Плодородна земя, сирене, розово масло... С какво впечатлихме ОАЕ?

България има голям потенциал в това, което търсим, отбеляза министър
19 ное 2018 13:45, Красимир Ангелов
161
Плодородна земя, сирене, розово масло... С какво впечатлихме ОАЕ?
Снимка: Булфото

Плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух и хубави и качествени продукти. Това е нещото, което е впечатлило ОАЕ, които искат да купят в България хиляди хектари земеделска земя като част от приоритетната си програма за продоволствена сигурност.

Потенциалът на България е голям и има място на пазара в Обединените Арабски Емирства, заяви в интервю за БТА Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири - държавен министър за продоволствената сигурност на ОАЕ, която в рамките на визитата си у нас имаше срещи с българските министри на икономиката и на земеделието, храните и горите, с председателя на Селскостопанската академия, с главния секретар на БТПП.

Още по темата

"Убедени сме, че България има голям потенциал в това, което търсим, и по-конкретно - много плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух, хубави, качествени и чисти продукти, а също така и еко и био продукти, които са в резултат на благоприятните условия", заяви Мариям Ал-Мехаири.

По думите й всичко това води до конкретни продукти, които биха могли да бъдат експортирани към ОАЕ. "Страната ви влиза напълно в рамките на критериите за качество и в момента България има напълно зелена светлина за търговия в ОАЕ", отбеляза тя.

Виждаме огромен потенциал за търговия с пресни и животински продукти, имаме търсене на мед, риба и рибни продукти, посочи министърът.

"Като държавен министър за бъдещата продоволствена сигурност, мога да заявя, че ОАЕ като държава сме изключително заинтересовани да предоставим на населението качествена храна, но не разполагаме с толкова плодородна земя, каквато е, например, в България. Затова сме длъжни да търсим други алтернативи, които да ни подсигурят не просто хранителни продукти, а много добри, с отлично качество. Целта на моята визита във вашата прекрасна страна е да търся възможности в тази област, като подсигуря не просто едно сътрудничество днес и в близките дни, целта е да намеря дългосрочни партньори", отчете Мариям Ал-Мехаири.

Тя посочи, че ще бъде организиран форум между България и ОАЕ, който ще се проведе в началото на следващата година. "Този форум ще бъде една базисна платформа, на която двете правителства ще отворят широко вратите за бизнеса и частния сектор, където двете страни да преговарят, да предоставят своите възможности и да сключват съответните споразумения. Това е изключително добра инициатива, която смятаме да осъществим в най-скоро бъдеще като първа стъпка в нашето сътрудничество в тази област. Бихме искали да се фокусираме върху хранителната промишленост, като търговията с храни и хранителни продукти ще е от голямо значение за нас", посочи министърът.

Тя уточни, че ОАЕ иска да се възползва още и от нашия аграрен бизнес и опитът в селското стопанство. "Важно поприще за сътрудничество също така е и туризмът, който е от голяма значение за нас", посочи Ал-Мехаири.

"Имам информация, че някои от фермерите са насочили своето производство предимно към еко и био продукти. Това е доста интересно, тъй като ние в ОАЕ доста използваме такива продукти с високо качество. А това вече е и световна тенденция. Това ни насочва и към възможности за инвестиции. Пакетирането на храните също е от значение. При вас то също е на ниво. Така че, както виждате, много са областите в хранително-вкусовата промишленост, които биха могли да бъдат застъпени в нашето сътрудничество", посочи министърът от ОАЕ.

Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири отбеляза, че страната й проявява интерес към някои от емблематичните български продукти - розово масло и всичките производни от него, сирене и кисело мляко.

"Мисля, че това е едно от нещата, в които България е уникална и може да се гордее с това производство. Отваряйки врати за българския бизнес и инвеститорите, ще бъде една добра възможност да се седне на масата на преговорите и да се намерят допирните точки, в които нашите две страни да си сътрудничат. Това са възможности не само за България в Обединените арабски емирства, но и да се види какви са възможностите за ОАЕ да прави бизнес в България и да влезе с инвестиции. Това би бил един фантастичен старт и за двете страни", отбеляза тя.

Министър Ал-Мехаири, че в последниге години е имало спад на търговските отношения между двете страни, въпреки че в годините назад българските хранителни продукти са заемали доста голямо място в целия Арабски регион.

"Имате уникална минерална вода и водни източници, това е цяло богатство. Имате прекрасен климат, който много ми допадна. Имате невероятно вкусна кухня. Впечатлена съм от храната ви и националните български ястия, които са невероятно вкусни, наистина. Мисля, че е назряло времето и у нас да опитат от вашата прекрасна кухня и вашите хранителни продукти, те не само са вкусни, но и много полезни и здравословни. И най-важното - са натурални. Пожелавам вашите продукти колкото се може по-скоро да са на нашата трапеза в ОАЕ", завърши в заключение министър Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Но български . Това е важната част в случая. Някои са готови да се продадат на чужденци но не искат да чуят за български собственици на земята. Това е то - тука разсъждават така - аз нямам но няма да дам и на тебе да имаш. И ще се продадат като последни ***. А после ще има да духат супата но вече ще е късно.
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27И след време ще им ядеш подметките. То не е въпроса до крещене а до малко повече далновидност и разумно мислене. А пък румънците не съм смятала че са такива т...ци. Недей да ставаш като тях.
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Абсолютен г... ак! То бива бива, ама това вече е прекалено. Не искам никой да разполага с мен и земята по която стъпвам и която ме храни. МЕН! Ясно ли е? Тези бунаци да не ми се правят на умни да започнат най- после да живеят като хора от съвременната епоха. а не само да дрънкат ида се правят на модерни обаче с европейските умове. Иначе само коли златни *** и арабски коне. Толкоз то от тях.
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Виж се какъв си *** бе> те виждат това, което ти слепеца не виждаш.Дреме ми за техния кирлив Дубай той няма да ги нахрани. Бъкани са с пари но не правят нищо съществено с тях. Земята ни е съкровище. И те гледат само да купуват едно или друго а не да вложат в нещо добро и сами да си решават проблемите. Да вземат пример от Израел, който направи пустинята рай, стига са харчили пари за простотии. Най - после да се захванат за работа Намерили му лесното как не.
131
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Гордите румънци защо са им продали 60 хиляди хектара от Добруджа?
130
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купете Диарбекира с камъните,козите и местните ***!Една вяра сте,мязате си!Тук ще купите,ама до няколко години и ще сте изгонени както и да е!
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия са за пребиваване. Оставка!
128
2
 
3
 
! Отговори
Луди хора преди 5 години
С чистият въздух и качествените продукти направо в 10ката
127
5
 
6
 
! Отговори
Оле преди 5 години
Само нема да се плашите. Нека си купуват и садят на воля. Като минат тумбата роми ще им оберат всичко и арабите сами ще си тръгнат
126
0
 
4
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Сал нашти мързиливи кауни и тарикати *** не го проумяха!
125
0
 
11
 
! Отговори
Патриот (истински) преди 5 години
За това си предателство Бойко Борисов трябва да бъде набит на кол!
124
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арабите се готвят за новия камиларски период. Няма да имат пари да си купуват храна, затова сега си купуват земя, за да не гладуват. Явно в България ще трябва да внасяме храна от чужбина или да молим арабите да ни продадат храна от собствената ни държава.
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателите ще шитнат земята на арабите да се хранели. Не им предлагат да купуват зърно и агнета, а земя. Предателите направиха хиляди поразии, предадоха газопреносната система, електроразпределението продадоха на чужди правителства, сякаш сме колония и ***, които не могат да си поддържат най-важните отрасли. Така се управлява в Африка. Имаме продажно африканско управление.
122
0
 
11
 
! Отговори
Google translate преди 5 години
ОАЕ: Харесваме ви, ще ви купим!
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плодородна земя, сирене, розово масло... С какво впечатлихме ОАЕ? Най вече с Николета Лозанова!!!
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе
119
8
 
6
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Да я вземат и да я работят тази земя, че в милата ни родина е пълно с батки и простакеси плеймейтки, от които нищо не става....
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тока намират точно каквото търсят - евтини 111 000 кв. км. в Европа.
117
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банкянската тиква да не е почнал да продава територията?
116
4
 
2
 
! Отговори
луд козар преди 5 години
с тесни български пич-и и дупки