Как могат да бъдат прекратени престъпните схеми с ТЕЛК?

Експерти: Отговорът е контрол и санкции
22 фев 2019 22:45, Екип на Bulgaria On Air
55

Според данните на МВР около 10% от населението в България е с ТЕЛК. Като рекордьори са в Силистра. Това се разбра от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Как престъпните схеми могат да бъдат прекратени?

"Тези данни няма как да са верни. Броят на хората с инвалидни пенсии е 450 000. Доста по-малко от 10% от населението. Не се познава системата – това се разбира от такива изказвания. Има много хора, които не са освидетелствани. Най-разумното решение е да се махне цялата система на освидетелстване и НОИ. Това е останала социалистическа кооперация. Постоянно разбираме, че парите ни се управляват зле, че има лош контрол и постоянно има изтичания. Хората най-добре знаят как да харчат парите си", подчерта председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че ние сме първата страна в Европа по нива на корупция. "Системата няма как да е изключение. Изводите са грешни. Дефектът е в системата. Най-почтено спрямо хората е да не бъдат задължавани да се осигуряват", категоричен бе той.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков основният проблем е пакетът от заболявания, който категоризира болните като инвалиди.

"Разширяването на този пакет е с популистки цели. Ако пакетът се свие – обществото няма да е доволно. Премахването на НОИ и освидетелстването е невъзможно. Първо ще се реагира срещу това, че се отнемат пари от истински болните. Преди 30 години в Конституцията се написа, че България е социална държава – сега трябва да сърбаме супата", отбеляза доц. Спасков.

По негови думи отговорът за проблемите в здравеопазването е контрол и санкции. "Ще последва преразглеждане на правилата, по които се работи. С това ще се спрат фалшивите ТЕЛК-ове", посочи той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13По принцип съм съгласен с теб, но само по принцип, щото съм на 52 и цял живот наливам в общата каца.Та нека държавата ми върне по лична партида всичко това, дето съм внесъл и от сега нататък ще си довнасям колкото си реша.А не сега да ми каже: ми внасяй си и се осигурявай.Щото съм внасял и пак съм си плащал в болница, като ми се е налагало.
21
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИдеалистНе си запознат с нещата явно, така че не се изказвай неподготвен.Лично познавам 4-5 човек в Силистра, които са ТЕЛК, а в същото време работят, пушат, пият, абе по нищо не им личи да са болни. Познавам и пенсионерка, която е ТЕЛК и си добавя скромните 200 лв инвалидна пенсия към дохода от заплата, защото жената също работи.Толкова за пенсионерите с 20 лв допълнителни.Отделно същите ползват безплатна винетка и др.облекчения, които плащаме аз и ти.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви лични партиди не са решение! Какви лични партиди могат да имат деца? Едно дете на средно имотен човек, докато навърши 18, ползва пак държавни пари за здравни нужди. За един тежко болен в семейството един здрав не е достатъчен за денонощна грижа. Който не го е изпитал, да си мълчи. Много хора се опитват да балансират с частични грижи, защото младите трябва да ходят на работа или учение, все отнякъде са нужни доходи. Полезно е да има масово разпространена възможност за труд от дома.
19
3
 
35
 
! Отговори
истина е преди 5 години
Контрол и затвор !! Имам бели манти които си построиха хотели от тази дейност !
18
3
 
28
 
! Отговори
Бож. преди 5 години
Нормално е 10% от населението да е с ТЕЛК: социализмът въведе ТЕЛКове у нас и блокира раждаемостта,затова населението застарява. Чудното е това,че ТЕЛК трябва да решава дали пенсионер на 85 г. е годен да работи,след като 20 г. по-рано Пенсионното е доказало,че той не може да работи! Нормално за възрастта е 20-годишен младеж да е изрядно здрав а 80-годишен старец да е изрядно болен: нормално е за възрастта! Защо тогава допускате през ТЕЛК да минават всички 80-годишни,както стана модно- защо???
17
6
 
32
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Най-голяма част са т.н. пенсии с увреждания на пенсионери по възраст, които се явяват на ТЕЛК, за да добавят 20 лв към пенсиите си. Тези хора си имат заболяванията. Извадете ги от общия брой и ще разберете истинския брой на хората в трудоспособна възраст с увреждания. Мошеничествата с лъжливи ТЕЛК решения тайно са насърчавани от управляващите и се издават на социално слаби прослойки от населението. Те заместват социални помощи. Тези хора после се отблагодаряват на изборите.
16
8
 
15
 
! Отговори
до Син каскет преди 5 години
Никакъв син каскет не си - червен запъртък!Много още ви има - затова България е ***!
15
2
 
4
 
! Отговори
Na 14 преди 5 години
Napushi si togava imenata, vazrastta i adresa...stom poluchavash gratis vinetka ot nas....moje da poluchish i drugi chudesa....
14
11
 
3
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
прекратяването на престъпленията благодарение на новите чипове които следят човека взех Едни части от една секунда във всяко негово движение във всяка негова мисъл на всеки негов адрес до един милиметър до един кадър до една секунда до един грам новите видеокамери съдържащи черно-бяла анимация цветна анимация в тъмно компютърна анимация разпознаващи човешкото лице теглото и ръста видеокамери с говорител
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Защо ти е адрес? Искаш да дойдеш да помогнеш да ги свалят по стълбите до колата ли? Давам веднага. Или да дръпнеш паркиралите от тротоара, че поне там да ги бутат с количка, вместо да ги влачат на ръце?Да измрат пенсионерите, ще цъфнете и вържете без нас.
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението за пенсионната система и за здравеопазването като цяло е личните партиди. Всеки трябва сам да поеме отговорност за пенсионното и здравното си осигуряване като отделя от дохода си, колкото сам прецени. Парите се трупат на сметка и се ползват при нужда от осигурения или семейството му.Принципа с общия кюп, от който всеки гледа основно да вземе нещо, отдавна вече се доказа като крайно неефективен...и да се спрат всякакви социални помощи в брой за лица, които не са внасяли в системата.
11
7
 
15
 
! Отговори
До 8-Син каскет преди 5 години
И кои комунисти и успялата им държава ще дадеш за пример?Каза ви го Генералният секретар,,Социали зЪма е едно недоносче,едно недоразвито общество. А години преди това строителите на комунизма казаха че през 1980 комунизма ще е построен и няма да има нужда от пари. Явно още има ,,чугунени глави"вярващи в приказки
10
4
 
25
 
! Отговори
Републиканец преди 5 години
САЩ, Британия, Германия, Франция, Европейският съюз, България и повечето останали държави са олигархии. Тяхното устройство, икономическата и политическата им системи, перфектно отговарят на дефиницията за това. Всички те биват представяни като демокрации. И това е една от най-големите измами, които търпим.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Син каскетРепубликата е спрачка на дамокрацията и по-точно конституцията.
8
0
 
11
 
! Отговори
ДО 2-Милен Милков преди 5 години
Милен Минков,какво ти е бе човек,ти можеш ли да разсъждаваш и да се изказваш смисленно.Ако по този начин се обадиш на 112 е съвсем нормално да не ти помогнат,а напротив да проверят психическото ти здраве и да ти потърсят отговорност.Дали някой разбира какво искаш да кажеш???
7
6
 
12
 
! Отговори
Син каскет преди 5 години
Демокрацията като теория е теория на престъплението това го е казал самият Чърчил Демокрацията трябва да се забрани като престъпнал След това трябва да пресъхне потока от пари към демократите и капителистите и да се насочи към фабрики и заноди и в ръцете на комунистите.
6
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неетично и крайно популистки се настройват хората срещу болните. Освидетелстваните не са много, даже са малко. В България само тези с онкологични заболявания (които дават право на 50%+ и съответно пенсия) са 350 000. Това не са роми, това са нечии сестри, братя, родители, съпрузи и деца. Онкологичните са малка част от заболяванията, даващи право на пенсия, на която хората с увреждания разчитат, защото дори и за малкото, които да могат да работят поне почасово, работа няма.
5
6
 
12
 
! Отговори
тъй е преди 5 години
Социализмът като теория е теория на престъплението.Това го е казал самия Маркс във втория увод към Капиталът.Социалистическата партия трябва да се забрани като престъпна.След това трябва да пресъхне потока пари от работливите кам пapaзитите.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С нов народ?
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
супер държава - всичкото българин иска да крадне но не да работи.