Плодородна земя, сирене, розово масло... С какво впечатлихме ОАЕ?

България има голям потенциал в това, което търсим, отбеляза министър
19 ное 2018 13:45, Красимир Ангелов
161
Плодородна земя, сирене, розово масло... С какво впечатлихме ОАЕ?
Снимка: Булфото

Плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух и хубави и качествени продукти. Това е нещото, което е впечатлило ОАЕ, които искат да купят в България хиляди хектари земеделска земя като част от приоритетната си програма за продоволствена сигурност.

Потенциалът на България е голям и има място на пазара в Обединените Арабски Емирства, заяви в интервю за БТА Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири - държавен министър за продоволствената сигурност на ОАЕ, която в рамките на визитата си у нас имаше срещи с българските министри на икономиката и на земеделието, храните и горите, с председателя на Селскостопанската академия, с главния секретар на БТПП.

Още по темата

"Убедени сме, че България има голям потенциал в това, което търсим, и по-конкретно - много плодородна земя, благоприятен климат, чист въздух, хубави, качествени и чисти продукти, а също така и еко и био продукти, които са в резултат на благоприятните условия", заяви Мариям Ал-Мехаири.

По думите й всичко това води до конкретни продукти, които биха могли да бъдат експортирани към ОАЕ. "Страната ви влиза напълно в рамките на критериите за качество и в момента България има напълно зелена светлина за търговия в ОАЕ", отбеляза тя.

Виждаме огромен потенциал за търговия с пресни и животински продукти, имаме търсене на мед, риба и рибни продукти, посочи министърът.

"Като държавен министър за бъдещата продоволствена сигурност, мога да заявя, че ОАЕ като държава сме изключително заинтересовани да предоставим на населението качествена храна, но не разполагаме с толкова плодородна земя, каквато е, например, в България. Затова сме длъжни да търсим други алтернативи, които да ни подсигурят не просто хранителни продукти, а много добри, с отлично качество. Целта на моята визита във вашата прекрасна страна е да търся възможности в тази област, като подсигуря не просто едно сътрудничество днес и в близките дни, целта е да намеря дългосрочни партньори", отчете Мариям Ал-Мехаири.

Тя посочи, че ще бъде организиран форум между България и ОАЕ, който ще се проведе в началото на следващата година. "Този форум ще бъде една базисна платформа, на която двете правителства ще отворят широко вратите за бизнеса и частния сектор, където двете страни да преговарят, да предоставят своите възможности и да сключват съответните споразумения. Това е изключително добра инициатива, която смятаме да осъществим в най-скоро бъдеще като първа стъпка в нашето сътрудничество в тази област. Бихме искали да се фокусираме върху хранителната промишленост, като търговията с храни и хранителни продукти ще е от голямо значение за нас", посочи министърът.

Тя уточни, че ОАЕ иска да се възползва още и от нашия аграрен бизнес и опитът в селското стопанство. "Важно поприще за сътрудничество също така е и туризмът, който е от голяма значение за нас", посочи Ал-Мехаири.

"Имам информация, че някои от фермерите са насочили своето производство предимно към еко и био продукти. Това е доста интересно, тъй като ние в ОАЕ доста използваме такива продукти с високо качество. А това вече е и световна тенденция. Това ни насочва и към възможности за инвестиции. Пакетирането на храните също е от значение. При вас то също е на ниво. Така че, както виждате, много са областите в хранително-вкусовата промишленост, които биха могли да бъдат застъпени в нашето сътрудничество", посочи министърът от ОАЕ.

Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири отбеляза, че страната й проявява интерес към някои от емблематичните български продукти - розово масло и всичките производни от него, сирене и кисело мляко.

"Мисля, че това е едно от нещата, в които България е уникална и може да се гордее с това производство. Отваряйки врати за българския бизнес и инвеститорите, ще бъде една добра възможност да се седне на масата на преговорите и да се намерят допирните точки, в които нашите две страни да си сътрудничат. Това са възможности не само за България в Обединените арабски емирства, но и да се види какви са възможностите за ОАЕ да прави бизнес в България и да влезе с инвестиции. Това би бил един фантастичен старт и за двете страни", отбеляза тя.

Министър Ал-Мехаири, че в последниге години е имало спад на търговските отношения между двете страни, въпреки че в годините назад българските хранителни продукти са заемали доста голямо място в целия Арабски регион.

"Имате уникална минерална вода и водни източници, това е цяло богатство. Имате прекрасен климат, който много ми допадна. Имате невероятно вкусна кухня. Впечатлена съм от храната ви и националните български ястия, които са невероятно вкусни, наистина. Мисля, че е назряло времето и у нас да опитат от вашата прекрасна кухня и вашите хранителни продукти, те не само са вкусни, но и много полезни и здравословни. И най-важното - са натурални. Пожелавам вашите продукти колкото се може по-скоро да са на нашата трапеза в ОАЕ", завърши в заключение министър Мариям Бинт Мохамед Саид Хареб Ал-Мехаири.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да им дадем няколко хиляди хектара плодородна българска земя като са толкова впечатлени, а те дани ни дадат съответно нефтородна ОАЕ-йска земя и всички ще сме доволни от сделката.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Бай Арабин вземе, че отвори още една лотария, всичкото патрЕот ще го заобича.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен не ми пречат,нека инвестират,те направиха чудеса в тяхната си държава,проблема е само,че не искам да си даваме малката,но скъпа на сърцата ни земя,ако може да я наемат земята,може и дългосрочно 10-20-30 г.,а не да я купуват,ще е по-добре.
32
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 80% от пишещите къщите им на село сигурно отдавна са паднали, а дворовете буренясали, щото не са полагани за тях грижи от години, ама иначе не продавай това, не продавай онова :)
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
е как така чужденци ще купуват бе, ами нашите другари с ролс ройсовете откъде ще цоцат
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименкакво значение има дали са частни или фирми, няма никакво значение, тя и сега 3/4 от земята е в частни ръце, физически или юридически лица
29
0
 
16
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
И с какво точно НЕЗЕМНО богатство са известни ОАЕ, че не се сещам?! Може би с бетонните гoвна Дубай и Абу Даби и много тонове пясък. Земеделска земя НЕ СЕ продава на чужденци. Могат да си купят панелни блокове и да ги направят бизнес сгради, лошо няма!
28
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре протекторат на шейховете, отколкото руска губерния или европейски боковистан. Ония имат пари, много пари. И обичат да ги пръскат за щяло и нещало, не са стиснати като китайци или германци. Приемете исляма, ще се покайваме по-късно!
27
0
 
12
 
! Отговори
баста преди 5 години
Впечатляваме ОАЕ и всички чужденци с ПРОДАЖНИ ПОЛИТИКАНИ.Затова и всички се пробват да завладеят земата ни.
26
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
навсякъде по света биха се радвали на подобна новина, защото това като цяло ще доведе до поскъпване на земята, само нашите шумкари плюнчат, защо ли? ами защото не им се иска земята да поскъпва, това ще ги вкара в преразход :)
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах частни лица от ОАЕ ли ще купуват земя? Защото така ще се предава по наследство и на децата и внуците им. Ако пък не са частни лица, означава, че ще се получи нещо като държава в държавата.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искам ще продавам , сам съм си купил земята и ще я стопанисвам както си искам Колкото и да крещиш по форумите
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ОАЕ и с всички араби само търговия,НИЩО друго.Те у тях си ние у нас си.Петрол срещу български храни и минерални води.НИКАКВА ПРОДАЖБА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.Мен пък арабите ме впечатляват с натрапването си.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ПРОДАВАЙТЕ ЗЕМЯТА НИ ПРОДАЖНИЦИ !!!!!!!!!
21
4
 
14
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Боко знае, че няма да дойде пак на власт и гледа да реализира "инвестицията" с печалба. После, вие ще слугувате на арабите, а той ще си обикаля палатите по света.
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ТАЗИ ЗЕМЯ НАШИТЕ ДЕДИ ПРОЛЯХА КРЪВТА СИ И НИ Я ЗАВЕЩАХА,А СЕГА ЕДНА САМОДОВОЛНА,ПРОДАЖНА И КРАДЛИВА УПРАВЛЯВАЩА СГ***Н Я ХАРИЗВА НА ЧУЖДОВЕРЦИ ..ИСТИНАТА Е,ЧЕ ОСТАВИМ ЛИ ОЩЕ МАЛКО ТИКВАТА НА ВЛАСТ И НАС ЩЕ НИ ПРОДАДЕ КАКТО РОБОВЛАДЕЛЕЦ ПРОДАВА РОБИ,ЗАТОВА ВСИЧКИ НА УЛИЦАТА И ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка ! -Предатели ! Къде ще е България като продадете земята на мюсулманите ?шепа алчници без война за шепа жълтици ще затрият всичко !
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е за 5 кинта , казах 10 000 евро за 1 декар
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свински крачета и уши + ВИНО.***.
16
2
 
10
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Не искайте да купувате българска земя. Дългосрочно плащайте с готови нефтени продукти, по магазински цени за всички хранителни стоки, произведени у нас, може и директно на производителите !