"Нашите пълководци" – забравените герои

Поредица за военните, участвали във войните от 1885-1945 г.
Обновена: 5 ное 2018 13:16 | 5 ное 2018 13:00, Анисия Иванова
9

Образователната документална поредица "Нашите пълководци" се състои от 10 късометражни филма с продължителност до 6 минути. Всеки един от тях e посветен на конкретна личност, която е участвала в петте войни от периода 1885-1945 година - Сръбско-българска, Балканска, Междусъюзническа, Първата и Втората световна война.

Поредицата ще представи личностите, без които историята на България можеше да бъде различна. Целта на инициативата на сдружение "Българска история" е да превърне историята в атрактивен учебен предмет, за да може уроците да бъдат възприемани и запомнени от учениците. Първото издание на поредицата "Българско военно чудо" е доказателство за това, а премиерата им е на 8 ноември.

"Тази поредица, първата, наистина имаше огромен интерес. Тя открехна вратата за тези личности, които със своите действия и решения са направили така, че да има Българско военно чудо", разказа Иван Кънчев пред Bulgaria ON AIR, който е част от проекта на "Българска история".

Той обясни, че е било голямо предизвикателство в тези кратки видеа да се вкара голямо количество синтезирана история.

Марио Мишев пък беше категоричен, че идеята им е била да продължат с нов проект, за да правят нещо полезно, както са били полезни и филмите от поредицата "Българското военно чудо".

"То влезе в училищата, учителите ни звъняха, използваха го в часовете си. Просто трябва да се фокусираме да направим историята по-интересна и това е нашият принос", допълни Мишев.

Той разказа още, че в поредицата "Нашите пълководци" са разказани историите на военни с всякакъв чин, а само за 100 години време може да се види огромната разлика в ценностите на българите от онова време.

Двамата бяха категорични, че именно обратната връзка ги кара да продължават с осъществяването на техните проекти и сега отново им предстоят обиколки по училища, а след това ще преценят в каква посока да поемат и какво още от историята ни да представят по този достъпен и интересен начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Каква гнусна *** се е насъбрала да дава акъли отдолу, ей!!! Не правете тва, ми онова. Това ли имате да кажете бе нихилисти такива! Искате филмчета за протобългарите кромобългарите и други измишльотини, а филми за достойните ни герои, които ги има и в чуждите учебници не щете! Ако бяхте чели и слушали видеото щяхте да разберете защо е избран този период от историята и че това е продължение на друга поредица бе лольовци! Ай сиктир от необразовани уранготани, които се мислят за умни че и пишат!!!!
7
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
авторите на фрази като "братоубийствената сръбско българска война" и "руските военни инструктори по време на съединението", ще ни учат за българските пълководци. немам търпение.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5Докато във ВСВ загинаха над 12 000 български пълководци и войници срещу хитлеристка Германия, ти и продажните русофили издигнахме паметници на руския Альоша и погребахте България под многобройни съветски паметници !
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На никой не му пука за вашите пълководци, загубили три войни подред.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успоредно с популяризирането на българските пълководци, да се въведе награждаване с медал Троянски конник за русофили - предатели на българската държава !Като такива предлагам:1 Г. Димитров (посмъртно)2 Т. Живков (посмъртно)3 В. Сидеров4 .....
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на инициаторите !Крайно време е Българската История да се очисти от натрапените ни от русофилите пълководци !
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе майка му стара защо тез патрЕоти говорят само за този период? Защо никой не говори за бунта на Константин и Фружин? Защо никой не говори за героите преди падането под Османско? Аман с тези Ботев, Левски и тн вече станаха клишета!
1
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Рачо Петров, мистър Корумпак ли ще започваме! По същата телевизия гостът на Росен Петров обяви, че по време на ПСВ е изнесъл 28 вагона канабис! За далавери с оръжейни доставки в началото на века да не говорим! Абе, къде изчезнаха Мартина и двете момчета! Няма ги в телевизията!???