Какво ще спечелим, ако "Турски поток" минe през нас?

Проф. Атанас Тасев: Факт е, че сме готови за този проект
Обновена: 26 ное 2018 22:26 | 26 ное 2018 21:05, Красимир Ангелов
29

Анализи показват, че изграждането на "Турски поток" на територията на България би струвало на страната ни 2,6 млрд. лева. Това стана ясно по-рано днес от думите на енергийния министър Теменужка Петкова. Според нея печалбата, която ще има "Булгартрансгаз" и съответно държавата от този проект, ще достигне 4,3 млрд. лв. за периода между 2020 и 2040 година.

"Тези 4,3 млрд. ще влязат в държавната хазна под формата на чиста печалба, без данъци и без такси. Що се отнася до изграждането на "Турски поток", още когато се откри интерконектора в Лозенец, бе потвърдено от турската страна, че тя приема втората тръба да бъде насочена към България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Meждувременно стана ясно, че до дни България ще подпише споразумение за финансиране от Европейската инвестиционна банка за газова връзка с Гърция. А според енергийния министър Теменужка Петкова България не трябва да се бавим и с "Турски поток", за да не бъдем заобиколени от енергийния проект.

Страната ни все още обаче не е получила официално потвърждение от "Газпром" за това, че Русия има планове втората тръба от "Турски поток" да мине през България, както съобщи руското издание "Комерсант" миналата седмица.

"Безспорен факт е, че ние сме готови за този проект. За първи път са предприети конкретни действия. На практика България ще транзитира и ще продава повече газ отколкото до момента. И трябва да признаем, че "Булгартрансгаз" съществува, защото обслужва националния пръстен и транзитната система. Без транзит предприятието не би могло да функционира ефективно", подчерта проф. Атанас Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 5 години
Повече пари за крадене от политиците и приятелите им.
23
14
 
3
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
2,6млрд даваш веднага, пък до 2040 г. ще имаш ЕВЕНТУАЛНА печалба 4,3млрд!? Забравете за тези тръби! ШИСТОВ ГАЗ! ДОБИВАНЕ НА ШИСТОВ ГАЗ, ТОВА Е ИСТИНАТА! Но Русия плаща много на рубладжийчетата, да протестират срещу енергийната независимост на България! Войната в Сирия беше за това, че да не би да получим газ от Катар!
22
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директен поток до България трябва да се построи,ако мислим за бъдещето на страната си!Български поток трябва да се осъществи на всяка цена!През други недиректни потоци,цената ще ни излиза солена и твърде висока за бедното ни население!
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега изведнъж ще се окаже, че да купуваме и транзитираме руска газ от Турция е по - изгодно, отколкото директно от Русия. Борисов е за разстрел. Или поне за доживотен затвор и конфискуване на цялото му имущество и това на роднините и приятелите му.
20
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бяхме първа страна от транзита през 4 тръби. Но гербореформаторите не различават транзит от собствена консумация. Трябвало да се откажем от транзита и да се диверсифицираме при собствената консумация, която е нищожна. Да си докарат газ в туби от Тексас или от Катар тези сллабоумници, щом искат.Може да положат 3 тръби за транзит, руснаците ще докарат още две тръби по Южен поток. С Украйна и Гърция трудно ще правят бизнес.
19
6
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Този същият професор преди 3 години разясняваше, че няма нужда от Южен Поток.
18
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тези 4,3 млрд. ще влязат в държавната хазна под формата на чиста печалба, без данъци и без такси." А аз си мислих, че данъците и таксите също постъпват в хазната, явно съм в грешка - отиват в нечий джоб. А да инвестираш 2.6млрд. за 2-5г. и да чакаш възвращаемост от 4.3млрд. (дори не са два пъти повече) за 20г., не ми изглегда особено изгодно. Пак се губят едни пари.
17
2
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
и търгът за изпълнител е вече ясенили поредното чесане на езици и ще си останем само с това
16
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директната тръба до България трябва да се построи,да ни глобяват като искат,но тръбата трябва да се построи,защото загубите ни от спирането на този поток са милиарди,а газът ще е по-евтин от туската тръба!Можем да ползваме и двете тръби.И който ни уважава,ще се съобрази с нашето желание!
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този поток не ни е необходим. Имаме напълно изплатена тръба ,която не се нуждае от инвестиции. Пущай газ и прибирай таксите.... Сега турската тръба е зор да стигне до Варна, после до Шумен и така към Сърбия вместо да си кара от Малко Търново директно на запад . Защо ли ? Ами защото мафията изкупи един земи из Варненско дето тряваше да са за Южен поток и сега трябва да ги развърже, затова.....
14
4
 
17
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Защо никой не излезе и не каже истината каква е разликата в печалбата между "южен поток" и "туски поток"! Разликата е, че така си го надръндихме чак не можем да седнем на задните си части.
13
7
 
18
 
! Отговори
сметка преди 5 години
Ако бе директна тръбата - делкаме печалбата с руснаците. А и пътя е по къс - по малко разходи за правенето. Сега - ще делкаме печалбата с руснаци, турци, гърци. Пък и пътя по дълъг - повече пари! А ни обясняват че така било по добре? Това ЦЦ в помощното училице сигурно го е научил?
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе ти разбираш ли,че този поток е крайно необходим за България,защо до Турция да може,а до България да не може?Българските фирми загубиха милиарди от спирането на проектите,стига сме се съобразявали винаги с чуждите,а не с нашите интереси!Да ни глобяват като искат,но потока трябва да се построи на всяка цена,от евтиния газ зависи цялата държава - домакинства,икономика,болници,учрежения,фирми и т.н.!За какво сме съюзници,ако нямаме никаво право на избор?И ние сме хора и имаме инт
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва на всяка цена да минава директно през България,без други посредници,ако мислим за бъдещето на България с държавно участие,Белене също трябва да се построи и държавата да има дял,само не мога да разбера защо е 2,6 милиарда лева,май сте качили цената.
10
5
 
15
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Е оти ручахме жабетата та подарихме проекта на комшиите ??? Тогава не можеше сега може кВо се промени от тогава или газа вече не е руски така ли???
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бг ще спечели трилиони $ само туристическия наплив да се гледа тоя ендженерен рускосовиетски шедьовър! От транзито още трилиони ше спечелиме
8
1
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Кой ви верва... Че и газа ше му държите....??!НАЛИ утре, ШЕ го изкецате, бе.... Хахахаааааааа...
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко ви е турско, от кръвта ви до потока ви мишки !
6
3
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Как "Комерсант" ви бъзика и шарани те, налапаха въдицата..... ХахахааааГолеми буна и сте, бе.......!!!
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадята спокойни ранхйе йоще. САЩ казаха твърдо НьЕ. Ако пуснем тръбата от тук ще ни наложат санкции. Не го казаха директно но на дипломатически език със съответния директен превод си звучи така.