Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини

От "дизайнерска дрога" – тежки психиатрични разстройства
5 дек 2018 14:00,
44
Учениците ни на челно място по... употреба на амфетамини
Снимка: pixabay

Българските ученици и младежи остават на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди, според данни от последните проучвания за разпространение на наркотични вещества в страните от ЕС. Данните са от изследване сред тийнейджъри на възраст 15-16 години и на пълнолетни до 30 години.

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е употребявал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо 2 пъти по-ниски. В 90% от случаите е използвана марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метаамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

Още по темата

Токсикологът от "Военна болница" - Варна д-р Мариета Йовчева е категорична: "Във "веселия чай" няма нищо нито весело, нито безопасно. Напротив, под термина "весел чай", "билков тамян" и други улични наименования се крие една изключително опасна нова група наркотици – синтетични канабиноиди.

Тези вещества са многократно по-високо отровни от канабиса. Токсичността на тези съставки, които се използват, т.нар. "весели чайове" и соли за баня е в много пъти по-висока от тази, която сме виждали при отравяния с марихуана и други производни на конопа.

Доктор Иван Добринов - психиатър в държавната психиатрична болница в Раднево, често се среща с тежките последствия от употребата на наркотици.

"Основно ги внасят от Китай тези субстанции. Регистрират ги като нещо друго и те преминават границата като соли за вана, като ароматизатори, тор за цветя или нещо друго. Най-често тук се пакетират разфасоват и разпространяват. Примерно, при синтетичните канабиноиди се внася бяло прахообразно вещество, което се разтваря в някакви разтворители тук на място и с него се накисват или напръскват някакви сушени субстанции, които могат да бъдат абсолютно безобидни - растението тамян, някакъв чай, а може да се обработи и марихуана, която допълнително получава по-различен ефект от химикалите", уточнява той пред БНР.

По думуте му това нещо се изсушава, пакетира и разпространява като смеси за пушене. В отделението има десетина души, попаднали там точно от синтетични стимуланти, включително с тежки психиатрични разстройства и тежка агресия.

Бивш наркозависим младеж сподели, че му е отнело над 5 години да спре да употребява дрога. Пристрастил се като ученик покрай приятели, но насладата от преживяванията продължила само първите няколко дни.

"България е една от малкото страни, в които се преследват жертвите на трафик на наркотици", казва д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация.

"В най-добрите системи по света нещата са съвсем обърнати – хората, които са жертви на трафика, законът не ги преследва, а напротив - те са партньори на държавата и държавата ги подпомага по много начини. По последни данни, които бяха изнесени неотдавна, над 80 000 млади души за последните 10 години са били осъдени за това, че са жертви и че са болни. Зависимостта е заболяване, което има своето МКБ! За първи път чувам някой да бъде осъден заради това, че се е разболял, а не да бъде осъден този, който го е всъщност разболял", допълва още Хасърджиев.

"Така младежите попадат капан и са третирани като престъпници, а не се търсят истинските източници на престъпността" предупреди Хасърджиев. Програмите за зависими също не са достатъчни, тъй като такива има само за зависимите от венозно прилаганите наркотици.

"За така наречените "парти наркотици", които масово се употребяват – кокаин, амфетамини, метамфетамини и новите синтетични наркотици - няма никакви програми".

Хасърджиев изтъкна, че често служители на реда причакват млади хора пред входовете на дискотеки и срещу съответна сума не ги задържат заради това, че са си купили дрога.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не искате, децата да ви пушат райграс с белина, подкрепете декриминализирането на притежанието на трева в накакви количества за лична употреба. Както е и вече в редица европейски страни. А не да пищите като пуйки, когато хванат някой тинейджър с една цигара и да искате доживотен. Не може хем тъй, хем инак!
13
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12Преди така разправяхте за американските войници и кока колата...Мисля че историята включваше и индиански момиченца ако не се лъжа ? Виж,все ми е тая какво мислиш за мен аз просто се забавлявам със суеверията на примитивни индивиди като теб.Знаете ли колко хора годишно умират в Бг от катастрофи- по двама на ден.Ами от мръсен въздух? По 10000 на година. И още толкова от ядене на тлъсто и препиване.
12
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Значи, като искаме можем да сме първи.
11
8
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Не знам на какви наркотици си, ама гледай да ги спреш. Нека само ти напомня, че през 90-те години стана някаква мо*да млади хора да вземат наркотици, по времето на мутрите демократи.Да си зависим, докато накрая умреш, това ли е щастие според теб?? Започва се с марихуана, уж дотам.. и накрая - хероин.На една моя приятелка дъщеря й, на 17 г. се хвърли от някакъв блок заради тия мръсни наркотици. Не беше лоошо момиче, от обикновено софийско семейство, защо е почнала не знам, но Бог да я прости.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При мутрите на тиквата само хаос,анархия и беззаконие!
9
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистически напъни на престарели чичаци и лели.Колко много било вредно.Що им пречат на хората да се забавляват?Тва е забранено ,онова е вредно...Ми то и животът е вреден ама го живеете,нали?Дори и в Северно Корея вождът прави прахове и го раздава на населението.Аман от по-католици и от папата. Аз съм убеден че половината доктори шмъркат и се боцкат а останалите са алкохолици ама се загрижили за чуждите.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе поне беше софиянец и милееше за родния си град.Не като крадливте герберастки цър вули, довлекли се от всякакви села и паланки.Посдочете ми поне един от ГЕРБ, който да е от София.Борисов, Цветанов, Фандъкова, Цачева, Горанов, Домусчиев, Московски, Добрев, Цацаров или може би Миризливата уста от Дулово ?
7
1
 
12
 
! Отговори
смок преди 5 години
Това е истината, не състезанията по математика!
6
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ето разбиха рекорди, че как,тез почитатели на белия прах,щото с дяволския прахоляк,*** лети във облаци пак.
5
1
 
16
 
! Отговори
Цък преди 5 години
"Психични разстройства"; "психически отклонения" ДА, но ПСИХИАТРИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА е страшно неграмотно словосъчетание............ елементарна култура няма вече....... Цветелин Димитров да бъде така добър и да се уграмоти рязко или да си ходи на село и да се занимава със семейния си бизнес (вероятно животновъдство)
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално, след като Мафията управлява Ко чината.Амфетите се произвеждат от председателя на бизнеса - Гелосания Домуз,а пласирането се контролира от министър председателя, който държи каналите.
3
1
 
22
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Преди класно трябва да минават допинг тестове...
2
0
 
20
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Последното изречение добре показва как се е стигнало до това, Ушев и майка си ще продаде за някой лев, а и пари вземат от дилърите да ги защитават.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво!

Спонсорирани публикации