Караш дрогиран: Свалят ти номерата, взимат ти книжката...

При отказ на водачите да дадат проби – най-тежкото наказание
Обновена: 28 дек 2018 17:31 | 28 дек 2018 12:15,
73

От началото на годината има установени повече от 13 000 случая, в които водачи управляват след употреба на алкохол, около 4500 са случаите с прекратени регистрации.

"Характерното е, че в такива случаи служебно се прекратява регистрацията на автомобила. За управление на превозно средство след употреба на наркотици са установени 3000 случая", обясни пред Bulgaria ON AIR инспектор Илия Георгиев от Главна дирекция "Национална полиция".

Още по темата

По неговите думи в сравнение с миналата година, за същия период има известно увеличение.

При отказ на водачите да дадат проби за алкохол или наркотици се предвиждат най-тежките наказания. При всички случаи се отнема свидетелството за правоспособност.

"Не можем да установяваме степента на въздействие на наркотика, който е приет. Защо са толкова много на брой? Защото Пътната полиция увеличи контрола над тези водачи", коментира Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според нея обаче може би не това е основната причина за катастрофите в страната ни. Тя обясни, че пътните полицаи са добре оборудвани с инструменти за установяване на нарушения, но с тях могат да работят само тези, които са преминали курс за това.

Руслан Баждеков от Института за пътна безопасност коментира, че проблемът е много сериозен, защото новите правила за пътна безопасност са много по-важни от детайлите.

"Системата, която е изградена е архаична и има неясни отношения между институциите, отговарящи за пътната безопасност, а и нихилизъм на населението към пътните знаци", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
6
 
14
 
! Отговори
M. преди 5 години
Имам книжка от 14 години, пред златен талон съм (още 5 месеца). Ако съм пушил трева (друго не употребвам) 1 път в седмицата, сегашните тестове ще ми покажат. Законът предвижда условна присъда и глоба. Ами как да си рискувам кариерата (и изобщо, гражданският статус)? Винаги бих отказал тест, защото и законът и тестовете са архаични и прекалено общи, да не говорим, че всичко е "наркотик", пък реално ефектите са супер различни. И вместо да си платя глобата после си купувам украинска книжка и така..
39
3
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Повечето Българи от закон не разбират, от чужда дума не разбират.. ние сме кълбо от противоречия но със сигурност сме опърничави и не даваме "никой нищо да ни каже". И гърците са така но като че ли имат някакви спирачки.Крумови закони трябват, нещо като "добронамерен диктат" в най-идеалния случай. Диктата рядко е добронамерен, но Българина май не уважава добронамереното?Никакви преговори и отбивки. Последствията трябва да са реални, думите в България нямат ефект върху наще псевдо-Супермени!
38
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
егати и логиката като му свалят номера и като му вземат книжката тоя дето е дрогиран няма да си *** колата ли той не му пука като си дрогиран губиш реалността да питат психолог
37
2
 
23
 
! Отговори
XxX преди 5 години
В България ако минеш на жълто, след теб има поне още 2 коли. Никой не спазва маркировка, светофари, мигачи, и т.н. Това е така защото нищо няма да ти се случи, каквото и нарушение да направиш. Нито сме по-диви, нито сме по-невъзпитани от останалите европейци, просто тук няма кой да налага правилата. Имаме 60К полиция и няма кой да се справи с простаците на пътя.
36
0
 
17
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Даа, да, чували сме ги тия. "Караш пиян, взимат ти книжката, глобяват те с 1 милион лева, бият те на площада", "Караш с превишена скорост, взимат ти къщата", "От утре започват да глобяват за замърсяване и шум над нормата", и други такива. Има една особеност - няма кой да ги налага тези правила, няма никой на пътя. Ако има, те се крият по храстите и те питат - "Ти къде работиш, и к'во ще праим ся?". Това е проблемът, а не в липсата на праила, глоби, и т.н.
35
12
 
19
 
! Отговори
Sd преди 5 години
Пуша трева вечерно след работа всеки ден почти в последните 5 години и шофирам всеки ден. Не съм предизвикал нито едно ПТП нямам никакви нарушения.
34
7
 
22
 
! Отговори
Умник преди 5 години
След като си признавате, че са глобявани "надрусани" шофьори, при положение, че може да са "друсали" няколко дни преди да са седнали зад волана, защо не глобявате и тези, които са пили бира една седмица преди да карат?
33
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Ще ме пуснат без санкции и причините са същите, заради които Ушев си мисли, че ще бъда осъден.Ваш: Никълъс Копола
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека ме спират, ако съм сгрешил звъня на приятелите началници в полицията и всичко ще е наред
31
5
 
6
 
! Отговори
и за другите затвор преди 5 години
Аз смятам че тези който управляват държавата и строят некачествени пътища поставят през 3 метра различен знак ,не поставят на време пътна маркировка не опесъчават са 10 пъти по-опасни от всички пияни и дрогирани тях кога в затвора за по 10 г без право на условна и разни други врътки...айде моляви се.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събота и неделя ако сеи друсам, мога ли през седмицата да си карам колата, разбира се без да деусам ???
29
12
 
20
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
За дрогирани и пияни шофьори да се отнема книжката ДО ЖИВОТ, защото това е потенциален убиец! При залавяне повторно без книжка, директно в затвора за пет години. За отрицателно време ще спрат да карат и убиват дрогирани и алкохилизирани!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До redordeadСъгласен съм
27
2
 
6
 
! Отговори
redordead преди 5 години
стига да има реални наказания, иначе си е просто местене от единият джоб в другият...иначе, на колкото повече *** - пияни, дрогирани, джигити им вземат, номерата, книжките и колите, толкова по-добре за всички останали участници в движението.
26
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Герберастката кочинаТова ли е най-новото творение излязло от централата на БСП?
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях на кръчма, а управителите, едни млади момчета, влизаха в тоалетната през 5 минути, по двама. Млади пък с такива проблеми с простатата хахаха, явно ги блеше, защото стискаха зъби и дъвчеха джуки
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябваше да стане не само книжките в затвора до живот
23
2
 
13
 
! Отговори
И почвам дабегамбате преди 5 години
Лека работа! И да изкарате много бакшиши!
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега януари и февруари най-много се пълни хазната от бедните шофьори! За Боко Тиквата и неговите Жилетки е жътва, ще има пак "стабилност" на гърба на отупания чувал!
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам доста доктори и лаборанти които смъркат умопомрачително, стреса им бил голям, знам и за депутати които смъркат, музикантите и те, в чалга кръчмите е масово явление. Дилърите играят карти със полицаите, спортистите ползват вноса на добавки за внос на съставки. Абе огледайте се колко трезвеници виждате. Старите хора казват.., "пази се от човек който не пие"