Спирането на финансирането на частни болници - грешка

Д-р Стойчо Кацаров: Те предлагат добро качество и обслужване
Обновена: 24 яну 2019 08:16 | 23 яну 2019 23:05, Нели Христова
25

Управителят на Здравната каса Дечо Дечев заяви, че НЗОК трябва да спре финансирането на частните болници. Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, това ще бъде най-голямата грешка, която може да се направи. По думите му болниците предлагат добро качество и обслужване именно защото се стремят към печалба.

"Нека да печелят лечебните заведения и да се конкурират в равни условия за нашия избор. Така пациентът ще застане в центъра на системата и само по този начин може да постигнем високо качество на по-ниска цена", обясни д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.

За пореден път той се обяви за демонополизация на Здравната каса, но призна, че вече си мисли, че това няма как да се случи в нашата държава. Голяма част от хората, някои от които влиятелни, били противници на пазарната регулация в здравната система, обясни той.

"Масово хората са недоволни от здравната система. Министър Ананиев организира в края на миналата година работни групи за промяна на модела. Голяма част от становищата бяха, че не трябва да се променя сегашният модел", каза още д-р Кацаров.
 

Той коментира и скандала с фалшивите ТЕЛК-решения. Разпитани бяха над 200 души от комисиите, а Прокуратурата твърди, че държавата е ощетена със стотици милиони.

"Начинът на оценяване не е добър. Разпределят се поравно едни пари, а не спрямо нуждите на хората. Цифрите са преувеличени. Пет прокурорски преписки - това ли е голямата корупция, която е довела до стотици милиони загуби", посочи д-р Кацаров.

Междувременно Румъния започна лечението на малкия Стефан, въпреки че болницата още не е получила паричния превод от България.

"Тук има друг проблем и той е свързан с лекарството. Това лекарство е нов медикамент и е много скъпо. В България лекарствата навлизат 3-4 години, след като са започнали да се прилагат в развитите страни. Умишлено направено е, за да се спестят разходи на Здравната каса. Медицината отстъпи на заден план", коментира медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойчо, ти си голяма работа, частните болници са голяма работа. Ще се финансирате като частни болници. Е, ще ти спрат лобистките средства, но вие сте голяма работа и ще затворите и пак ще станете МОЛОВЕ, след спирането на парите от НЗОК. Пак ще търгувате *** във фалиралите молове, които направихте болници, за да точите Здравната каса.
16
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 5 години
Добре, но нали плаща данъци и онзи, който си праща децата в частни училища или се лекува в частни болници.Ако приемем твоето предложение излиза, че част от хората, които работят и плащат данъци и осигуровки, чрез осигуровките си ще заплащат за твоето лечение, а също и за медицинските услуги, които ползват онези от екзотичния етнос, които нямат намерение да работят.Затова звучи по-разумно другото предложение - услугите, предлагани в частни болници се ДОПЛАЩАТ от онзи, който иска да ги ползва
15
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Доста хора не си плащат здравните осигуровки защото не вярват на Здравната каса. А не вярват на касата защото тя се източва от частни болници които не вършат почти нищо.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Началник отделение в държавна общинска болница и частна клиника !Брутална алчност!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато парите ни за здраве и образование се присвояват от частници, няма да имаме качествени държавни болници и държавни училища.
12
4
 
4
 
! Отговори
doktor преди 5 години
Парите не се дават на частни болници! Бюджетните и осигурителни пари се дават на пациентите ,които по своя воля избират да се лекуват в частни болници. Докато има мислене като горните коментари ще се лекувате в държавните кочини още много време.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Принципно с държавни пари частник не трябва да се финансира. Това важи не само за болниците, но и за училищата например. Това са пари от моите данъци за лекуването ми или образованието на децата ми в държавни болници или училища. Който има пари да плаща на частници, да си плаща сам.
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е най-правилното решение на държавата за целия преход ---ако стане !
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпитвам срам от страшният път по който е поела България. Държавни пари за частни болници ? Една след друга ужасяващи новини от България. За какво шебеците в парламента смятат че една болница се нарича ЧАСТНА ? Кой и с какво обяснение до сега е крал държавни пари за ЧАСТНИ болници?
8
20
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Абе факт е, че частните болници предлагат качествена услуга. Що искате да убиете качествените болници, не знам.
7
4
 
6
 
! Отговори
българина преди 5 години
всички допълнителни з осигуровки или застраховки в частни болници! от държавната здравна каса само държавни и общински. все едно да пуснеш по една линия частен и държавен бус, ясно е че държавния ще фалира след 6 месеца
6
1
 
25
 
! Отговори
Нередно е само преди 5 години
субсидирането на така наречените частни университети и колежи, защото те са в повече. Дипломите оттам в повечето случаи нямат стойност. Създадени са, за да могат лисугерите от БАН да си докарват допълнително пари,четейки едни и същи остарели лекции на по десетина места.Парите, които държавата отделя за висшето образование са предостатъчни, за да покриват разноските на 5-6 елитни университета, в които да се влиза само ако успехът от приемните изпити и общият успех от дипломата са над мн.добър(5)
5
8
 
13
 
! Отговори
Вече коментирахме преди 5 години
дали е редно "парите да следват ученика" и в частните училища и стигнахме до извода, че така трябва да бъде. Защото повечето ученици в такива училища са деца на средната класа, на работещите и плащащите данъци, които късат от залъка си, за да платят таксите и детето им да получи качествено образование, а не да търпи в час изстъпленията на онези, които насила бяха върнати в училище, макар че не щат да учат.И с лечението е така - платил си си осигуровки, а ако искаш по-качествено - доплащаш си.
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако бюджетни пари се дават и на частните болници, държавата ще има основание да осъществява контрол и там.
3
13
 
12
 
! Отговори
Нали се осигуряваме? преди 5 години
Когато искам по-добро обслужване и отида на частно на преглед или, не дай Боже, постъпя в болница, това, което плащам от джоба си би трябвало да се счита за доплащане, добавка към онова, което ми се полага като на здравно осигурен човек. Затова е редно и частните да получават субсидия от бюджета!В противен случай, какво излиза? За по-качествено лечение ще плащаме изцяло от джоба си, а в държавните здравни заведения, поддържани с нашите данъци, ще се лекуват онези, дето ги мързи да работят
2
4
 
28
 
! Отговори
Доктор Ох боли преди 5 години
Откъде накъде ще се финансират частните болници?Там пациентите си плащат за всичко.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правилно.Измамниците в затвора

Спонсорирани публикации