Кристалина Георгиева: Да се справим с проблемите с климата!

"Иначе децата ни ще живеят на необитаема планета"
21 дек 2018 17:23, Екип на Bloomberg
47
Кристалина Георгиева: Да се справим с проблемите с климата!
Снимка: Bloomberg

Справедливият икономически растеж на световната икономика е ключът към осигуряване на стабилност и сигурност в международен план. Това заяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, която гостува в Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако ние продължим да задълбочаваме разликата между богати и бедни, няма как да имаме сигурност и стабилност и няма как светът да бъде хубаво място за живеене", заяви Георгиева.

Българката, която заема един от най-високите постове в света, посочи три теми, които са във фокуса на международните организации и правителствата. На първо място това е изменението на климата, последиците от което нанася щети за милиарди долари. Втората тема, по която световните лидери трябва да търсят общо решение, е осигуряване на сигурност и изграждането на ясна платформа за справяне с рисковете на тероризма - както физическия, така и електронния. Третият проблем е свързан със справедливия растеж на икономиката. 

"От тези три неща зависи дали ние ще продължим да съществуваме като цивилизация. Ако не се справим днес с проблемите с климата и не се адаптираме към тези изменения заедно, това означава, че до края на този век децата ни ще живеят на една много гореща, необитаема планета", коментира Георгиева.

Главният изпълнителен директор на Световната банка припомни, че на форума за климата в Катовице политическите лидери са излезли с общо решение относно правилата за изпълнение на Парижкото споразумение за климата.

"Не беше никак лесно те да бъдат приети, но в крайна сметка светът успя да се обедини, което е толкова важно за тези проблеми, които не могат да бъдат решавани от нито една страна отделно“, обясни Кристалина Георгиева.

Относно търговската война между САЩ и Китай, тя заяви, че по време на срещата на Г20 в Аржентина, се е стигнало до готовност от двете страни до март да решат споровете си.

"Страхът има големи очи - това ще се разберат ли САЩ и Китай, това плаши инвеститорите. Засега аз виждам една икономическа цикличност и виждам една динамика, която идва от новата икономика. Две трети от богатството на света сме ние", заяви Георгиева по повод бъдещето на икономическото развитие и зависимостта на пазарите от консенсуса между страните и лидерите им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Милен преди 5 години
Сталинка беше се покрила за кратко,ноотново се подаде от мишата дупка, в която се беше завряла.Срам за България е тя!
33
0
 
4
 
! Отговори
Гепи преди 5 години
Мило кристалче ти не си за тука.Имаймалко хорски обноски.След като, нипрецака за оонето,каза да се онождамес всякакви ***,сега климата ще нипостилаш.Ние това дърво сме го ръфалиПлатили са ти ,да си плюнеш в сурата.
32
0
 
1
 
! Отговори
Sorendo преди 5 години
Nali ima samo edno dete gospojata?! Togava to ste e kato malkiat princ na Antoine de Saint -Exupery....car na planetata.....ko sa pritesniava za nas?!
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв коментар как уреди дъщерята на Цв. Цв. на работа директо от университета.
30
0
 
7
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тая агентка на СБ, МВФ, ООН, ЦРУ защо ни я пробутват отново.
29
0
 
3
 
! Отговори
Сталинке, преди 5 години
щом децата ни все пак ще живеят на планетата, значи ще се наложи и да я обитават ...
28
0
 
5
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Мантрата "ще се справим с климата" е същата като "ще се справим с емигрантите" - демек ще ви брулиме едни пари, щото с трици неще да стане.
27
0
 
4
 
! Отговори
Kiorsufra преди 5 години
Taia niama srama bg narod e na is4esvane .a mi govori sa klimat I dr. Gluposti.Kato vsema Evreiska saplata v bg ne vsemat.Koito pla6ta toi pora4va musikata.Taka 4e na taia I se pla6ta da pee.
26
0
 
5
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
До ЕкоТова което разбрах е , че е време всеки да се спасява сам. Щетите от климата за милиарди долари просто означават печатане на пари от което следва... Тъй че някои крайни мерки изглеждат неизбежни в нечии управляващи очи. Крайните мерки всички знаем какви са.
25
0
 
9
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
На тая някак си изобщо не и отива да се изказва.
24
1
 
14
 
! Отговори
ДОКТОР преди 5 години
До АнонименПРАВИЛНО Е КАЗАЛА-----ТЕХИТЕ ДЕЦА ---НИЕ ТАКА И ТАКА НЕМА ДА ИМАМЕ ЗАЩОТО СМЕ НА ИЗМИРАНЕ ОТ ---НЕДОИМЪКА НА СРЕДСТВА ЗА ДОБЪР ЖИВОТ
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мине не мине време и тази изкряка от блатото! Ужасно неприятна жена!
22
0
 
18
 
! Отговори
user преди 5 години
мекотело
21
0
 
32
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
другарко сталинке, аз съм тук, за да ви напомням непрестанно, че се оляхте до реверите на мао-дзедунските си елечета и ви е Крайно Време да си ходите!!!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната комунистическа гадина!
19
0
 
15
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Трябва да се справите с хората, които и на запад разбраха, че ги крадат, лъжат и омайват с глупости за прекрасен живот. С ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИТЕ, С ТОВА .
18
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая прадяжна папуаска да се обърне към краварника на когото служите са една от страните които не са подписали нито едно споразумение относно климата и са най-големите замърсители- нечувана наглост и продажничествои после защо българите имали лош имиджтая когато и да я окачат на стълба са закъснели
17
0
 
27
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
другарката сталинка е женският еквивалент на другаря юнкер...
16
1
 
17
 
! Отговори
Еко преди 5 години
Вие нещо разбрахте ли от това изявление? Разбрахме, че се събират по разни форуми и след тях граничната температура, над която ще дойде края на света се покачва. Публичност, която хаби повече природа и от производството. Едва ли някой вярва, че тези хора мислят за планетата. Те са стигнали до там, защото са я ограбвали или защото са лица на такива хора. Разривът не е само между бедни и богати, а между заблуждаващи думи и необходимост да се казва истината.
15
0
 
22
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
да се справим със сталинките на евреите! тогава и климатът ще се подобри от само-себе си!