улесняват борбата на горските чети.

"За разлика от комунистическите партизани по време на войната, чиито "подвизи" почти изцяло са свързани с грабежите на частни мандри и добитък, а също и с палежи и убийства на кметове, свещеници, учители, военни и полицаи, горяните са били добре изхранвани от местните селяни", обяснява Гяурски. А шефът на Агенция "Държавни архиви" Михаил Груев допълва: "Да, имало е случаи и горяните да нападат мандри, но само когато тези мандри са били вече заграбени от „народната“ власт. Повсеместно горяните защитават частната собственост и не допускат терористични нападения с цел убийства на комунистическите първенци и техните слуги".

Държали властта под напрежение и страх

Според Груев, горяните държат властта под напрежение и страх, но употребяват оръжие единствено при самозащита. В оперативните си справки ДС открито признава, че в много райони, особено в Пиринския и Сливенския край, официалната власт на практика не съществува в отдалечените села. Голяма част от пиринските горяни се включват в съпротивата не само заради грабежите и издевателствата, но и в отговор на опитите "на продажната върхушка в София да ги македонизира", допълва Груев.

Според изследователите, сред тогавашната въоръжена съпротива са разпространени надеждите, че Западът най-после ще тръгне на освободителна война срещу империята на Кремъл. "Американците ще дойдат" - убедени са не само преките жертви на червения терор, но и много хора в града и селото, единодушни са изследователите Михаил Груев и Мариян Гяурски. Предчувствието за края на режима в София се задълбочава особено след началото на Корейската война през 1950 г., когато САЩ нанасят тежки удари на съветските и китайските "доброволци" в Корея. Скоро обаче идва и разочарованието.

Подкрепяни от българските мохамедани

"Отказът на най-могъщите западни държави да застанат зад борбата за независимост на унгарския народ и неговото правителство срещу съветските окупатори и техните марионетки през ноември 1956 г. нанася тежък психологически и морален удар върху горянското движение в България. Обезверяването насочва участниците в съпротивата към изтегляне през южните и западните граници на страната“, разказва Мариян Гяурски. Една от последните горянски чети под ръководството на Шукри Дервишев е разбита край Доспат чак в края на 1958 г., припомня Михаил Груев. Той подчертава, че всеобщата подкрепа на българите-мохамедани за горяните се дължи не само на насилствената колективизация на земята, стадата и горите в района, но и на първите опити на БКП да асимилира хората от това малцинство и да забрани религията и обичаите му.

Българската въоръжена борба срещу натрапената от Кремъл диктатура не се отличава особено от борбата на поляците, украинците или прибалтийските народи. Единствената разлика е, че в изброените страни съпротивата е по-масова и в някои случаи се стига до локални граждански войни, твърдят Мариан Гяурски и Михаил Груев.

"Спецификата в българския случай е свързана и с много дългия период на действие на горянските чети. Тяхната активност следва пиковете в бруталното насилие на марионетния комунистически режим срещу българския народ и разбива мита, че България е била страната, която е приела натрапената ѝ от Кремъл диктатура по сравнително най-мирен начин на фона на случилото се в останалите съветски сателити“, заключава Михаил Груев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Нинова каза че това не е вярно.Хората са влизали в ТКЗС то с песен.
347
12
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
Първо изедниците чорбаджии агитираха малоимотните селяни да не влизат в ТКЗС -ТО .Те кулаците дето имаха по 500 -1000 декара и нагоре земи сами влизаха в ТКЗС за да ги превземат от вътре .Та какъв земеделец може да бъде един селянин с 10 декара земя ,много ясно е че хората имаха интерес да влизат в стопанствата ,който в първите години от създаването си даваха на хората толкова много продукция в натура колкото те не са виждали през целият си живот
346
7
 
5
 
! Отговори
дедо Ви преди 5 години
Ало "Немската вълна" много грубо съшито бе.. Живи бяхме!!! Помним!! Питайте ги Вашите информатори дали са чували за мл-ст Вергил Ваклинов и разбитата на границата диверсантска банда 1952
345
9
 
4
 
! Отговори
до 374 преди 5 години
До АнонименРазрухата започна точно след 1989 !!!!!!!!!!!!!!!!
344
4
 
0
 
! Отговори
Ибрикчия в Германия преди 5 години
100 % помашка работа !!!!!
343
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е трябвало да оставят хората на мира сами да изберат, а не да ги натискат всички да влизат в ТКЗС. В Полша и Унгария е било така. В резултат сега магазините ни са пълни с полски ябълки, яйца, картофи и какво ли още не, а селата им цъфтят. А нашите села се обезлюдяват от 70 те години насам и сега приличат на пейзаж от следвоенна Сирия. Печелят само ДС мутри с милиони декари навсякъде.
342
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми последен влезе в ТКЗС с кандърми не са го били нито заплашвали в градчето никой не е бит така че Не вярвам . Помня и какво е казал на бабата ...сийо ако знаех колко е хубаво пръв щях да влезна .
341
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окото на Гео Милев гледа
340
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам хора, приети по онова време в университет без приемен изпит, само защото са деца на активни борци или пък такива, които са си сменяли работата всеки път, когато им скефне без особени проблеми. Истината е, че животът е борба, а такава система като комунистическата е факт, че не е издържала.
339
2
 
9
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз на никой не вярвам. Каквото каже другарката Нинова това е за мен истината. Мдаа.Какво казва Нинова по въпроза
338
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен" Нека умните и красивите победят!"Само дето НЕ си от тях...
337
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусен народ станахме българите... Ем прав ни исторически път. Няма да стане хатрик, че да се вдигнем за трети път...;(
336
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смърт на комунизма свобода за народа
335
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът явно е разглезил доста хора, които сега не могат да разберат защо са зле.
334
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизмът явно е разглезил доста хора, които сега не могат да разберат защо за зле.
333
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека умните и красивите победят!
332
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А и тангризмът е противен. Разни бръснати скинарчета- псевдонационалисти си падат по тази..."Гнусен, долен родоостъпник! МРИ уеееее!
331
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после децата ще учат истината а к омунетата нека си лаят----------Аз съм "За", но цялата истина, а не половината!
330
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СЛАВА РОССИИПо- скоро искаш да кажеш : Да живее Руско- Българска и Българо- Руска дружба, а не съветска дружба, нали? Защото да има дружба между Русия и България - това е добро, но да знаеш, че Ленин хич, ама хич не го харесвам, даже ми е противен.
329
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после децата ще учат истината а к омунетата нека си лаят