Пикът на грипа идва – вероятно в края на месеца

За момента болните са по-малко, отколкото миналата година
11
Пикът на грипа идва – вероятно в края на месеца
Снимка: архив, БулФото

Пикът на грипа най-вероятно ще бъде в края на януари или първите десет дни от февруари.

Това прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

Още по темата

По думите му за първата седмица на годината има по-малко случаи на регистрирани пациенти с прояви на грип, отколкото за същия период на миналата година.

Грипът се проявява във всички възрастови групи, като рискът от усложнения е най-висок при старите хора, малките деца и хората с определени хронични заболявания.

Проф. Кантарджиев препоръча да не се контактува с болни, а повърхностите да се дезинфекцират.

Той обясни, че когато вали сняг, няма превишаване на нормата на фини прахови частици и е добре да се проветрява.

"Най-чист е въздухът, когато вали сняг. Отваряйте колкото искате прозорците", обясни проф. Кантарджиев.

В България само в областните градове всяка година възникват средно около 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни заболявания и грип, а в периода на епидемичния подем са преболедували не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

Статистиката сочи, че около 40 000 души умират преждевременно от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората над 65 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Радка Илиева преди 5 години
Да, идването на грипа предизвиква разни поводи за черен хумор. Обаче, ако имунната ни система е силна, няма как грипа да ни нападне. Имунната ни система се бори с вируси, бактерии, гъбички и други нападатели. Ако обаче имунната ни система е слаба, то тялото ни е податливо на всеки грип и вирус. Преди няколко дни гледах видео на BBC. Там се говори, че гъбите кордицепс повишават имунната система. И действително е така. Аз вземам кордицепс профилактично и не се боя от грипа.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера от къде идва! Спи в някоя пещера цяло лято и зимата се събужда? Така и никой от тези "философи" не даде адекватен отговор на Откъде идва грипа, а и журналистите не смеят да питат, до сега не съм чул един журналист да почне да чопли от къде аджаба идва тоя грип!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберска работа!! Нямат грам съвест!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е възможно разносвачите на пенсии да носят пенсиите в домовете на пенсионерите болни от грип,кашлящи,кихащи,пръскайки заразата върху болните възрастни хора,пощенските раздавачи да излизат в болнични когато са болни!Безобразие!
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази зима температурата е много ниска още от началото на декември и мислиха януари да го пускат, но и януари е студен и ще им унищожи стоката! Сега чакат февруари защото по всички прогнози го дават топъл!Дано един ден ги хванат и тикнат в затвора!
6
0
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Този Тошо Кантаржиев виси по всички телевизии и обяснява всяка година едно и също...да земе да смени малко плочата, че става смешен вече
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипа вчера ми се обади по водосточната тръба и каза. Не ме чакайте скоро. Спуках гума счупих носач изкривих кормилна щанга изкривих жанта. Доста повреди по Грипоавтомобила са ми нанесени от пътищата на вашето слънце буда бог на бурите и ветровете. Така че спокойно докато ми отстранят повредите при вашите монтьорчета то че дойде лятото.
4
0
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Годината Дахус (Докс) си е перманентно студеничка и генно-модифицираните грипни вируси, някак си не им понася. Затв апазят банките с реколтата, га се позатопли. Но фармацията и сега натрупа добри печалби от респираторните заболявания през декември от антибиотици.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо им се обърка работата, първо казаха за първите дни на януари , сега февруари! Явно нямат достатъчно материал за да напръскат цялата страна!
2
1
 
7
 
! Отговори
Антибиотика преди 5 години
При първите симптоми, моментално антибиотик! Ама моментално! Най добре в болница венозно /там през абокат/. Има си клинична пътека. Не слушайте простотиите на разни ТВ доктори, че не трябва антибиотик. За 24 часа от първите симптоми, вече бях със скоротечна пневмония! Бог да поживи докторите от Русе, че ме спасиха. Набиха ми мускулно първия антибиотик още при приемането.
1
1
 
16
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Не са напръскали още, чакат да се затопли