Машинното гласуване - има ли почва у нас?

Депутат: Промените изправят несъвършенства
14 фев 2019 22:20, Екип на Bulgaria On Air
8

1210 гледания   |  Още видео
След бурни дебати по Изборния кодекс, довели до свикване на извънредно заседание на правната комисия, с последните поправки депутатите решиха след местния вот през есента избори да се провеждат вече само с машинно гласуване.
Още по темата
"Промените, които в момента се извършват, са породени от изправяне на несъвършенства в системата, които са били установени по време на нейното функциониране. В никакъв случай не са много генерални промени", обясни в студиото на "Денят ON AIR" Мария Илиева от ГЕРБ.

Според нея с наближаването на изборите взаимоотношенията между партиите се изострят и това кара избирателите да се объркват и всява смут в изборите.

Мария Илиева каза пред Bulgaria ON AIR, че това, което се предлага, е за евровота в 3 000 секции да се гласува машинно, а през есента в 6 000, след което при следващите избори процесът да се извършва изцяло с машини.

По нейни думи, за да се подсигури процесът, се започва в по-малък брой секции, в които да се гласува машинно. Тя допълни, че от гледна точка на финанси няма да има проблем и въпросът е да се тества системата, за да сме сигурни в нейната надеждност.

От БСП предложили и създаване на публичен регистър, за да се преборим с "мъртвите души". Депутатите обаче не го приеха.

"Регистър и към момента има. Това, което беше изтъкнато като основен мотив - разминаване в данните на ГРАО и НСИ, има обяснение. Двата вида преброявания на ГРАО преброява цялото население на България, а статистиката на НСИ преброява хората, които са на територията на страната в деня на изборите и оттам идва разминаването в данните", обясни още Мария Илиева.

По нейни думи няма как чрез видеонаблюдение да се гарантира на избирателите, че вотът им отива, където трябва, тъй като дори при най-малката техническа грешка в системата биха се породили съмнения.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
комитата преди 1 месец
Борбата е безмилостна жестока и епична -колкото населението по-вече намалява а пртиите с е увеличават кокала повече се оголва -като останем 4 милиона вече дали ще е машинно или сателитно все същия х....
4
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Какъв Радев те гони? Измененията са желани от ГЕРБ, за да няма машинно гласуване и Цецо да води индианците под строй до урните!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Йохенке, йоханке, ного си зальохана. Ако печелеше тия пари нямаше да ишеш на този пропаднал сайт като мене безработния червей.
2
7
 
1
 
! Отговори
АНТИ КОМУНИСТ преди 1 месец
РАДЕВ КАК БЕШЕ ИЗБРАН С КОЙ КОДЕКС ? И ЗАЩО СЕГА ИСКА ДА СЕ ПРОМЕНИ
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има разбира се. Ще се фалшифицира по-лесно.