Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона

Получаваме 6 по по-малко от европейците, безработните са 1/3
Обновена: 13 ное 2018 16:55 | 13 ное 2018 15:00,
398
Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона
Снимка: Reuters, архив

Българите намалят прогресивно, броят на хората над 65 години нараства, голяма част от младите са извън пазара на труда, качеството на работните ни места е 4 пъти по-ниско от средното за ЕС и като за капак взимаме 6 пъти по-малко възнаграждение на нашия труд спрямо средното за ЕС.

Това са основните изводи на екипа от Института за изследване на населението и човека при БАН, който представи предложенията си по проекта за мерките за преодоляване на демографската криза, възложен от правителството.

Проф. д-р Антоанета Христова, която е ръководител на проекта заяви, че едно от основните неща в хода на тяхната работа е било да се направи прогноза за развитието на България до 2040 година.

Според нея има три варианта: инерционен, в който нищо не се прави и не се прилагат никакви мерки спрямо демографските проблеми, умерен, в който се вземат мерки в някои отношения и благоприятен, в който се прилагат мерки, във всички проблеми аспекти. 

"За да бъдат предложени, те трябва да бъдат подкрепени от всички партии. Изводът от направените симулационни варианти е, че следващите години, независимо от политиките, населението на България ще намалява", призна тя.

При най-лошия вариант към 2040 година българите ще се стопят до 5.86 милиона.

Ако се вземат някакви мерки ще сме 6.52 милиона, а при най-добрия вариант ще наброяваме 6.75 милиона души.

Проф. Христова уточни, че до 2040 година, независимо дали говорим за най-неблагоприятния или най-благоприятния вариант, със сигурност възрастните хора ще се повече.

Другият основен проблем, който откроява проучването, е лошото заплащане на труда. Българинът получава 6 пъти по-малко от останалите европейци, равнищата на заетост са под средните за ЕС и около 1/3 от нашето трудоспособно население е извън пазара на труда, обясни проф. д-р Кремена Борисова-Маринова.

В тази връзка учените от БАН предлагат активно сътрудничество при привличане на инвестционни проекти, свързване на собствените приходи с общинските, по-балансирано разпределение на ДДС и инвестиции.

Те смятат, че част от решението на проблема е процент от събираните данъци да се прехвърлят на общините за целево инвестиционно развитие, както и част от корпоративния данък да се прехвърли към общините за развитие на инвестиционната инфраструктура.

"Качеството на работната сила в България е по-високо от качеството на работните места, което е над 4 пъти по-лошо от средното за ЕС. Качеството на работната сила – около 70% от средното за ЕС равнище", обясни още проф. Маринова.

Изходът от тази ситуация, според учените, е да се отстранят слабостите при формирането на работните заплати, да се регулира редовното плащане, да се подобри социалната защита, да се подобри формирането на човешкия капитал в България като фокусът трябва да е върху ранната детска възраст. 

Те предлагат още да се въведат адекватен минимален доход, необлагаем минимум, семейно данъчно облагане, отпадане на тавана на осигурителния доход за здравно осигуряване. 

Оказва се, че недостатъчната привлекателност на пазара на труда мотивира 25% от анкетираните да заявят, че са готови да напуснат страната.

А за да се повиши раждаемостта проф. д-р Татяна Коцева смята, че най-важното е да се подобри качеството на живот и достъпът до основни услуги на семействата с деца като здравеопазване, образование. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви услуги смятате, че държавата трябва да осигури за семействата с деца?", сред най-честите отговори за безплатни учебници и безплатни лекарства. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви мерки от страна на държавата биха повлияли на решението ви да имате още едно дете?", най-честите отговори са свързани с увеличението размера на надбавките, както и гарантиране на по-лесни приеми в яслите. 

Учените предлагат още въвеждане на система "Парите следват детето", т.е. когато детето не е прието в ясла, да се изплаща компесаторна сума на родителите, за да могат те да платят за друга подобна услуга.

Сред предложенията са и политики, свързани с по-гъвкав режим за ползване на отпуск, ако имаме дете до 8 години, както и създаване на възможности за по-гъвкаво работно време.

Доц. д-р Стоянка Черкезова, която е координатор на проекта обясни, че трябва да се вземат мерки за намаляването на смъртността при децата до 1-годишна възраст и при мъже и жени от 30 до 65 години. 

Според нея през 2030-2035 година се очаква да започне рязко намаляване на населението във възрастовата група 40-64 години, а това на възраст над 65+ ще нараства. Населението 0-39 години също ще продължи да намалява.

Мерките на учените в тази връзка са свързани с повишаване на заетостта, подкрепа на участието на възрастните в процеса на формулиране на законодателни решения, повишаване на производителността на труда, промени в пенсионната система.

Доц. д-р Спас Ташев заяви, че в България миграционния баланс е отрицателен. Той уточни, че концентрирането на регионалното развитие върху седемте големи градове на страната изтощава демографски периферията на регионите и уязвимите малки населени места.

Мерки, които работната група от БАН предлага, свързани с външните мигранти са: Съдействие за признаване на придобитите в чужбина образования и квалификации; разработване на специализирани програми за обучение и интеграция; договор за интеграция между имигрантите и държавата, позволяващ успешното им реализиране в обществото; създаване на регионални центрове за интеграция, в които имигрантите да се запознават с основните институции и ценности на българското общество.

Според проф. д-р Илона Томова, която е председател на Научния съвет, много сериозен проблем е непрекъснатото нарастване на социалните неравенства.

Тя коментира, че има само шепа държави, в които социалното неравенство е толкова високо. Освен това в България има и много сериозни етнически неравенства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите намалявали. Амчи то за да не намаляваш се иска плодене. То не е като деленето на едноклетъчни. Но явно българинът като такъв си мисли, че и така ще се плоди. Като не прави деца ще му ги правят сирийци, африканци и други родни талибани.
227
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година Георги Ангелов от ИПИ прави изследване за българите в чужбина и изкара,че общо в САЩ са 65 хиляди.А обясни как са 350 хиляди като има визи за САЩ и броят на отказаните визи е огромен.Това са някакви фантастики.Между другото и сестра ми със семейството й са в САЩ.Но със зелена карта.
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На КПП-то не разстрелваха, ама табелата "ГРАНИЧНА ЗОНА" беше на 30км преди КППто и там те спираха.А къде и кога разстрелват на улицата сам си отговори след следващите числа:венецуела - 91/100000 убийстварусия - 8.5/100000българия - 1.5/100000германия 0.3/100000
225
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като младеж си мислех, че България ще дръпне напред, когато и последния комунист си замине, но вече е ясно, че децата им са същите, макар и с образовани на запад.само комуниста се връща за да граби територията, завоювана от баща му.не ми пука, какво ще се случи с територията след 30-40 години.
224
1
 
5
 
! Отговори
До 236 преди 5 години
Чикаго - 300 000 легални +50 000 нелегални ,Сакременто,25 000,Ню Йорк 40 000,Лос анджелис 31 000 Атланта 5000 Денвър 6000........Пич нали се регистрирахме Да гласуваме Маями 13 000 Хюстън 14 0000 кво да ти ги изреждам нещо ти хлопа дъската
223
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само в Чикаго са над 40000, в САЩ са повече от 350000.
222
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт, българите не са много високоинтелигентни. Шофьор, таксиджия, фаянсаджия. Толкова стигат силиците на обикновения българин пък отишъл той и в Чикаго.Срамен труд няма де, пък и тираджия е сравнително добре платена работа. Тежка обаче.Много поздрави на Мишо Шамара.
221
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина,един *** и крадлив народ си отива
220
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 232Стига си лъгал.Българите в САЩ са под 100 хиляди.
219
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе смешни сте. Плюйте там от ***, аз си карам новата кола и ви се смея.
218
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хахаКакто се очакваше, поредният мияч на чинии нещо се ядоса и взе да плюе стандартните заучени реплики.Абе мухляр ***, ти сигурно живееш с още двама обитаци като тебе в някой коптор под наем, на другите тръгнал да вика панелен таласъм.
217
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Държавата си изгони населението как да се върнем и какво да правим в България .В Щатите станахме почти 1 000 000 Българи децата са ни родени тук Чикаго е втория по големина Български град в Света след София.Интересното е че от 15 години карам камион из Америка и се виждам с много други шофьори Българи,Молдовци,Руснаци,Украинци,Румънци ,Грузинци,Сърби,Босненци и ..... До сега не съм виждал Грък,Унгарец,Чех,Швейцарец.... Направете си сами сметката
216
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 212Я напиши сега една жалба до другаря путинчо че българите избегаха на запад като паднаха стените на комунистическия затвор .А защо не си стоят при демокрацията когато падна комунистическия затвор ами отидоха да работят черноработници на богатите?
215
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На КППтата никого не са разстрелвали. А на граничната бразда и днес стрелят, в добавка днес при демокрацията разстрелват всеки ден на улицата, не само на граничната бразда.
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименми щото при социализма беше затвор и разстрелваха ако искаш да си тръгнеш.За това.А сега като България е разграден двор защо дори и бежанците не искат да идват а 3 милиона слугуват за мизерно заплащане на Запад.
213
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако излезеш от панелката може би ще ги видиш? Достатъчно са, че да привличат внимание. Естествено като си бил цял живот панелен таласъм, нямаш база за сравнение между това какво е да живееш в Кочинистан и какво е да живееш в цивилизована държава.
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЩе споделиш ли един евентуален несороски управник, който би накарал корнелия нинова, деси радева, елена йончева, имаше и други хептен бездетни и други подобни да родят повече от едно дете?
211
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сами сте си виновни. В Гърция щяха да подпалят гражданска война, а вие само плюете, ама на протест няма да излезете. Сега си джафкайте по форумите, ама някой дали ви обръща внимание въобще? Спасението е Терминала и чао.
210
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де пък ги видя тези сватби из София?Сватба не съм виждал с години.Лично познавам стотици жени, само една има силикон.Откъде ти дойде на ума да се вкараш в тоя филм ВСИЧКИ.По употреба на силикон, българките са доста по назад от жените в Западна европа.Та ти си едно простовато хейтърче, чудещо се как да плюе.
209
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Населението се топи бързо, до 2040-а българите 5,86 милиона. Получаваме 6 по по-малко от европейците, безработните са 1/3Както са тръгнали Соросните ни управници (вижте дали има някой на власт, който не е бил човек на Сорос), скоро ще изпълнят плана Ран-Ът.А може и да го преизпълнят.

Спонсорирани публикации