Баща и дъщеря в неизвестност! Заради битка за попечителство...

Полиция издирва без резултат 39-годишен и дъщеря му от октомври
Обновена: 24 ное 2018 19:32 | 24 ное 2018 19:30, Екип на Bulgaria On Air
20

Повече от три месеца 39-годишен мъж и 7-годишната му дъщеря са в неизвестност. Полицията ги издирва от началото на октомври, но досега – без резултат. Защо обаче майката на момиченцето се опасява, че детето е отвлечено и безсилни ли са родните институции пред чуждо съдебно решение?

Христо и Даниела са щастливо семейство допреди малко повече от година. Живеят във Великобритания, където мъжът специализира медицина. Даниела се грижи за 5-годишната им тогава дъщеря, разказва Bulgaria ON AIR.

Преди година семейното щастие рухва и Даниела и Христо завеждат във Великобритания дело за попечителството върху дъщеря си. Процесът е по Хагската конвенция, а магистратите дават споделени родителски права.

По думите на Даниела, двамата с Христо имали различия относно това как да отглеждат дъщеря си. Той настоявал момиченцето да има само един дом – неговият.

След като детето не се връща при Даниела, тя търси връзка с Христо и други негови роднини. Удря на камък. Екипът на Bulgaria ON AIR също потърси бащата на Христо. Апартаментът му в центъра на София изглежда необитаем. И при двете ни посещения никой не отвори.

Даниела се принуждава да се обърне към българския съд. На две инстанции родната Темида отсъжда – дъщеря ѝ трябва да бъде върната. Това обаче не се случва. И майката се обръща към частен съдебен изпълнител, който да принуди съпруга ѝ да върне детето.

Междувременно за казуса е сигнализиран и отдел "Международна закрила на детето" към Министерството на правосъдието. Оттам отговориха на запитването ни, че са проверили сигнала и са излезли с решение, че детето трябва да се върне на Даниела.

По закон бащата не може да изведе момиченцето легално от страната без изричното съгласие на двамата родители.

Даниела сигнализира и в полицията, че съпругът и дъщеря ѝ са изчезнали. За последно знае, че в края на юли са били в Дирекция "Социално подпомагане" в община Слатина. От СДВР ни отговориха, че оттогава работят по случая, но засега няма развитие.

С днешна дата Даниела има работа във Великобритания, която да ѝ позволи издръжката на нея и детето. А Софийската районна прокуратура има един месец, за да провери всички сигнали, които роднините на двамата родители са подавали едни срещу други. И да решат престъпил ли е някой закона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
4
 
! Отговори
Така ли преди 5 години
А защо няма жена, която би плащал издръжка? Може би защото порядките са такива, че жените получават с 1/3 по-ниско заплащане от мъж за същата длъжност. Законите коригират неправди те и са такива, защото обществото е погрешно устроено.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво попечителство става въпрос като се борят за родителски права? Такива случаи има стотици при развод. Единственото "интересно" е, че има международен елемент в този случай и то защото другарката се е върнала в България за известно време
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И двамата са във Великобритания и излиза че проблем няма! Той е казала че майката е там и ги чака. И е факт! Къде е проблема!? Нещо авторката, като пише не знае какво пише. Осен ако не е копи пейст от чужд сайт.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където е специализирал там е явно! Освен, ако не са му предложили работа в друга клиника в друга страна. Но едва ли! В 90% специлизнатите си остават на работа.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да я изведе освен, ако майката не е починала. Защо е бил в социално подпомагане? За социална помощ, като един родител? Осен това е и доктор! Как мислит, дали не е възможно да я изведе извън страната!?
6
19
 
13
 
! Отговори
Гнусна емигрантска преди 5 години
история, това дете майката се готви да го отгледа в Англистан, като амглийско дете безродниче, мор за такива ***, Родината няма полза от гнусни ренегати, аморфна биомаса за интегриране
5
21
 
18
 
! Отговори
Анджийсан Шогун преди 5 години
Смешна история,кръшкала е.За туй се развеждат
4
11
 
2
 
! Отговори
До1 преди 5 години
Изгледай го, има красиви гледки от Лондон.
3
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата е направил фалшив документ за да го представи пред граничните служители и всичко е на 6. Фалшификатори с лопата да ги ринеш Щом направиха фалшиви мангизи които немогат да ги хванат и в банката та какво оства за едно разрешително за извеждане на дете. Защо си е разбила семейството тази за да страда детето ли. Много на отворенгяз се прави. Добро лошо ще търпи за да порастне детето пък после да оди да троши дървени.
2
0
 
29
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Абсолютно !
1
1
 
57
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
От текста не разбрах нищо, няма си губя времето с видеото.