(Не)Осквернените паметници - пазим ли историята?

Разговор с проф. Евгения Калинова и скулпторът Красимир Кръстев - Ломски
31 яну 2019 21:40, Анисия Иванова
11

1 февруари официално е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година ще се навършат 73 години от първите присъди на Народния съд, състоял се през 1945 г. Смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри и общественици.

В почит на всички жертви на комунизма в България в столицата е построен мемориал, който обаче често става жертва на посегателства. Съвсем наскоро паметникът осъмна със свастики, а това далеч не е единственият случай.

Изглежда искаме да заличим спомена за комунизма и символите на историята и културата, независимо каква е тя и независимо чия е. Преди време българската нация се прочу в цял свят, след като оскверни световно кутурно наследство с думите “Локо София”. Защо не ценим и пазим историята си - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на проф. Евгения Калинова от Софийския университет и на скулптора Красимир Кръстев - Ломски.

"Поругаването на паметници означава, че този, който го прави, няма доблест да излезе с лицето и името си и да каже какво смята за този паметник. Символите, които се поставят върху паметниците от близката ни история, са толкова различни, че не знаем какво искат да кажат", заяви в предаването Калинова.

"Паметник не се прави току така. Това са неща, които остават за поколенията. Това е много скъпо и много хора са решили, че такъв паметник трябва да има. Те са обществено значими, форма на уважение", допълни Кръстев.

По думите на проф. Калинова причината за оскверняването на паметници е това, че не се уважаваме като нация и не уважаваме историята си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ами задайте си въпроса защо точно тези жертви са важните, а другите не са?
8
0
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Единственият паметник в София, който трябва да бъде редовно оскверняване, е ***!
7
0
 
0
 
! Отговори
от там преди 5 години
До Анонимен1и2Не са "***",ами са си баш български!Хич не се правете на умрели лисици,няма да мине,българина е прочут със слагачеството си!Не случайно в момента сме народа,който руснаците презират най-силно!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно ,че паметници не се правели току така.Точно така се правят .Трябват само пари/най-добре чужди т.е. народни/ и дори не е нужен скулптор или архитект.Голяма част от паметниците са такива -на терористи ,престъпници и предатели, на чужди армии завоевателки и поробителки и представляват една визуална лъжа.
5
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
5 ти кво ше праиш на тоя ден? ше цензурираш или ше се опнеш на гей-прайд?
4
1
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"1 февруари официално е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим." много моля да ме почетете и мен на тоя ден ! все пак същият този режим преобразен, като *** евроатлантически ценности продължава да ме преследва и днес, във вид на *** цензураторка и минусохвъргачка на дълги разстояния. кошмар!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното оскверняване е това че до момента сме допуснали да сме под набезите на БКП-то! Щом не можем да се отървем от истинските осквернители вече 73 години е най-жестокия ни НАЦИОНАЛЕН РЕЗИЛ! Фатмащина до кокъл!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвецките бетони не са паметници.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвецките бетони не са паметници.