Изоставените деца – имат нужда от внимание, обич, подкрепа

Разговор за проблемите на центровете от семеен тип по Bulgaria ON AIR
28 яну 2019 11:15, Анисия Иванова
8

Филмът на BBC за дома за деца в Могилино показа ужасяващи кадри за условията на живот на българските деца с тежки психически и физически проблеми. Тези кадри поставиха началото на реформа, след която броят деца в домове намаля от 7000 на 680.

Останалите деца бяха изведени от тези домове и бяха приведени в близка до семейната среда в институция или приемни семейства. С тази задача бяха ангажирани редица фондации, сред които и Фондация "Сийдър". Проучване на "Алфа Рисърч" показа, че 1 на всеки 5 българи е готов да заведе дете от институция на семеен обяд или вечеря.

"Направихме проучване за проблемите в сектора. То показа, че голям процент от хората одобряват извеждането на децата от институциите. Но хората, които биха поели отговорност за това са малко. В два центъра от семеен тип се грижим за над 60 такива деца. Когато решихме да строим тези центрове, хората в населените места се уплашиха и дори имаше протести. Сега обстановката се промени. Хората започнаха да разбират, да проявяват емпатия. Но децата нямат нужда от допълнителни дрехи и играчки, а от внимание. От шанс да се развият", подчерта изпълнителният директор на Фондация "Сийдър" Александрина Димитрова в "България сутрин".

Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че за тези деца е трудно както вътре в центровете, така и извън тях.

"Това са деца, които са преживели редица изоставяния, а това води до поведенчески проблеми. Служителите в тези центрове работят на много ниска заплата и задържането на кадрите е трудно", споделя още Димитрова.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
прокуратура преди 1 година
Писна ми!Все един и същ етнос се толерира.А мен пита ли някой Как работя на 3 места за да гледам 3 деца,защото правосъдие няма.Бащата осъден но никой не си направи труда а го обявиха за издирване макар че е в страната.Нямам право на помощи щото съм българка.Ти си с висше както каза социалната.И си българка.Писна ми!
4
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 година
За изоставените деца разбрахме,държавата,ще се гриже за тях,а за нашите,които не сме ги изоставили,държавата поне малко да обърне внимание,ние не искаме много,колкото пари отпуща за едно изоставено дете,с толкова да помогне и на нас,които,не сме ги изоставили.За изоставено дете помоща е 460 лева ,за приемния родител,който се гриже за него 560лева,а за неизоставено дете помоща е 37лева детски,кое дете е по-добре питам аз.
3
1
 
5
 
! Отговори
ТочноЗащото тезиДеца преди 1 година
имат нужда на първо място от родителска грижа, е необходима промяна в законите. Така да бъде притиснат онзи етнос, че да се види в чудо всеки, който изоставя детето си или го държи у дома си, но не полага грижи за него.
Ако нашите умници не знаят как, нека да повикаме тук чужди специалисти. По евтино ще ни излезе, ако им плащаме, вместо да поддържаме соц.домове или да плащаме на приемни семейства. Но в никакъв случай да не се пращат "учЕни" от БАН да изучават чуждестранен опит. Файда няма да има
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ние ще носим отговорност за чужда безотговорност? Така ще се реши ли проблемът? Тези които оставят децата си ядат, пият, шмъркат, бодът се и пушат. Ние да им плащаме удоволствието? Докога криворазбрана човечност и солидарност. Да помогнеш на съвестен човек попаднал в беда не заради собтвената си безотговорност. Да не говорим, че съвестните попадат в беда заради чужда безотговорност? Като биеш самара, магарето нщма да се сети!!!!!
1
0
 
26
 
! Отговори
В 21 век преди 1 година
Може да им направите битовите условия добри дори по западен стандарт но нямат родител(и) които да се грижат за тях.В съвременното общество трябва да се ограничи до минимум практиката да раждаш и изоставяш дете(деца). Щом не си физически, морално и всякак подготвен за родител не създавай нещастни деца.Безотговорно поведение не трябва да се насърчава чрез детски и други социални плащания само защото на някой такива му били етническите особености.