Левски - светец, но… Светият Синод няма мнение по въпроса

Инициативата обаче трябва да дойде именно от духовенството
Обновена: 19 фев 2019 21:40 | 19 фев 2019 20:53, Камелия Цветанова
57

1418 гледания   |  Още видео
Само преди дни от НФСБ  за пореден път поставиха въпроса за канонизирането на Васил Левски. Темата се връща на дневен ред от години около гибелта на Апостола на свободата.
Още по темата

"Тази дискусия през последните десетилетия се повдига няколко пъти. Винаги за съжаление на днешния ден. Досега Светият синод не е излязъл с ясна позиция по темата. Българският канон за канонизиране на светци е, че инициативата винаги трябва да дойде от Светия синод. Ние нямаме спонтанно канонизиране. Не започваме локално да почитаме светци, както е в Гърция", обясни богословът доц. Дилян Николчев в "Денят ON AIR".

"Нима може някой да каже с чисто сърце, че Левски не само е загинал за народа, но и за вярата", попита метафорично гостът.

Според доц. Николчев аргументът, че Дяконът не може да бъде канонизиран, защото е извършил убийство, е несериозен.

"Тази смърт му е тежала. Поведението му е като на църковник. Душата му се е успокоила. В продължение на десетилетията Левски губи своя образ. Липсва прозрачност в Светия синод. Липсват идеи", обобщи богословът пред Bulgaria ON AIR.

 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 3 седмици
Като казваш,че турците не знаят ,кой е Левски как така са знаели кой точно да търсят в Къкринското ханче и е трябвало да бяга?? Имали са описание на Левски, турците може да не са от най-умните,но са знаели как изглежда.
44
0
 
1
 
! Отговори
до светия синод преди 3 седмици
България се обезлюдява и скоро ще изчезне. Ако не Левски, кой друг заслужава да бъде канонизиран???
43
0
 
1
 
! Отговори
чудя се дали преди 3 седмици
В тоя форум пишат или само предатели, или вече останаха само такива българи,които нямат никакви ценности. Един човек жертвал живота си,за да се освободим,а вие само скверните паметта му. Левски е виждал как народът е бил тъпчен в продължение на 500 години и е искал да промени това.Ако имаше българи като Левски днес помислете, щяхме ли да сме най-бедните в Европа,щеше ли държавата ни да загива,защото хората или умират,или емигрират?? Щяхме ли да търпим днешния вариант на иго и да живеем като роби
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
айде стига с тия глупости,....... левски светец! ше му се молим за какво?!
41
1
 
1
 
! Отговори
честно преди 4 седмици
Няма друга такава държава дето да плюе националния си герой. Няма!!!!!! Кой повече заслужава да бъде канонизиран за светец?? Кажете де: Стефан Стамболов, Иван Костов или светите братя Бойко и Цецо?????
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Турците са гонили Левски и той е трябвало да се скрие.
.
Ясно е, че не познаваш биографията на Левски, нито си наясно с процесите и отношенията в БРЦК. Когато става убийството турците халхабер си нямат кой е Левски.
39
0
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
И каква стана тя ? Излиза че и през турско българите са били разиденени. Едните са били за освобождение , други по богатите са били статуквото да си остане.И през ВСВ в кръчмите се е водил спор, кои ще победят.Едни са били за Русия , другите за Германия.Сега е същото.Който и президент "обединител" до изберем , промяна няма да има.
38
4
 
2
 
! Отговори
Левски е светец! преди 4 седмици
По важно е, че Левски е светец в душите ни, не ме интересува какво мислят поповете! С това си противене, църквата се разграничава от народа и сами се забиват в глуха линия. Ако не направят Левски светец, никой няма да тачи църквата, поповете сами си бият шута!
37
13
 
4
 
! Отговори
до 46 помисли малко преди 4 седмици
Ако е бил масон,другите масони са щели да платят на турците и Левски е щял да бъде освободен поради липса на достатъчно доказателства.
36
6
 
10
 
! Отговори
не пишете лоошо за Л преди 4 седмици
Тия дето пишат,че Левски е ,,терорист", НЕ са българи. Смятат се за турци и
,, майчиният им език не е българският'' както казват,а са родени тук. На тях ще кажа, както аз не пиша срещу Ататюрк или Мохамед,така не обиждайте и националния герой на България. Ясно е,че никой българин НЕ би написал,че Левски е ,,терорист". Не ставайте нагли. Ако не ви харесва в България, прав ви път в Турция.Не го пиша със злоба.Нима в чужбина,някой ще ви позволят да обиждате Гарибалди, или Че Гевара??
35
4
 
6
 
! Отговори
след някои коментари преди 4 седмици
След като прочетох някои коментари,ще кажа:,, Левски не е трябвало да жертваш живота си".Учудвам се,че има ,,българи",които са ядосани на Левски,че е искал да ги освободи,защото им се иска да са част от варварската опс ,,Великата Османска Империя" както са я написали. Е,нямам думи...
34
7
 
4
 
! Отговори
истината до българи преди 4 седмици
Българите сме неблагодарно племе. Левски е жертвал живота си,за да не сме роби,а вие го изкарахте мафиот,крадец и престъпник. Да беше гръмнал и проклетия чорбаджия, точно такива чорбаджии и големци са казвали на турците,в кои семейства има момчета и да вземат деца за еничари.Това е бил кръвният данък който неверниците плащали векове наред.Правилно ли ви се вижда да се крадат деца?После като пораснели,ги изпращали нарочно в селата откъдето са родом да тормозят съселяните си,научени на жестокост
33
5
 
6
 
! Отговори
лично мнение преди 4 седмици
Според мен някой е издал Левски,че ще се скрие в къщата на чорбаджията. Ратаят се е опитал да го убие,защото бил е изпратен от чорбаджията,иначе слугата щеше да се скрие или да избяга,ако е бил без оръжие. Било е капан. Просто Левски е бил по-бърз от слугата и го е убил пръв.Левски,за да се спаси,е нямало как да не стреля.Убийството не е хубаво нещо,но в случаят е самозащита.На негово място,за да се спасите и вие щяхте да стреляте. Не го съдете! Левски,ако е имал избор,нямаше да стреля.
32
4
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 4 седмици
За да се бориш срещу добре въоръжена армия ти трябва оръжие а не камъни и пръчки. Оръжието или трябва да го откраднеш или да го купиш. Е когато се има предвид че богатите българи по онова време са били богати защото са били в добри отношения с османлиите става ли ви ясно защо е трябвало да бъдат обирани? Защото били са богати на пари и бедни на любов към родината си. Не всички разбира се но тези които искали да видят България свободна не са били достатъчно за да може целта да успее.
31
6
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 4 седмици
Ти пък както си го написал, сякаш там си бил до тоя слуга,че знаеш как Левски го е причакал, запушил му е устата и хладнокръвно без да му мигне окото го е застрелял.Ако ратаят го беше убил,нямаше да е проблем Левски да се канонизира като светец,ама на той Левски успял да се защити и да избягал. А някъде споменава ли се да е пребъркал в джобовете на ратая или дисагите да му открадне жълтица,или да му е отрязал пръст да му открадне пръстен например? Ясно е едно,Левски е умрял,за да я има България.
30
7
 
8
 
! Отговори
Доколенков преди 4 седмици
Kвиченето на турските cвинe е музика за моите уши!!!!!!!
29
5
 
7
 
! Отговори
до19 мнимия професор преди 4 седмици
Е, как не те е срам да наречеш Левски,, терорист"??? Я кажи турчин ли си, щом ти е жал за ,,Великата Империя" дето се е разпаднала? Иначе е ясно,че не си професор, не се украсявай с титли,които нямаш.
28
4
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 4 седмици
Ти какво си се заял с Левски? И да го е обрал и да не го е обрал чорбаджията, тия пари са отишли за революционните комитети,които е организирал. Не ги е изял,не ги е изпил като днешните политици дето ограбиха народа. Искал е България да е свободна и като са го хванали не е издал другарите си. Един достоен човек, искал свободата на народа си. Ако не Левски,кажи кой да канонизираме за светец? Не искам да имаме само един св. Иван Рилски. За друг по-достоен българин от Левски, не се сещам.
27
4
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 4 седмици
На тебе само крадци са ти в главата. Даже сравняваш Левски с мутрите от 90-те.Да знаеше Левски колко неблагодарни са българите да си беше останал Дякон да проповядва в църквата.Не е трябвало да жертва живота си.Турците са гонили Левски и той е трябвало да се скрие. Някой го е издал,че е в чорбаджийския дом. А тоя ратай го е дебнел с пушка. Било е самозащита.Било му е поръчено да убие Левски. Можел е да не се развика и щеше да е жив,но той е искал да стане ,, герой" ,че е убил Левски.
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А защо си мислиш,че Левски е крадец?
.
Защото когато е убил ратая е влезнал да краде.
Очеизвадно е просто....