Жените вземат по-малко от мъжете, но не и в... строителството

Разликата в парите за една и съща работа при двата пола е 14.4%
40
Жените вземат по-малко от мъжете, но не и в... строителството
Снимка: flickr

Жените в България печелят с 14,4% по-малко от мъжете. Разликата в заплащането между двата пола в Европа е 16,2% също в полза на мъжете. Данните обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по време на конференция по темата.

Дискусията, посветена на Деня на равното заплащане, бе организирана от Конфедерацията и Фондация "Фридрих Еберт".

Според Чавдар Христов проблем у нас са утвърдените стереотипи момичетата да се насочват към образование и професии, които са по-ниско платени.

44 на сто от жените в България са в риск от бедност - повече от половината са концентрирани в ниско платените отрасли, в които средната работна заплата е от 670 до 900 лева, при средна заплата 1135 лева.

Заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тази на мъжете. По думите на Христов всички тези данни кореспондират с по-ниската пенсия на жените с 27,7 на сто, по-голямата бедност и социално изключване, съобщиха от синдиката.

Статистиката показва още, че жените мениджъри са по-малко от мъжете - 32% средно за Европейския съюз, у нас - 44%.

"На пазара на труда у нас равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност. Причините за това са комплексни. Стереотипите въз основа на пол могат да отредят на жените и мъжете предварително определени роли, като по този начин ограничават свободата им да избират своя професионален път. Друга причина е дисбалансът между професионалния и личния живот", е заявила зам.-социалният министър Султанка Петрова.

Според директора на фондацията за България д-р Хелене Кортлендер, въпреки че двата принципа "равно заплащане за равна работа" и "равно заплащане за работа с еднаква стойност" са правно фиксирани с Договора за Европейския съюз още от самото начало, в ЕС все още има средна разлика в заплащането на жените и мъжете.

Има и огромни различия между държавите-членки. Докато разликата в заплащането на жените и мъжете в Италия и Люксембург е само 5,5%, то в Естония е 26,9%. България e малко под средата с разлика около 14,4 процента. От друга страна в България тази разлика се увеличава, вместо да намалява - така че има основания за безпокойство, е посочила още Кортлендер.

Според доц. Лилия Димова секторите в България с най-голяма разлика в заплащането са здравеопазване (30 на сто), преработваща промишленост (25 на сто) и финанси (22 на сто). Има обаче и обратни различия - в строителството мъжете получават с 13 процента по-малко от колегите си жени, а в административните дейности - с 25 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за строителството ме събори. Абе хора, в строителството има много малко жени и по-голямата част от тях не работят на строежа, а в офиса на фирмата. А за да работиш в офиса на фирмата се искат образование и квалификация. А по-високите образование и квалификация се заплащат по-високо.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От днес, това ли е най антибългарската статия която можахте да изкопирате за днеска?! Вие натлапвате и зманипулирате разделение в обществото!! Ако имате виновник, дайте му името за това че жените взимат помалко. И не това не е българското общество!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и по малко жени в затворите, дайте да започнем да ги затваряме за да кажем че всичко е равно и честно!
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито в статията, нито някой от вас споменава по-прагматичната причина. Всяка жена във фертилна възраст има потениална опасност да се окоти. По Българското законодателство това е за сметка на работодателя в продължение на доста време. Гледайки реално на нещата мястото на жената е в къщи - да ражда и отглежда деца, да оправя къщата. Ролята на мъжа е да обезпечава семейството.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От всички държави в ЕС. Мъжа В БЪЛГАРИЯ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОС ТА К На запад жената е по безгласна буква.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Василев. Освен това. И бързо се включват в схеми с корупция. Особено свързани със счетоводство, банкови кредити, държавно обществено осигуряване, държавен и стройтел. Надзор. ТЕЛК И КАКВО ЛИ ОЩЕ. На къде и да се погледне в жената корупцията е и дадена. Жертвата е мъжа.
10
16
 
0
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Масово под 30 годишните им предлагат по 500 900 заплата чисто а не както трябва по 2500 3000Защо да трябва 2500-3000. 2-3 хил. плащам ако ми изкарва поне 6-8 хиляди и ако на пазара не се търсят такива, има някои изкарват и по 10 хил, но им плащам само 1500, такъв е пазарът на труда. Аз никакви заплати не предлагам, предлага ги пазарът на труда, а на неквалифициран не плащам повече от 500-600, който иска - на пазара на труда да си търси работа с по-високо заплащане.
9
3
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ми то щото в строителството няма жени бе, унуфри!
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ваша информация, един приятел започна работа в Германия като прогармист с начална брутна заплата е 180 хил евро годишно.
7
3
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Докажи го...
6
5
 
21
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Жените станаха мъже в Бълагрия и обратно мъжете станаха жени, а тези по средата са ***!!!Българската жена е вулгарна, алчна ***, бий казал арогантна,нагла и извратена!Чалгата и селската простотия не прощават на красотата,възпитанието и културата!!!Вие сте в плен на чалгата и селската простотия селяни прости!!!99% от жените слушат чалга и ги интересуват светските клюки, коя си е надула джуките и ц.иците със силикон, и мъжете да им носят повече пари!Агент Трейси Адамс!ЦРУ!!!
5
2
 
15
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Кога НПО активистите ще се научат, че има разлика между средно заплащане и индивидуално заплащане. Мъжете и жените не получават различни пари за една и съща работа. Разликата в средното заплащане ( gender pay gap ) се дължи на различното съотношение на мъжете и жените в различните браншове (строители, лекари, учителки, мед. сестри администрация). В това няма никакъв проблем, нито дискриминация!!! Стига пропаганда!!!
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато ходех на училище ме учеха кога се употребява ВЗЕМАТ и кога ВЗИМАТ като например "ще вземат мерки но ВЗИМАТ СЕ мерки"Следователно жените взИмат по-малко от мъжете.Напоследък ми прави впечатление че това вземат се натрапва явно и защото София се напълни с хора от източна България а те там вземат,пазарьът и оценят вместо да взимат,пазаруват и оценяват.Скоро иначе тук имаше статия за грамотността и то по български език,май??
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би мъжете работят 16% повече затова взимат 16% повече? Статистически жените предпочитат да отделят повече време на децата и семейството пред това да работят повече часове. Стига с тези сухи статистики, без да се отчита, че в техническите университети завършват едва 20-30% жени, а там са най-високо платените кадри. Ако жените вършеха същата работа като мъжете, а получаваха по-малко заплата, работодателите да не са луди да наемат мъже и да им плащат повече!
2
4
 
22
 
! Отговори
Ум преди 5 години
От години работя в офис, всички жени вьемат повече от мен (тези на моето ниво), факт!Знаете ли защо? Защото се закачат с шефовете и им се умилкват.Нищо, мълча си не съм *** така че чакам да попадна на шефка.
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масово под 30 годишните им предлагат по 500 900 заплата чисто а не както трябва по 2500 3000 и им се налага да емигрират а депутати администрация министри и тнт дори да не отидат на работа получават от 5000 лв до 20000 евро