България по пътя на дигиталната деградация

Експерт: Страната ни се превърна във фискалния неандерталец на Европа
12 фев 2019 19:22, Екип на Bloomberg
20
България по пътя на дигиталната деградация
Снимка: Pixabay

През 2019 г. българският бизнес е обречен на дигитална деградация. Това прогнозира Атанас Шарков, независим експерт по електронните плащания, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Абсурдно е ако искаме да имаме дигитална икономика, базирана на знание, електронна търговия и всичко останало, бизнесът да бъде занимаван с подмяната на касовите апарати. Цяла Европа вече върви напред, а България става неандерталеца на фискализацията", отчете той.

Според Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БАЗ), има необходимост от организирането на кръгла маса с работодателски и браншови организации, на която да бъдат изгладени текстовете, касаещи софтуера и управлението на търговски обекти.

Иван Аржентински, Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), посочи, че Наредба Н-18 за касовите апарати всъщност до голяма степен променя взаимоотношенията между производителите и потребителите на софтуера, с който апаратите си служат. Той поясни, че ще се появи необходимост от преподписването на вече сключени договори, което е излишна административна тежест за бизнеса.

Александър Ханджиев, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), изтъкна, че при проблеми с работата на системата на aпаратите бизнесът ще се окаже принуден да преустановява работата си.

Според Николай Бакалов, Българска е-комерс асоциация (БЕА), новите изисквания може да принудят някои търговци да напуснат страната.

"Нищо не спира българският електронен бизнес да се изнесе от България. Не само, че няма пречки пред него, но дори би му излязло по-евтино да работи извън страната и да продава тук".

"Българската държава за съжаление инквизира бедния бизнес, средния бизнес", посочи Радосвет Радев, председател на БСК.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.  


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами откъде да вземе тия 10 % за да ги даде за увеличение на заплатите на лежачите в администрацията. Нали предизборно им обеща един другар. Няма от офшорката да ги вади да не е луд.
15
2
 
8
 
! Отговори
?! преди 5 месеца
Има ли нещо нормално в нашата държава?
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

Касови апарати въобще не са нужни има банки има и банкови карти..
13
1
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 месеца
Всичко е заради едни протежета на хранилка да продължат с нищоправене,това са всички приходни агенции ,здравна каса и един куп незнайни герои в партиините централи.Крайната цел е у нас никога да няма свободна конкуренция и нормален пазар.
12
4
 
12
 
! Отговори
магазинер преди 5 месеца
Така е заради некадърните български програмисти.
2 години не могат да сътворят един читав софтуер за касови апарати.

А лапат заплати ,като невидели.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помните ли в края на 90-те и началото на 2000 как гледахте "Техно" ходехте на Метрополис и си мислехте че като отече това и онова поколение и просто с времето България ще стане поне средностатистически хай-тек.. поне базовите неща ще са в крак със времето, нали. 2005, 2010 със сигурност си казвахте.. как е сега 2020 едва имаме ел. правителство все още ахахахха

Батак кънтри!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 4

Като цяло запада е рай в сравнение с България. На мен не ми харесва но като цяло си е рай. В сравнение. По ми харесват южняшките страни, но това е друга тема.

Както и да е имахме много свободно време тук ама и то взе да отича.. бяхме по-малко материалисти сега сме разюздани и ние.. бяхме стъпили на земята сега сме виртуализирани и ние, семейство и т.н това ясно. На какво можеш да се наслаждаваш в България напълно ако все имаш някакъв вид потенциална нерационална заплаха? PTSD държава..
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дисциплината била свирепа на Запад?
Ми така е само че живота като цяло е по-елементарен там АКО успееш да държиш нещата, в сравнение с българия е разходка в парка.
За колко по-малко неща трябва да се притеснява човек и общо взето всичко работи както се очаква да работи. И тогава имаш нерви тая дисциплина да я спазваш. То тука и да спазваш и да не спазваш те цакат и нонстоп някакви изненади.. зад всичко мотив за пари и власт. Бойково робство!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отчетох хиляди платен данък ДДС. И никой от НАП едно браво не каза за тия 30г.
7
7
 
3
 
! Отговори
Номер 4 преди 5 месеца
Недей да лъжеш и да дрънкаш глупости!И аз си бих пръта и аз си пия нещата когато му е времето и на плажа и в бара,но не казвам,че това се дължи на разюздана финансова политика в държавата в която живея,а напротив благодарение на свирепата фискална политика!Така,че мили сънародници,не си мислете,че западът е рай а вие сте извън него!Напротив,има много неща за които западняците биха ви завиждали!Нужна е скромност със сериозен опит за добър резултат И нещата ще ви се получат и в България!
6
17
 
8
 
! Отговори
Тони макарони преди 5 месеца
Един лек опит да се постави ред в палатката и всички крадци,пардон бизнесмени нададоха вой до небесата?! То не бе софтуер,не бе чудо,та чак ще бягат на запад?! Скъпи другари,аз живея на запад и ви съветвам да не бягате насам,а да бягате към СССР!Само в любимата ви матушка Рус няма да ви искат касови апарати и отчетност!Тук на запад дисциплината е още по свирепа,а и вкарват в затвора за неплатени данъци!Тази слободия в Бито можете само да я сънувате след време!
5
1
 
8
 
! Отговори
ху до 4 преди 5 месеца
да бяхме здрави да!а кажи какво да правим ние дето сме в блатото?
4
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хора бягайте от това блато. Аз го направих преди 20г и сега си седя на плажа и пиша по разни форуми долато си пия коктейла.
Няма да се оправи никога и примера от последните 30г го видяхте.
БГ ще стане Сомалия в Европа.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавната администрация и бизнеса отдавна работят на различни скоростти или даже в два различни века, това е едното място, където е нужна спешна реформа и електронно управление. Срамота е модерните държави вече са на блокчейн.
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изнасяйте се или бизнеса си докато можете. 30 години показаха каквото имаха да показват.

Няма вълна за промяна, няма никой достатъчно силен да се изправи срещу статуквото, няма енергия няма нищо. ГЕРБ пак ще са на власт или ако се инсталира алтернатива тя ще е 100% троянец отново.

Ще станем лека по лека като някакъв депресарски ад на земята като Беларус.

Тези полу-хора които ни управляват не им пука. Не си проектирайте манталитета върху тях и да си мислите че ще спрат или че имат лимити.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бизнес ту бизнес помага държавата. Да има търговия, да плащат на ИТ фирмите.