Чиновници на "вериги" – следим онлайн какво са свършили

Системата за е-връчване за държавната администрация тръгва до дни
12
Чиновници на "вериги" – следим онлайн какво са свършили
Снимка: Reuters, архив

До дни ще можем да следим в интернет какво е свършил чиновника по нашите сигнали, запитвания или искания. Това ще става чрез Системата за сигурно електронно връчване (е-Връчване), в която до петък (30 ноември) е длъжна да се включи цялата държавна администрация. Системата дава възможност за обмен на документи по електронен път между граждани, бизнес и институции.

Достъпът до нея става чрез еднократна регистрация с квалифициран електронен подпис или ПИК на Националния осигурителен институт. Системата за е-Връчване дава възможност за получаване на известия по електронна поща и с SMS за изпратени и връчени документи. Всеки може да провери кога чиновникът е отворил документа. От този момент той се смята за връчен. Ако чиновникът не ни отговори в законните срокове, той подлежи на административни наказания. При системни нарушения може да бъде уволнен дисциплинарно.

Проверка на "Труд” установи, че към 26 ноември 2018 г. пет министерства, както и администрацията на Министерски съвет, все още не са се включили в системата за е-Връчване. Последният момент чакат МВР, екоминистерството, здравното и правосъдното ведомство, както и министерството на българското европредседателство.

Централната администрация на изпълнителната власт, което е задължена до 30 ноември да се включи в системата за е-Връчване, включва 18 министерства, 11 държавни агенции, 5 държавни комисии, 17 структури, създадени с постановление на Министерски съвет и 45 структури, създадени със закон.
Дни преди крайния срок от 11-те държавни агенции само 3 са включени в системата. Това са Държавната агенция "Електронно управление”, ДАНС и НСИ. Агенциите за бежанците, за българите в чужбина, както и Държавна агенция „Разузнаване” все още нямат профили.

До момента общият брой регистрирани потребители в системата за е-Връчване е 12 500, от които 355 профила са от държавната администрация, а 198 са от организации, предоставящи обществени услуги. Изпратените съобщения са 24 300.

Всеки, който се регистрира в системата за е-Връчване трябва да знае, че освен сигналите, които той може да подава, администрацията по електронен път ще му изпраща актове, фишове и наказателни постановления по смисъла на Закона за административните нарушения и наказания.

От агенцията за е-управление уточняват, че за разлика от държавната администрация българите не са длъжни да използват системата и могат да продължават да чакат по гишета, за да получат на хартия необходимите им документи, както и наказателни постановления.

Само за една година централните администрации са извършили над 4.3 милиона справки по служебен път, чрез обмен на данни между регистрите. 61 052 заявки са направени от Община Пловдив, следвана от Троян.

С най-много заявки през RegiX (системата за служебен обмен между държавните регистри) за година е Министерството на финансите с над 1.2 милиона заявки. Следва Агенцията за социално подпомагане – 995 294 за година.

Най-много справки се извършват към Регистър на задълженията към митническата администрация (РЕЗМА), поддържан от Агенция „Митници”, с над 1.2 млн. справки.

Премахването на хартиената администрация би довело до спестяване на 100 т хартия годишно, сочат данни на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Средно по 2 300 писма месечно обменя всяка централна администрация с други институции.

Обичайно писмата се състоят от два листа, а това означава, че всяко ведомство изразходва 4 и половина пакета хартия за месец само за обмена на документи с други структури и потребители на услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Някой сиТе само от 5-те партии в парламента са 704 некадърника на заплатополучателна дейност, с нулев принос за обществото. Да по стъкмистика не се водят на държавна работа, ама заплатите им идват от субсидиите на партиите, а те идват от нашите данъци. Така, че разлика реално няма. Пак *** на държавната софра. А ВИК, Градски транспорт, НЕК? (водят се АД ама са на общини и държавата, затова пак са държавни ***, но по стъкмистика се водят частен сектор).
10
0
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Някой сиСтига сте защитавали *** на държавна хранилка! Най *** пример - Министерството на туризма му трябваха 17 години и сигнал от прокуратурата, за да се сетят, че видиш ли договора за концесия на ски пистите в Банско не бил написан както трябва! Колко хиляди калинки са минали от там и нито 1 не свърши работа за 2 стотинки. А НС? През ден нов закон и на следващия ден промени по новия закон защото всичките дупедати и всички съветници и правни комисии и тн. спят, но заплата взимат!
9
2
 
2
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
До Някой сиИ каква е разликата между държавни и общински? Все безполезници и все на заплата от данъците на реално работещите? И няма как държавните да са около 100 000 защото само МВР са 45 374 броя! При положение, че само там са толкова много безполезници, като добавиш армия, министерства, НС, парламент, правителство, комисии, агенции и куп други знайни и незнайни безполезници цифрата от гледна точка на данъкоплатеца е почти 1 мил. некадърници! МАСОВО СЪКРАЩЕНИЕ ТРЯБВА!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Когато се говори за държавна администрация следва да се има в предвид, че тя цялата е сигурно около 100 000 човека. Останалото до 600 000 души е общинска администрация.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАП са крадци, мафиоти и мошеници.
6
2
 
10
 
! Отговори
някой си преди 5 години
И защо с ПИК на НОИ? Би трябвало с ПИК на НАП. Нои няма никаква връзка тука. Явно някой не прави разлика между двете:)
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На гол тумбак - чифте пищови.Важното е Бойко да краде.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
отчитане на нулева дейност
3
3
 
12
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Еха, държавна администрация най накрая почна да влиза в 20 век. Сега ако съкратят и всички безполезници (100 000 ще е добро начало) наистина ще усетим, че сме напреднали. Кажете най важното: колко държавни *** ще бъдат изгонени от държавната хранилка? Това е най важната новина, а не само уж промени, а реално да продължим да изхранваме кисели, дърти БКП- лелки с КПД на амеба! Масови съкращения трябват в държавна администрация, както и закриване на дублирани комисии и агенции!!!
2
2
 
14
 
! Отговори
И твърдите, преди 5 години
че милиционерите също ще са в тази система?!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като го видя, ще повярвам.