Награда за успех! Защо отказаха стипендия на шахматна надежда?

По закон: Всяко дете с призови места има право на такава
7 ное 2018 14:00, Анисия Иванова
41

От деца ни учат да мечтаем и да се борим за по-високи успехи. За огромно съжаление обаче трудът и усилията не винаги гарантират възвръщаемост.

Държавата отказа полагаща се стипендия на най-младия гросмайстор в историята на България - шахматната ни надежда Габриела Антова.

Всяко българско дете, класирано на първо, второ или трето място във финал на международно или държавно състезание, има право на стипендия. Или поне така казва законът.

Уверена, че успехите ѝ са достатъчни, за да получи финансиране от Столичната община, Габриела подава документи. Преди няколко дни обаче в учтиво писмо е уведомена, че няма право на парично поощрение, тъй като Българската федерация по шахмат не е включена в държавната наредба, определяща кой има и кой не право на стипендия.

С надежда, че има изход от патовата ситуацията, Габриела и нейните близки потърсиха помощ.

Екип на Bulgaria ON AIR се свърза със Столичната община. Оттам обясниха, че нямат правно основание да дадат стипендия на Габриела, но все пак ще го направят с друга награда, която лично столичният кмет Йорданка Фандъкова ще ѝ връчи на Световния ден на спорта – 17 май 2019-а!?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
така е днес преди 5 години
Правилно. Никаква стипендия. Тая умница утре ще я вземат я в САЩ, я в Китай, а и не може да я купим с една бира и две кебапчета. Никаква стипендия. На нас ни требе гетото, Шаката и други подобни "евтини" ***. Шампиони разни, надежди. Айде де.
36
3
 
1
 
! Отговори
Чутателите на днес преди 5 години
Да ви и в тъпите червени тролчета. Поне излесте с нормална позиця в коментарите. ***...
35
2
 
7
 
! Отговори
Основания Правна преди 5 години
Шахматът,онова забавление за шейхове и императори, действително няма право на спонсориране.При много пари за "СПОРТНИ забавления", ненормално е за шах да се дават пари.КОЩУНСТВО!!!Ама Вие кво?Жени,шах-това да не е 1001 нощ.Виж миска, плеймейтка,то е друго...Времето е, което винаги е било-връзки, роднинство, шуробаджанащина.Сега не е време един баща да се прави на ПР и да търси пари детето му, не да оживява, а да ПРОСЛАВЯ, таз държава!Има такива деца !Няма такава държава!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Юридическа помощ и международен отзвук ви трябва ,а не да се свързвате с безродните глупaви и платени калинки на ГРОБ.
33
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 5 години
Ам то кат видиш Антоанета Стефанова, Иван Чепаринов и Веселин Топалов за кого се състезават, май за шахмата бъдеще в България няма. Нищо не става от тая държава ...
32
0
 
15
 
! Отговори
а за Р. Марсело може преди 5 години
За талантливите българчета все няма пари. Аз искам и да попитам как за онова ро*мче МАРСЕЛО всеки път се намират пари за семестрите му дето учи в Англия? Държавата му плаща втора подред година Само защото е ром*че ли му плаща държавата? Не разбрах да е спечелило някакъв конкурс или награда,за да изберат него да учи в чужбина за без пари Английският колко го разбира?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото живеем в тиквена държава
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова, не те ли е срам, ***?
29
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да си губи времето със шах като е толкова умна , да учи програмиране или математика .. Но там няма отделна писта за жени(момичета) като в спорта .. И въпросното умно момиче шахматисче няма да има шансове.. Жените са със 160г. по-малко мозък..Задайте си въпроса защо в шахмата има състезание за мъже и за жени.. нали са уж еднакво умни според пропагандата.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце има зъб на деца-шахматисти, след като преди няколко години 8 годишен го матира.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но хич не се запитахте за правното основание на закриването на КТБ на акциите на Банев и Арабаджиев на безкрайните командировки по тропически острови на фашисткия *** Сидеров който е роден да се крие под маса от народната любов нито пък за източването на еврофондове или корупцията в агенция за българите чужденци.Там може без проблем нали.Важното е интекектуалния елит по бързо да мре а просташкия елит ит крадливи политици и прислуга бачкатори да живее, вече сте бананова република т.ъпа нация.
26
3
 
7
 
! Отговори
Ако е борба, преди 5 години
вдигане на тежести, бокс, таокуендо и под. Е СПОРТ: но щом МОЗЪЧНИТЕ клетки са важните, а не ЖЕСТОК бой е, тогава - НЕ Е СПОРТ!КОЙ ги ОПРЕДЕЛИ? "РЪНЪТЪ прай бурбътъ"... може би...Браво на Фандъкова!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е, че се е родила бяла в България.
24
6
 
30
 
! Отговори
23 преди 5 години
ако беше от малцинствата със сигурност щеше да получи стипендия
23
2
 
34
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Подигравка с труда, усилията и успехите на това талантливо дете... ПИСНА МИ!!!!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доскоро нямаше лицензирана федерация и докумемтите не са подадени в срок, това е проблемът. Догодина сигурно ще вземе стипендияИначе всеки вдига шум около себе си, когато става думи за негова изгода, но си мълчи когато става дума за общия интерес - примерно че много клубове с деца нямат условия за тренировкиИ още нещо - Антова безспорно е една от най-талантливите ни състезателки, но все още не е гросмайстор
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
може ли да не блесне столичния кмет лично... по-добре шефа й направо да даде наградата, все едно е подаяние
20
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейска столица на спорта за 2018 година - София не признава шаха ?!
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си намери държава със стипендия ей ти Англия щом е умна сигурно знае английски записва се в Оксфорд и не се занимава с Тикви повече. Системата убива всички дори и шахматистите .
18
8
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
нали държавата приема законите, а общините изпълняват, толкова е просто. всичкоси е наред в репортажа и статията