Експерт: Държава и частници заедно за киберсигурност!

"Законът да не се бави заради бюрократични пречки"
13 ное 2018 11:30, Екип на Bulgaria On Air
6

Законът за киберсигурността беше приет без дебати в Народното събрание, с изключение на единици.

Със закона се регламентира управлението и организацията на Националната система за киберсигурност, националния координатор по киберсигурност, секторни екипи за реакция при инциденти в киберсигурността, както и национален екип за реакция при инциденти в киберсигурността.

Според експерта по киберсигурност Спас Иванов обаче ако процедурата по приемане и вкарване в действие на този закон се забави от бюрократични пречки, то той ще загуби своята цел.

"Една политика, за да се прехвърли в действия има много пречки. Киберсигурността обаче постоянно се актуализира, остарява с всеки изминал ден. Ако сме обект на кибератака, голяма част от държавната инфраструктура ще е уязвима. Ако някой се пробва, ще разберем без какви системи ще останем. Може да останем без КАТ, НАП, не само без Търговски регистър", обясни още експертът в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

По думите му няма как обаче този закон да влезе в сила, ако държавата не си подаде ръка с частния сектор, където работят всички експерти в тази област.

"Законът и политиките трябва да бъдат създадени в дела от хора, а тези хора ги няма. Или са напуснали държавата, или са в частния сектор. Или държавата и частният сектор трябва да са ръка за ръка, или държавата няма да успее да въведе този закон", сигурен е Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И де я видяхте тази държава за да я цитирате с частници бе НЕЩАСТНИЦИ!!!!!!
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има голямо надлъгване между спецовете по кибер-сигурност и хакерите!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
електромерите са с динстанционно , ако някой реши ще остави цялата държава на тъмно.
3
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Атака е възможна само через вътрешен човек и никакъв закон няма да спре това.
2
2
 
6
 
! Отговори
Хахах преди 5 години
"Може да останем без КАТ, НАП, не само без Търговски регистър", обясни още експертът...."Че какво по хубаво от това да останем без КАТ и НАП. Те и без това нищо не вършат а само лапат парите на народа и правят хората по бедни.
1
0
 
6
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Закона вече е публикуван в Държавен вестник. Лошото е, че в него се говори много малко за сигурност, за сметка на това се създават всякакви нови органи...