Внимание: Празничната маса създава проблеми за сърцето

Рискът от инфаркт е много по-голям по време на празниците
26 дек 2018 10:20, Красимир Ангелов
18

Срещите с близки и многото храна по празниците създават предпоставки както за хубави момента, така и за проблеми със сърцето. Британски учени са категорични, че рискът от инфаркт се увеличава по празниците. Според изследването рискът от сърдечен удар е най-голям на Бъдни вечер. За последните години с 37% са се увеличи случаите на инфаркт в световен мащаб. Следващ по риск е празникът на Нова Година.

Кардиологът д-р Младен Григоров коментира пред Bulgaria ON AIR, че рисковите фактори за инфаркт или инсулт са възраст, тютюнопушене, висок холестерол и високо кръвно налягане. По думите му малко са хората, за които да не се отнася нито един от тях.

"Не че е хубаво системно да се преяжда и препива, но това е по-малко опасно, отколкото изведнъж да се подложиш на подобна ситуация, което е характерно именно за празниците. Изведнъж след един що годе нормален живот - голямо ядене, голямо пиене, голямо пушене", обясни кардиологът в студиото на "България сутрин".

Д-р Григоров каза, че с подобно прекаляване се получава сгъстяване на кръвта. Той препоръча просто хората да мислят, когато сядат на масата и да не прекаляват, а ако имаме проблеми със сърцето, да внимаваме с участието си във веселието.

Д-р Младен Григоров обясни още, че в България хората с инфаркт са много повече от тези в Европа, а тези, които са прекарали инсулт са дори три пъти повече и подчерта, че причина за това е почти никаквата профилактика, която се извършва у нас.

Видеото с целия разговор и съветите на експерта вижте в следващото видео
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Костур преди 5 години
Не питай старило а питай патило!
14
0
 
9
 
! Отговори
gfg преди 5 години
Забранете ги най-сетне тия празници. Само работа 24/7 за да няма проблеми.
13
1
 
14
 
! Отговори
селянин преди 5 години
А ПРАЗНАТА МАСА КАКВО СЪЗДАВА?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пазаруването за празничната трапеза вдига кръвното, а като видиш как за половин час изчезват две месечни заплати - и край.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то и сексът бая натоварва сърцето. Чак се изпотявам и задъхвам понякога, като ми се случи някоя по-трудна. Да го отказвам ли?
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ора не яжте не пиите ако искате да живеете спрете да живеете мъчете се и ще сте живи
9
2
 
19
 
! Отговори
пишман кардиолог преди 5 години
По-добре да пукнеш от инфаркт пред отрупана маса, отколкото от инфаркт пред струга в завода.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AziКолко си изхарчил и за какво пък толкова ги изхарчи?
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А работа от рано сутрин до късно вечер не създава ли проблеми за сърцето?А стреса и напрежението?А болестите и мизерията?
6
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празничната маса създава проблеми за сърцето, ако всеки ден през цялата година слагаш празничната маса! Стига сте заблуждавали хората и спрете с гнусната си медийна антикампания срещу традиционната българска празнична маса!
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кардиологът д-р Младен Григоров "преоткри топлата вода, и велосипеда като транспортно средство";)Следващата тема на ДНЕС БГ - "Налъмите като транспортно средство в банята!"
4
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при ГЕРБ, трапезата е отрупана, *** реват, коледното настроение е чудесно вече 10 години
3
0
 
14
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Истинският проблем не е пирът по време на празниците,а изясняването на отношенията между събралите се роднини!Както се казва-далеч от очите-далеч от скандала!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кардиологът д-р Младен Григоров, с помощта на британските учени, откри топлата вода (за втори път). Краси А. им съдейства.
1
2
 
27
 
! Отговори
Azi преди 5 години
Като ударих чертата и видях какво съм изхарчил за Коледа, ме заболя сърцето.