Най-много туристи у нас през 2018-а – от Румъния

Ръстът в туристическите посещения за година е 4.4%
11
Най-много туристи у нас през 2018-а – от Румъния
Снимка: архив, БТА

Пазар номер едно за входящ туризъм през миналата година е Румъния. Посещенията от северната ни съседка са над 1,377 млн. и отчитат нарастване от 20,9 на сто в сравнение с 2017 г., по данни на НСИ.

Гърция и Германия са съответно на втора и трета позиция сред топ пазарите. Визитите от Гърция надхвърлят 1,116 млн., а от Германия са повече от 850 хил.

Повече от 9,273 млн. са чуждестранните туристически визити в България през 2018 година. Ръстът, който се отчита, е 4,4% спрямо година по-рано.

За първи път чуждестранните туристически посещения у нас преминават 9 млн. и надграждат рекордните нива от предходните две години. Данните са стимул и отправна точка за още по-активна политика заедно с бизнеса да популяризираме дестинация България, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова.

Чуждестранните посещения от Турция са повече от 625 хил., като страната се нарежда на 4-то място сред водещите пазари за входящ туризъм у нас. На 5-а позиция е Македония с близо 560 хил. визити, а веднага след нея се подрежда Русия – с над 511 хил. посещения.

През 2018 г. пътуванията от Полша надвишават 425 хил., отчитайки нарастване от 7,9%. Пазар Сърбия е на 8-а позиция, достигайки над 421 хил. визити, с ръст от 7 на сто. Посещенията от Великобритания са близо 390 хил., като се увеличават с 15,2% спрямо година по-рано.

Украйна е 10-и пазар през миналата година с над 379 хил. визити и ръст от 24,4 на сто спрямо предходната година. Посещенията от редица други страни също отчитат нарастване. Пътуванията от Израел нарастват със 17,3 на сто, тези от Молдова – 11,3%, от Чехия се увеличават с 6 на сто, а от Франция с 3,3%.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митът за руските туристи рухна.

Да, руснаците са кротки, засега.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хм, странно. Най-дивашки се държат немците и анличаните, а след тях са поляците. Руснаците не са онези руснаци от преди 1989 година и се държат съвсем прилично, особено децата.
6
1
 
1
 
! Отговори
малко инфо преди 1 месец
Миналото лято водих 4ри деца на аквапарк, аз го играх придружител, шофьор и отговорник за мероприятието. Пълно беше и с българи и с чужденци. По-опашките най-пререждащи и блъскащи бяха русначетата и повечето други хора се споглеждаха и много рядко някой им правеше забележка. Накрая явно, че някой се оплака и дойде един едър чичак, може би възпитател или учител и въведе ред помежду им. Всички други спазваха реда и опашките, имаше даже арабчета, някакви от жълтата раса и т.н.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааааа, и те ще избягат от тук с това презастрояване. Хората искат море, дюни, простор, а не да са нагъчкани и обиколени от бетон. Гърция не е чак толкова далече и със сигурност ще хукнат на там.
4
4
 
7
 
! Отговори
туй беше преди 1 месец
При тази евтина рубла и тези ниски доходи вече и България става недостъпна за мужиците.
3
2
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 1 месец
Вярно е палят дачията и идват да си харчат двойните доходи зад Дунава...имат и нов внос ама между 5-10 години...
2
13
 
4
 
! Отговори
Православен славянин преди 1 месец
Туй е долна лъжа. Туй то!!

Всеки знае ,че руските туристи са най-многобройни и най-многохилядни.

Защото руският турист нийде не се чувствува тъй добре приет ,както в Болгария.

Всеки българин е генетично призван да обслужи всеки руски турист по всички възможни начини. И русите прииждат ли прииждат.

Братя и сестри - да не оставим нито един руски турист да си отиде незадоволен от Болгария. Та те са ни най-важни. Нали те някак ни освободиха от турско робство!

Слава на Русия!!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно!