Българинът стиска, за да разпусне финасово по празниците

Разчитаме и на кредити за подаръци, но мислим ли?
Обновена: 29 дек 2018 11:09 | 29 дек 2018 07:30, Александър Попов
78
Българинът стиска, за да разпусне финасово по празниците
Снимка: Булфото, архив

Българинът ще изтегли около 400 млн. лева бързи кредити за празничното пазаруване, друг източник на пари са потребителските кредити.

Общата сума, която сме дали по празниците за миналата година, е 1.5 млрд. лева. Тази зима обаче тя е нараснала и ще стигне близо 2 млрд. лева.

"Това изобщо не е малко – само в последните дни преди Коледа и Нова година харчим между 250-300 млн. за подаръци",  прогнозира финансистът Стойне Василев пред БНТ. 20% от сумата ще дойде от теглени кредити.

"Свикнали сме цяла година да се стискаме, а по празниците или на почивка да се отпускаме финансово", коментира Василев. Експертът препоръчва да планираме разходите си разумно, за да няма неприятни изненади през януари.

Финансовите специалисти съветват още да избягваме лошите покупки и да плащаме първо на себе си.

"Лошите покупки" включват стоки, които бързо губят от стойността си. Типичен пример е колата. Всеки нов автомобил губи 20% от своята цена веднага след като е купен.

Не на последно място е и принципът да живееш под възможностите си. Ако не можете да си позволите покупка с налични средства, без ползването на кредит, просто не я правете. Така например ако реализирате доход от 25 000 лева, то трябва да живеете сякаш притежавате 15 000. Важно е потребителят да се информира за същността на финансите и да следи своите разплащания всеки месец – така ще му е по-лесно да направи дадена покупка и съответно да разбере за какво харчи най-много.

В същото време вече 10 години спазваме навиците си да харчим приблизително еднакво за хотели и ресторанти. През 2017 г. 6,9 на сто от годишните разходи на българина са отивали за това перо, докато през 2007 г. - 6,1 на сто, сочат данните на Евростат.

За отбелязване е обаче, че по-голямата част от тези разходи на българина - над 4%, се получават от похарченото по ресторанти и заведения, а не толкова от хотелско настаняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
19
 
10
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Не са стискайте бе селяни прости, отворете душата и сърцето си, разтворете си кесиите, така както великите борци за комунизъм и светлото демократично бъдеще си купуват имоти по гръцките острови и по европейските градове, скъпи коли и бижута,вълнуващи новогодишни пътешествия към райските кътчета на планетата!!!Хората сега имат и разпускат, защото здраво стискаха властта, а вие даже не можахте и едно бизнесче да завъртите от спестените стотинки от баничките!!Селяни прости добър ден!Лео Мъри!ЦРУ
21
20
 
36
 
! Отговори
Долу ес и нато преди 5 години
30 години евроатлантизъм доведе България до просешка тояга. Огпомното мнозинство българи живеят под прага на бедността, пенсионери ровят по кофите за коричка хляб, младите бягат на Запад немили-недраги. Жените прибягват до проституция. Ромите се развъждат, българите са най-бързо изчезващия народ, брадати "бежанци" гледащи лошо се разхождат из София и точат лиги по българки. По времето на НРБ имаше държава, имаше закони, имаше морал и хората живяха дружно и щастливо, а сега са зли и оскoтяли.
20
17
 
6
 
! Отговори
От Атина преди 5 години
До До от атинаБантускоте, недей се дърви толкова че ще вземеш да вдигнеш кръвно, а след празниците трябва да се връщаш на работа, където да те опъват по 10 часа на ден, за да ти подхвърлят 300 - 400 евро!Не знам, нещо завист ли надушвам? Ами хващай и ти пътя за чужбина бе - парите са там! Ама не можеш, и знаеш ли защо? Нарича се МЪРЗЕЛ!
19
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много прости хора има! Ей го една колежка взе 2000 лева зачлата и веднага си купимтелефон за 1600 лева, отделно протектор, специално нз си кво, дори застраховка за гсм - а, накрая ревна, че нямала пари!
18
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да обясним психологията на българина може да използваме един анекдот:По Коледа стават чудеса, които после ги изплащаш 2 години на равни вноски
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм бскшиш в голям американски град и в пълноооооо мартвило Всички се стискат да имат пари за нова година не е само в БГ
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва един човек да не може повече от 3 коментара под статия да може да пише Притесняваме ,че субсидията на БСП ,няма да им стигне да платят на форумните драскачи Суджук ,тиква ,СИК ,бухалка е под всяка статия без значение за Кво е статията просто глупаво ..Малко от малко поне дикиш да хване недей под абсолютно всяка статия пиши тая глупост
15
12
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
О Велики Господарю, покланям ти се до земята и те благославям за този рай в който живеем.
14
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядене, пиене и апартаменти - смисъла на живота на средния българин.
13
9
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Повечето "коментари" са надраскани от едно и също ***
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ООН закъсняват със хуманитарните помощи за България след Йемен и Сирия сме ние на ред.
11
21
 
31
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Забравихте, когато пенсиите бяха два долара, а заплатите - три... - и тия пак искат да управляват...
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До" християнин"много точно си описал семейното си положение марсел-мюмюн
9
25
 
20
 
! Отговори
християнин преди 5 години
Ние сме един изключително невеж,мързелив и *** народ.Само простащината ни е в повече.затова в Европа мъжката част от нас става само за градинари,бояджии,копачи и пр,а жените ни-***.Това е плачевната картина.Затова българин не звучи авторитетно в света.
8
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ сме докато мислим само за едното пиене и ядене ще сме си на това положение
7
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото българинът е обезверен и отчаян и действа на принципа дай да се наядем и напием, че не се знае утре какво ни чака. Живее се ден за ден.
6
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изтеглиш кредит за подарък!!!!Няма такъв *** народ!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както всяка година на 31. 12 в 12:00 настъпва края на света. За това настава паника сред хората всички пазаруват като за последно. Оставят в магазините по100 /200 лв за храна и алкохол. А вечерта сядат да пият и ядът, и чакат да дойде края на света.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стискам палци зъби и др.
3
5
 
27
 
! Отговори
вижда се преди 5 години
Като дойдат коледните и новогодишните празници ,българина яде и пие , все едно ,че утре ще умре !!

Спонсорирани публикации