ДПС се оплакаха от властта - дискриминирали ги!

Причината - агитацията на майчин език остава забранена
Обновена: 21 фев 2019 10:15 | 21 фев 2019 10:15, Камелия Цветанова
49
ДПС се оплакаха от властта - дискриминирали ги!
Снимка: архив, БулФото

ДПС се оплака от дискриминация от страна на управляващите. Причината – забраната за агитация на майчин език по време на предизборните кампании, която остана и при последните поправки в Изборния кодекс.

Още по темата
"С отхвърлените промени на ДПС в Изборния кодекс ГЕРБ се хвалят, че е наложена дискриминация на 1,5 млн. български граждани и чакат аплодисменти", скочи в декларация от името на парламентарната група на движението Ерол Мехмед.

Той упрекна премиера Бойко Борисов и председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че "се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение било отхвърлено".

Това според Мехмед показва, че те се хвалят, че е наложена дискриминация на 1,5 млн. български граждани.

"Още един пример ще дам и той е твърде актуален - премиерът Борисов миналата седмица беше в Сърбия и западните покрайнини и се радваше на толерантността на сърбите, които възстановиха с официална табела на сградата на общината, написана на български език старото име на Димитровград – Цариброд. При нас имената на хиляди местности, села и градове, са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега", допълни Ерол Мехмед и отбеляза, че конституционното право е суспендирано.

По този начин българската демокрация е дискредитирана, смята той.

Според него всички българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, къде живеят и какъв е майчиният им език, са свободни да избират и да бъдат избирани.

Освен това възрастните хора от малцинствата не знаят и не разбират български език, така че забраната за агитация на майчин език ограничавала права и била в противоречие с общите ценности.

"Възможно ли е да се наложи едноезичие и всички други езици да бъдат забранени в дадена територия в днешния мобилен и глобен свят, демократично ли е употребата на език да се забрани, коя друга недеспотична държава в съвременния свят забранява на хората да говорят на майчиния си език, няма начин турците, евреите, ромите да бъдат откъснати от техните корени", настоя Мехмед.


49
Още по темата: ДПСГЕРБИзборен кодекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
Ck преди 1 година
И какво излиза в крайна сметка, 1.5 млн. турци, 1.5 млн "от братята" 1 млн. българи в чужбина и какво остана тук...после защо българите излизат дискриминирани и се подиграват с нас... ми защото сме малцинство вече...
28
0
 
5
 
! Отговори
мери преди 1 година
Май това е сделката с Герб да плачат за турския език и да им разрешат а те ги подкрепят в безумните им закони и наредби .
Ама да не забравят че ние ще скочим и ще стане една, майка плаче гранфон свири в Б-я
Съвсем полудяха всички ама власта е парииииииииииии
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали имат претенции,че не са етническа партия?
26
2
 
20
 
! Отговори
мира преди 1 година
Ами спрете да сте патерица на герб като сте недоволни какво се натискате все в тях
25
2
 
18
 
! Отговори
до Крумов преди 1 година
Никакво извиване на ръце не е. Просто се преструват, че уж не са заедно с ГЕРБ.
24
4
 
11
 
! Отговори
Крумов преди 1 година
Е сега вече като им осигуриха мнозинство на ГЕРБ в парламента ще започнат да им извиват ръцете.
23
3
 
24
 
! Отговори
Крумов преди 1 година
Как пък се тия дискреминирани, потискани, мачкани- а ние българите живот си живеем. Направо рай.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога турскоговорящите станаха 1,5 млн. при положение, че през 2011 г. при преброяването са били 588 318 ? Иначе като цяло това, дали ще се агитира на турски или на български няма значение. Нискообразованите турци гласуват под строй за ДПС и тчоно за това тази партия трябва да бъде обявена за противоконституционна, тъй като защитава интересите на определени етноси, което е забранено със закон !
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18
ДПС не мълчи. Тази новина се разпространява със съгласието на ДПС. Да се внушава, че само турците злоупотребяват с ТЕЛК. От Брюксел им забраниха да закачат ро.мите. Гневът се пренасочи към турците. После- нямало дискриминация в Бг.
20
1
 
17
 
! Отговори
шепот преди 1 година
Като отидеш в щатите,неказваш на
Капитолията за майчин език,а бързаш да платиш сметки и да научиш щатски.
Нашите деди са сложили фес с презумцията че шапка вяра неправи.
Който проумял добре,който не- ***.
Сега майчин език- да ходи където го
плямпат.
19
3
 
24
 
! Отговори
достатъчно преди 1 година
Щом възрастните хора от малцинствата не знаят и не разбират български език,нямат място в България,нито имат право на български документи,още по-малко пък и да гласуват.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сирийците с двойно гражданство Райян Шахуд и Уафик Шахуд
от Варна са посредничили за издаване 200 фалшиви телкове на турско говорящи у нас и това е само за 4 месеца.И само с турско говорящи са се знанимавали.Защо ДПС мълчи, или и те са в играта?
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже в училище учениците не искат да учат турски език. Дори в най- забутаните райони със смесено население. Децата искат да учат западен език- английски, немски...
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сме виновни че карадайъ не знае български... А прас Делян знае ли турски
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мантрата за имената и майчиния език опошля. В условия на капитализъм и пазарна икономика хората се борят за работни места и заплащане. ДПС превърнаха електората си във второ и трето качество хора- унижавани, гонени, изтикани на непривлекателни позиции, на които никой не иска да работи, подлагани на дискриминация. После искат гласове на изборите.
14
3
 
19
 
! Отговори
Joko преди 1 година
ДПСарът Цонев и останалите продажници не знаят турски ! Как да водят агитация ма майчиният си език?
13
12
 
4
 
! Отговори
ДО 12 преди 1 година
ТАКА ЛИ ДА РАЗБИРАМ В ГЕРМАНИЯ АНГЛИЯ ОФИЦИЯЛНИЯ ЕЗИК Е АНГЛИЙСКИ ГЕРМАНСКИ А БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ ГЕРМАНЦИТЕ ОТ КАДЕ ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ ГИ ОБИЖДАТЕ АААААА
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България официалният език е български. Всички български граждани са длъжни да го знаят. Етнически партии са забранени.
11
1
 
26
 
! Отговори
реал преди 1 година
ДПС КОЛКО ГОДИНИ БЯХТЕ НА ВЛАСТ ТОГАВА ЗАЩО НЕ ГО ПРИЕХТЕ ИЛИ ТАКИВА РАБОТИ ГИ ПАЗЕХТЕ КАТО КОЗОВЕ ПРЕД МАЛЦИНСТВАТА УЖ СЕ БОРИТЕ ЗА ТЯХ ВЕЧЕ ВСЕКИ РАЗБРА ЧЕ СИ МИСЛИТЕ САМО ЗА ГУШИТЕ СИ ДПС ИМАТ ИНТЕРЕС ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ДА СА НЕГРАМОТНИ МАЧКАНИ И ТУРМОЗЕНИ
10
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 година
Не може да говори/пише на български, с клечки гласува, и пак недоволно? Рокендрол Мехмед и *** обратно в анадола.