Адвокат: Не бива да има камери пред операционните!

Идеята им е да няма отчетени, а реално нелекувани пациенти
10 дек 2018 13:00,
22
Адвокат: Не бива да има камери пред операционните!
pixabay

"Не бива да се стига до подобни крайности за контрол, като въвеждане на камери пред операционните. Не може да се практикува медицина по този начин", настоя пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Тя посочи като основен проблем липсата на доверие между всички заинтересовани страни и точно в тази посока трябва да се насочат усилията.

Миналата седмица стана ясно, че НЗОК и Лекарският съюз почти са стигнали до съгласие по идеята за разполагане на камери в инвазивната кардиология. По този начин НЗОК ще проверява подозренията си, че има отчетени, но реално нелекувани пациенти в болниците за инвазивна кардиология.

Още по темата

Шаркова подчерта, че това предложение не е прецедент. Тя припомни други такива опити през изминалите години и обясни: "Когато говорим за поставяне на камери и такъв начин на контрол, нека обясним, че говорим за обработване на чувствителни лични данни, т.е., пациентът може да бъде идентифициран. Информацията, която се обработва, е чувствителна, защото се отнася за здравето му. Допустимо е такова обработване, т.е., то не е незаконосъобразно априори, когато например преследваме някаква легитимна цел или когато това е нужно за системата на здравното осигуряване, или пък когато пациентът изрично се е съгласил на това, но при условие, че това обработване е пропорционално на целта, която искаме да постигнем. Трябва да направим своеобразна преценка дали се стремим да постигнем много по-висша цел от това или тази цел може да бъде постигната и с други методи".

В този смисъл адв. Шаркова попита: "Ако твърдим, че се извършват някакви фиктивни интервенции, не е ли по-лесно да попитаме пациента дали това действително се е случило, вместо да използваме камери?".

"Ако се вземе решение – основанието за обработване на тези лични данни да е съгласието на пациента, то се изисква от регламента съгласието да бъде недвусмислено и да не бъде предоставено под натиск", коментира още адвокатът. По думите й няма как да бъде отказана медицинска помощ, ако пациентът откаже да бъде заснет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари