54% от българите се отопляват на дърва и въглища

Синдикалисти с протест в защита на родния добив на въглища
45
54% от българите се отопляват на дърва и въглища
Снимка: архив, БулФото

54% от населението в България използва за отопление дърва и въглища, 28,6% - електричество, 15 на сто - централизирано топлоснабдяване. Данните обявиха от Института за енергиен мениджмънт.

Газоразпределителната мрежа не се използва в пълния й обем. Макар че около 10% имат достъп до природен газ, само 2% използва природен газ за отопление, съобщи Иванка Диловска от Института по време на дискусия в София.

Тя допълни, че между 77-82% от общите емисии на фините прахови частици са в резултат от битовото отопление за периода 2011-2016 г. През 2016 г. този процент е 55,5, предимно от изгарянето на дърва и въглища.

През 2016 г. средно за година в България непланираните прекъсвания на тока са били около 113 минути, планираните са били около 170 минути годишно, предаде БТА. В Дания, Германия и Люксембург са били с най-малко непланирани прекъсвания на тока, защото в тези страни имат най-голям брой подземни кабели

Междувременно индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" организират протест в София в защита на добива и преработката на български лигнитни въглища. В протестното шествие се очаква да се включат около три хиляди души, съобщи на пресконференция в централата на синдиката Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

В началото на декември в Катовице, Полша ще се състои 24-та Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Очакваме и настояваме правителството да изготви Национален план за климата и енергетиката, отчитащ реалността в енергийния сектор и последствията за българската икономика. В момента България няма Национална енергийна стратегия и програма за бъдещето за развитието на отрасъла, заявяват от синдиката.

ЕК да прилага диференциран модел към отделните държави, спрямо тяхното състояние и перспективи за развитие, настоя Манолов. В България основен източник на енергия е АЕЦ "Козлодуй", а ТЕЦ-овете помагат, когато потреблението се увеличи и ако те спрат, може да има недостиг, защото няма и откъде да се внесе енергия, допълни президентът на синдиката.

Протестното шествие ще мине през централата на Европейската комисия, Министерството на икономиката, Президентството, Министерския съвет и КЕВР, Министерството на енергетиката и МОСВ.

Цената на електроенергията се увеличава, но цената на въглищата не се вдига, заявиха от синдиката. Ако мините не могат да произвеждат въглища, то и ТЕЦ-овете не могат да работят, посочиха от КТ "Подкрепа".

В България почти половината от електроенергията се произвежда от въглища, местно производство. Намаляването на тази икономика ще ликвидира изцяло български бранш, в който са заети общо 150 хиляди души, заявиха от синдиката. Протестът е планиран за 29 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
опит преди 5 години
Ние от 2004 до 2010та горихме едни донбаски въглища от Топливо в котел за лок парно. Добре, че се проби котелът от големите топлинни натоварвания и купихме климатици. В помещението имам разни инструменти и дребни неща. Сега е края на 2018та и още има фина пепел по някой неща, а сме чистили с парцали и прахосмукачка много пъти. Този пепел е излизал 6 зими през комина и е отивал по пране, улици и изобщо накъдето е имало вятър. Отделно дима. В ТЕЦа поне има прахоуловители! Пълна мизерия е това..
34
2
 
4
 
! Отговори
Инж.Ганю преди 5 години
Уж сме нация техническа, а се топлим като в средновековието. Все пак сме направили крачка напред. Хан Аспарух и племето му са се топлили с конски фъшшкии
33
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Климатика първо дърпа ток второ не е ефективен а дървата са най изгодното отопление
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-евтино е отоплението на ток с климатици,след това на дърва(ако са купени,иначе е обратно),после вероятно следват,с пелети,парно,газ.Аз съм на първите две,никога не разчитам само на едното,щото ако спрат тока иглу ли да строя,а пък при температури над 10 градуса не си струва да палиш печка за пречупване на въздуха.От друга страна ако пелетите станат по-достъпни ,нямам против да мина на тях,но съм твърдо против газ,както и не желая да храня монополиста топлофикация и да съм и роб
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е вярно!От което следва защо го правят и кой плаща. Вероятно напъна е да газифицират, защото към момента нещо не се вързва финансово там, а инвестициите ги направиха правилните дружества. Естествено не в селата, където най много се отопляват на дърва и въглища а в големите градове където най лесно могат да вържат много клиенти. А там % отопляващи се на твърдо гориво е минимален.Така е в новото време, лъжа и измама. И с данъка за автомобили нищо за екология не правят и в тази акция също
30
3
 
19
 
! Отговори
иван преди 5 години
Що ли си мисля, че съзнателно пренебрегвате замърсяването от самолетите? Освен отделянето на замърсители, изгарят баснословни количества кислород, само за един курс.
29
4
 
23
 
! Отговори
Петко преди 5 години
За нафтата е вярно , и моето детство мина по тоя начин. Идва една цистерна есента и пълни един 500 литров железен контейнер,цената беше 0,08 лв за литър. Две нафтови печки в къши не се гасяха никога зимата,само баща ми доливаше по една туба на ден и намяляше на първа степен през ноща. Такива ми ти работи!
28
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те селяни няма да се научат да се топлят с климатик
27
14
 
5
 
! Отговори
избирател преди 5 години
А по отношение на твърдото гориво е по-скоро въпрос на бит,от колкото на сметка.Имам познати,който са ми казва ли ''знам бе,знам че излиза на същата цена ама си е друго тай да чуя да пука......''К'во му пука и защо рини пепел и я диша,като цената с климатиците му е същата?!
26
2
 
20
 
! Отговори
избирател преди 5 години
То тя Фандъкова,ако не беше Другаря Борисов,каква ли кола щеше да кара с учителската си заплата?!
25
6
 
10
 
! Отговори
:):) преди 5 години
е Фъдъчката нали орева че старитв дизели и замърсявали въздуха, а и колко са стари от 90 те години, вдичките са с евро 1 и 2 поне. Тя да не мисли че караме трактор Белорус или *** с мотор от 56 та година..
24
3
 
14
 
! Отговори
Огняро преди 5 години
Е и какво от това!? И яаз съм на дърва и въглишчща и какво ще ме утепате ли ?
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм на дърва,ама нямам пари да си сменя дограмата и топлото отива отвънка.Грешна работа.
22
2
 
17
 
! Отговори
Селянин преди 5 години
Паля печката и нагрявам плочите до червено. Дьрвата си ги набирам сам, ама ги чакам да изсъхнат после. Това е грейката, 100 климатика за 5 пари. Който се е грял, знае.
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въх много страшно да метнеш някой кютюк в печката това руснаците са големи джендари та да ни плашат с това
20
12
 
1
 
! Отговори
Иван преди 5 години
До АнонименМного лесно ще има ред няма да се замърсява въздуха затова, че некой е стиснат бедноста не е грях но няма да се издига в култ който няма ще тегли заем да си купи печка, ако не да мръзне
19
6
 
25
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Викат му нечувана бедност, украинците си имат голодомор.. Да ти изчезне 35 процента от населението за 28 г без война.... Всичко е от бедност и безперспективност. Живота е перспектива и очаквания. Като ги затриха юдеите и цру с америка срещу България, ообшество и бхк, стана ясно че не сме желани на тази територия, а ние с радост ще я преостъпим на *** черните фесовете и всеки който я поиска...
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не смятам да си превръщам къщата в запалима бомба като мина на газ в русия 20 000 загиват всяка година само от газови експлозии и пожари от тях
17
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е и кво от туй дървата и въглищата са си наши .. А както е тръгнало може да горим и руски рубли за по евтино
16
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато българите се топлят на ***,дърва и пвц(15000 умират вследствие), Боко забрани Южен поток понеже американски сенатор с подаващият му се от джоба смъртен акт го забрани. Да живее евроатлантическата солидарност.