60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!

Повечето българи искат лична реализация, здравето е на заден план
21 дек 2018 15:45, Анисия Иванова
30
60% от българите – оптимисти. Над 1/3: Да ударя джакпота през 2019-а!
Снимка: Dnes.bg

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри, сочат данните от проучване на "Барометър", проведена в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4% от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.

За голяма част от анкетираните 51,2% най-значимото събитие си остава българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като дават положителна оценка 43,9% на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 

43,9 на сто  поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък, но за съжаление съществуващ е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%.

---------------------------------------------------------------------------------------

Проучването на "Барометър" е проведена със собствено финансиране в периода 12-19 декември сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
16
 
! Отговори
лъжи преди 2 години
Печелившите билетчета няма и да ги пуснат за да спечелите. А на тия платени реклами който ги дават по телевизията не се връзвайте. Дават им по 1000 лева да ги снимат че са спечелили. Не подвеждайте хората. Никой не създава губещ бизнес. Примерно: ако пуснат 3 билета по 1000000 лева и някой ги спечели на тях им трябват 1000000 човека да си купят билет от по 3 лева за да избият загубата. След колко време мислите че ще стане това ??? Весели празници !!!
6
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо ми става жал като гледам разни пенсионери да дават по 5-10 лева за тези билети които са пълна лъжа. Не знам математиката ли им убягва или просто са наистина толкова отчаяни...Също така не знам как тези билети са законни... ама то в таз държава какво ли е законно..
5
2
 
11
 
! Отговори
Св преди 2 години
Скоро бях питал тук по повод друго такова "проучване". От толквоа присъстващи в коментарите хора (гледам доста е четенео по принцип), има ли на някой, на който да са му се обаждали ... все на някой от толкова народ. Досега никой не ми е отговарял.
4
1
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Ми оптимизъм. Добре че съм песимист и не си давам парите всеки ден като оптимистите. Те това го търках днес на обяд като хората, дето ги е обзело оптимизма. Преди две години бях купувал. Сега след две години - пак! Познайте дали спечелих нещо ... oIo
3
1
 
5
 
! Отговори
Discovery преди 2 години
Е какво е това изследване покриващо цели 832ма пълнолетни??? :D
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това билетче, какво общо има със статията и проучването . ?
1
2
 
29
 
! Отговори
произход на видовете преди 2 години
*** народ, слаба държава! в случаят - много *** народ, толкова ***, че не осъзнава, че е поробен!!