Идея: Хосписи за деца с тежки увреждания!

Центровете за настаняване от семеен тип не били добър вариант
8
Идея: Хосписи за деца с тежки увреждания!
Снимка: pixabay

В писмо до министъра на здравеопазването педиатри настояват да бъдат създадени два хосписа за деца с тежки увреждания - в Северна и Южна България и да не бъдат закривани домовете за медико-социални грижи във Варна, Бургас и Стара Загора.

Пред БНР проф. Радка Тинчева, началник на отделение по клинична генетика каза, че тези домове трябва да станат центрове за комплексни грижи.

"Става въпрос за деца, които са с тежки заболявания, хронични. Тези деца имат нужда да бъдат в специализирано медицинско заведение. Няма как да излязат от тези домове, както досега бяха наричани. Те би трябвало да останат в такива медицински заведения, където може да им бъде предлагана медицинска, а и психологическа помощ на родителите", посочи тя.

"Смятам, че такива деца трудно биха могли да се отглеждат в така наречените "центрове за настаняване от семеен тип". Има правилник за устройството на център за комплексно обслужване. Там е заложена палиативната грижа, там са заложени всички видове продължителна рехабилитация, долекуване. Предполагам, че до края на годината би трябвало вече да има становище за изграждането на такива големи центрове", каза от своя страна д-р Пепи Рапчева, директор на Дом в Бургас.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега се говори, че на дневен ред е закриването на старческите домове! Щяло да има лични асистенти и домашни помошници, които ще работят почасово. Но един възрастен и болен човек се нуждае от 24 часово обслужване. Ще стане така, че сега ги закриват готовите институции, а след 5-10 години, ще дават милиони да се откриват или ремонтират нови. Загубена държава, която не си гледа интереса! Още повече, че нацията застарява.
7
1
 
3
 
! Отговори
р преди 3 месеца
В Дома за медико социални грижи в Бургас има настанени 300 деца и участваха в Българската Коледа . Не е пред закриване . Големи щуротии пишете !
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във Франция ги има и двете възможности – настаняване в специален дом и всички грижи са там, родителите само ходят да ги виждат. И не получават никакви пари. И втората възможност – ако поискат да се грижат сами за децата, родителите получават доста пари, заплата, защото не могат да работят, допълнителни пари, безплатни възможности за ваканции и почивки с лечение и т.н. Но нямат никакъв друг живот извън ежечасната грижа за децата.
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ааааааа не, не може така, тия дето системата ги убива (майките) ше изгубят парите дето им подариха! веднага на протест, другарката "загрижена" провокаторката нинова, да организира нещата!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 2
В Дома децата имат много повече ежедневни социални контакти в сравнение със семейната среда, така че да твърдите, че са скрити зад стени не е много удачно.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2006- 2007 год. започнахте да ги закривате по повелята на Европейската директива, макар много специалисти, педагози, социални работници и психолози да бяха против. След 10 год. осъзнахте, че не става.
В ЕС има създадена среда, услуги, нормални условия за отглеждане на тези деца. В Бг няма подходящи условия. Няма и желание за създаване на такива условия.
Защо се мерите с ЕС, след като социалната политика в Бг е много зле в сравнение с ЕС?!
2
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак да скрием тези деца зад дебелите стени и няма да има проблеми.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Идеята за закриване да се смени с идея за откриване и пак да се финансира с европейски и държавни средства. После пак ще ги закрием чрез финансиране за закриване. Това са реформите на идейниците.