Софиянци по-високи с 1,5 см. Заради по-добрите условия на живот?

Най-високи са родените около 1985, през 90-те ръстът намалява
29 яну 2019 15:30,
87
Софиянци по-високи с 1,5 см. Заради по-добрите условия на живот?
Снимка: pixabay.com

Според проучване на специалисти от Българската академия на науките (БАН), родените и живеещите в подножието на Витоша са по-високи с около 1,5 см от средния българин.

"Софиянци винаги са били по-високи от средния българин. Винаги жизненото равнище в София е било по-високо от средното за страната, това е основната причина", потвърди пред Bulgaria ON AIR антропологът от БАН доц. Рачо Стоев и заключи, че по-добрите условия на живот ни правят по-високи в дългосрочен план.

Той уточни, че в последното обобщение влизат резултатите от изследванията от началото на ХХ век до наши дни. Но по думите му необходимостта от национално изследване е назряла много отдавна.

Доц. Рачо Стоев добави, че най-високите поколения са регистрирани при родените около 1985 година. При родени през 90-те години на миналия век ръстът намалява, което е характерно за цяла Източна Европа заради спада на жизненото равнище.

"Теглото реагира в по-краткосрочен план - на храненето през последните няколко години", поясни антропологът.

Доц. Стоев отбеляза още, че всички изследвания показват значително разнообразие на населението на България. И подчерта, че формирането на една популация е продължителен процес, а миграцията в момента също ще окаже влияние.

В края на разговора доц. Стоев успокои, че натуралните блондинки не са на изчезване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги софианци, разбираме че сте по-длъгнести, ама стойте по-близо до тоалетната чиния и пускайте водата след себе си. Благодаря.
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заради възрастта и стойката е. В провинцията преобладават възрастните хора.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости тия където са под 30 годишни са редовно с ръст от 2 м нагоре до над 220
46
1
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Преди няколко години бях в Дакар Сенегал- мога да ви кажа че там са недохранени и т.н.- Но всички са меко казано ВИСОКИ- аз съм 1.81 см а бях буквално нисък за там - Повечето мънкита са над 1.90 см - слаби са като клечки но жизненият стандарт няма значение за ръстът - всичко е гени !!
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а аз се чудех защо има такъв наплив за софийско гражданство :)
44
0
 
1
 
! Отговори
до SoFucked от 45 преди 5 години
правилно име си си избрал!
43
0
 
9
 
! Отговори
SoF***d преди 5 години
Пише се ЗНАЕМ, не ЗНАЕМЕ, ***!
42
2
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
ти явна трябва да си необразован и/или от дъбокият прованс за да си мислиш, че витоша е висока, софиянци знаеме точно колко е висока!!
41
1
 
8
 
! Отговори
SredenPrust преди 5 години
Да, и витоша е най-високата планина във вселената.
40
3
 
4
 
! Отговори
до к0ча от софиянец преди 5 години
номер 1 си, а и да знаеш ние истинските софиянци не сме по спирките в дъжда, там са софиянците в повече връщащи се от цял ден на тръстиката, доволни на р0бският си живот, вместо да работят земята и да са свободни, те доброволно си избират да бъдат р0би, щото си мислят, че да имаш Яйфоние е велико в сравнение с това да имаш качествена отгледане от теб храна. Тука плюскат пластмасовите домати внос и месото с хормони и си мислят, че са хванали господ за шлифера!
39
9
 
5
 
! Отговори
Коча преди 5 години
Извадих джоланите от фурната. Очистих костите и ги хвърлих на *** /Берта/ пред вкъщи. Сега ще падне плюскане, а столичани ще висят по спирките в дъжда :)))))
38
5
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
И това какво ви говори ,че от началото на прекрасната демокрацияживеем в пъти по-лошо от лошия комунизъм ;) !!!
37
6
 
3
 
! Отговори
8 инча софиянец преди 5 години
моля да не ме обиждате, коефициента ми на интелигентност ми е 165, т.е. не ми е малко пипето, другото коментирано също не е малко, но 8 инча на някой може и малко да им е, висок съм 187см, само мускули, за това ме харесват софиянките в повече даже и да си лягат с други чичковци за парички с мен е за удоволствие, прадядо ми е бил прислуга в двореца, т.е. съм софиянец не от вчера! има свестни хора и от софиянците в повече, но за съжаление повечето имат много още да работят над себе си!!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на софиянките...
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1985 нали през комунизма, а сега всички са софиянци а бг изчезна.
34
6
 
6
 
! Отговори
софиянче преди 5 години
Верно е, ама са ни малки пипитата
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кестени те не са по високи а по *** ли ви вчера в рейса имаше само шизофреницииии и уродииииии това е от по хубавия начин на живот въздух и т. Н
32
1
 
10
 
! Отговори
БАН пропуска... преди 5 години
1.че измерването е правени за "софиянци" с обувки,а за другите по чорапи или боси.2.1985 година почти всички бяха "съградили" вилички,ядяха свинята на баба,а Бай Тодор,кредитираше ония от Африка с дългите пипала;3.90-те години са години на подем мисловен,а не на недохранване физическо.Това че склонни към риск бизнесмени(борци) се хранеха по-добре, не ги направи исполини;4."Теглото реагира в по-краткосрочен план"-тук явен енциклопедизъм от БАН и Рачо;5.Дайте пари на музиканта...да не свири!
31
1
 
3
 
! Отговори
а преди 5 години
До Просто ПрекраснаЯсно е казано РОДЕНИТЕ В СОФИЯ, без значение баби, дядовци и подобни.Родил си се в София и си растял в подножието на Витоша , значи се отнася за теб.Довлякъл си се от село , не става
30
2
 
4
 
! Отговори
Просто Прекрасна преди 5 години
И кои са софиянци- баба им и дядо им дето копаха на село тиквите като тях

Спонсорирани публикации