Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона

Получаваме 6 по по-малко от европейците, безработните са 1/3
Обновена: 13 ное 2018 16:55 | 13 ное 2018 15:00,
398
Населението се топи бързо, до 2040-а българите – 5,86 милиона
Снимка: Reuters, архив

Българите намалят прогресивно, броят на хората над 65 години нараства, голяма част от младите са извън пазара на труда, качеството на работните ни места е 4 пъти по-ниско от средното за ЕС и като за капак взимаме 6 пъти по-малко възнаграждение на нашия труд спрямо средното за ЕС.

Това са основните изводи на екипа от Института за изследване на населението и човека при БАН, който представи предложенията си по проекта за мерките за преодоляване на демографската криза, възложен от правителството.

Проф. д-р Антоанета Христова, която е ръководител на проекта заяви, че едно от основните неща в хода на тяхната работа е било да се направи прогноза за развитието на България до 2040 година.

Според нея има три варианта: инерционен, в който нищо не се прави и не се прилагат никакви мерки спрямо демографските проблеми, умерен, в който се вземат мерки в някои отношения и благоприятен, в който се прилагат мерки, във всички проблеми аспекти. 

"За да бъдат предложени, те трябва да бъдат подкрепени от всички партии. Изводът от направените симулационни варианти е, че следващите години, независимо от политиките, населението на България ще намалява", призна тя.

При най-лошия вариант към 2040 година българите ще се стопят до 5.86 милиона.

Ако се вземат някакви мерки ще сме 6.52 милиона, а при най-добрия вариант ще наброяваме 6.75 милиона души.

Проф. Христова уточни, че до 2040 година, независимо дали говорим за най-неблагоприятния или най-благоприятния вариант, със сигурност възрастните хора ще се повече.

Другият основен проблем, който откроява проучването, е лошото заплащане на труда. Българинът получава 6 пъти по-малко от останалите европейци, равнищата на заетост са под средните за ЕС и около 1/3 от нашето трудоспособно население е извън пазара на труда, обясни проф. д-р Кремена Борисова-Маринова.

В тази връзка учените от БАН предлагат активно сътрудничество при привличане на инвестционни проекти, свързване на собствените приходи с общинските, по-балансирано разпределение на ДДС и инвестиции.

Те смятат, че част от решението на проблема е процент от събираните данъци да се прехвърлят на общините за целево инвестиционно развитие, както и част от корпоративния данък да се прехвърли към общините за развитие на инвестиционната инфраструктура.

"Качеството на работната сила в България е по-високо от качеството на работните места, което е над 4 пъти по-лошо от средното за ЕС. Качеството на работната сила – около 70% от средното за ЕС равнище", обясни още проф. Маринова.

Изходът от тази ситуация, според учените, е да се отстранят слабостите при формирането на работните заплати, да се регулира редовното плащане, да се подобри социалната защита, да се подобри формирането на човешкия капитал в България като фокусът трябва да е върху ранната детска възраст. 

Те предлагат още да се въведат адекватен минимален доход, необлагаем минимум, семейно данъчно облагане, отпадане на тавана на осигурителния доход за здравно осигуряване. 

Оказва се, че недостатъчната привлекателност на пазара на труда мотивира 25% от анкетираните да заявят, че са готови да напуснат страната.

А за да се повиши раждаемостта проф. д-р Татяна Коцева смята, че най-важното е да се подобри качеството на живот и достъпът до основни услуги на семействата с деца като здравеопазване, образование. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви услуги смятате, че държавата трябва да осигури за семействата с деца?", сред най-честите отговори за безплатни учебници и безплатни лекарства. 

При проведена анкета с въпрос: "Какви мерки от страна на държавата биха повлияли на решението ви да имате още едно дете?", най-честите отговори са свързани с увеличението размера на надбавките, както и гарантиране на по-лесни приеми в яслите. 

Учените предлагат още въвеждане на система "Парите следват детето", т.е. когато детето не е прието в ясла, да се изплаща компесаторна сума на родителите, за да могат те да платят за друга подобна услуга.

Сред предложенията са и политики, свързани с по-гъвкав режим за ползване на отпуск, ако имаме дете до 8 години, както и създаване на възможности за по-гъвкаво работно време.

Доц. д-р Стоянка Черкезова, която е координатор на проекта обясни, че трябва да се вземат мерки за намаляването на смъртността при децата до 1-годишна възраст и при мъже и жени от 30 до 65 години. 

Според нея през 2030-2035 година се очаква да започне рязко намаляване на населението във възрастовата група 40-64 години, а това на възраст над 65+ ще нараства. Населението 0-39 години също ще продължи да намалява.

Мерките на учените в тази връзка са свързани с повишаване на заетостта, подкрепа на участието на възрастните в процеса на формулиране на законодателни решения, повишаване на производителността на труда, промени в пенсионната система.

Доц. д-р Спас Ташев заяви, че в България миграционния баланс е отрицателен. Той уточни, че концентрирането на регионалното развитие върху седемте големи градове на страната изтощава демографски периферията на регионите и уязвимите малки населени места.

Мерки, които работната група от БАН предлага, свързани с външните мигранти са: Съдействие за признаване на придобитите в чужбина образования и квалификации; разработване на специализирани програми за обучение и интеграция; договор за интеграция между имигрантите и държавата, позволяващ успешното им реализиране в обществото; създаване на регионални центрове за интеграция, в които имигрантите да се запознават с основните институции и ценности на българското общество.

Според проф. д-р Илона Томова, която е председател на Научния съвет, много сериозен проблем е непрекъснатото нарастване на социалните неравенства.

Тя коментира, че има само шепа държави, в които социалното неравенство е толкова високо. Освен това в България има и много сериозни етнически неравенства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще останат само най-качествените!
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализма няма де се върнеФактите обаче сочат , че точно по времето на социализма сме имали висока раждаемост , здравословен живот , хубава храна , човечност , почтеност , и не на последно място ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ .....Материално и като покупателна способност българите бяха по-добре от сега, за човечност и почтеност бяха принудени да са такива, затова сега нека се поизколят и поизядят и да поблъскат при демокрацията докато станат доброволно такива.
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали чухте ***, който бяга навън е предател. Който не иска да бачка за цар Тиква на разстрел :)) На колко литра парцуца си приятел?
185
0
 
2
 
! Отговори
сиромах преди 5 години
Това не може да бъде!По думите на външната ни министърка и такива ката Цецо апартамента в България се завръщат хората които са напуснали по време на комунистическия режим!А не си дават зор да видят,че основната част от напускащите заминават благодарение на отличните условия за трудова реализация и добри заплати в страната ни създадени от сега управляващите ни!Това си беше чиста лъжа!!!!
184
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоОк. Другите са ***.Кажи за тебе.не си за ГЕРБ, не си за БСП.Кажи ЗА кой си.Само не излизай със шаблон - умни, способни, интелигентни, кадърни.кажи ти за кой гласуваш.
183
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМи що не бегат българите в Сомалия, Хаити, Колумбия, Бангладеш - там винаги е имало демокрация и никога не е имало социализъм?
182
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Зозо Напротив тука е по-добрия материал , лошия материал бега на запад и не се връща , защото го срам да се върне по-беден отколкото когато е заминал.. На колко от вас предатели децата завършиха университет.. Колежа не е университет...
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социализма няма де се върне Фактите обаче сочат , че точно по времето на социализма сме имали висока раждаемост , здравословен живот , хубава храна , човечност , почтеност , и не на последно място ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въх, ко ши прайм ся без пpocтитутки, миячи и крадци в Европата ?!?!
179
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе знае се къде чалгаджиите правят най-големите си концерти.Не е в България.Та кой е чалгаджията не е много ясно.*** да видиш с автобусите за Европа колко шишета с парцуца пътуват.Нещо ти куцат опорните точки.Сега да не кажеш, че плюя по емигрантите? казвам къде е чалгата и парцуцата.
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом си избягал в чужбина си негодник. За толкова му стига на *** акъла. Нищо че една трета избягали са всъщност млади студенти, учили именно в чужбина. Мисълта, че някой може да избяга от хубавата Тиквовина пардон Татковина му разсипва двата патриотични неврона от гняв.
177
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 190На младите българи им се работи но не и за нашенски работодател който плаща със закъснение или изобщо не плаща! Който е родоглупав нека работи за българин!
176
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
ситуацията е ясна - докато качеството на материала е такова, че като му кажеш `не искам герб` то веднага ти отговаря `значи си за бсп` - е докато средният бъргарин е с такъв интелект, ще ни язди кой как си иска.
175
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Как ще се плащат пенсиите след 2030г.. просто ще спрем пенсиите на родителите на предателите които избегаха на запад.. И предателите или ще трябва да оставят родителите си да умрат или да ги взимат в Лондон да живеят по 5-10 човека в стая..
174
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата си знае работата
173
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви мързи да мислите , да учите за инженери да взимате 4-5хил. на месец в България , ще одите на запад да чистите на черната раса в Лондон.. Негодника къде и да е иде е негодник..
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак спорите за глупости. Мислете за бъдещето. Давате ли си сметка при това застаряващо население, как ще се плащат пенсиите на тези хора? И в момента на гърба на един работещ има един депутат, един държавен служител, един от съдебната власт, един от МВР, един пенсионер, един от малцинството и един ученик. Какво остава след 20 години? Цялата социална система ще рухне изведнъж, а като виждаме, че на по-младите хора изобщо не им се работи, не ми се мисли.
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голем патриот си *** като плюеш по емигрантите. Показваш на всички, че си истински *** - браво! България се гордее с тебе, а сега надуй чалгата и е време за шишето с парцуца!
170
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно си миризлив селски комунист знае, едно си бае.Бедни в България са мързеливите бесепари, чакащи безплатни бузлуджански кебапчета и светлия комунизъм.корнелия, таско, киро, гергов или ровч да ти приличат на бедни?бедни сте вие дето им вярвате.
169
2
 
5
 
! Отговори
отчайващи дебили преди 5 години
вие не можете ли да разберете бе, никой не иска комунизъм и луканови зими, хората искат да вървят напред и животът да се подобрява, а не да става все по-лош и лукановата зима да им се струва като рай. Напънете ги тези кра туни бе