Кой ще ни лекува? Личните лекари у нас намаляват с всяка година

4211 медицински лица трябва да се грижат за здравето на 7 млн. души
23 фев 2019 15:20, Красимир Ангелов
170

Тревожната тенденция продължава - личните лекари у нас намаляват с всяка изминала година. Ако през 2000 г. като общопрактикуващи започнаха около 7000 лекари, то днес, в началото на 2019 г., те са с 2800 по-малко.

Още по темата
Тези 4211 джипита трябва да се грижат за здравето на близо 7 милиона и 300 хиляди души.

Лекарският съюз отдавна бие тревога, че семейните лекари намаляват, а и средната възраст на останалите в системата е 58-59 години. Така че кризата предстои да се задълболача, алармират експертите.

В столицата София, за здравето на близо 2 милиона души, се грижат под 800 лични лекари.

Според статистиката на Евростат България е сред страните с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари на 100 000 жители в ЕС. На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари, като зад нас по този показател е само Гърция с брой на ОПЛ от 42 - на 100 000 жители.

Още за тревожната статистика вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
сбъркана работа преди 5 години
До ДемократКато нема лекари ще прогоним и болните, като нямат пари за лекарства искат не искат ще се принудят да емигрират и да се лекуват другаде.------------------------------------------------------------------------------------------------------------Не ги гони, ще си продадат бъбрек, и ето ... парички.
29
1
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Най-важната част е да дават точна диагноза за да се лекуваме правилно, при детето поне е така, аз лично моята е ползвам само за болничен като не съм добре, а като имам по-сериозни проблеми направо на частно- въпреки, че плащам осигуровки /явно отиват за зелените...........Значи си плащаш здр. осигуровки ,а като отидеш в частен кабинет пак плащаш за услугата ?! Ужас ! В Германия частните кабинети работят с всички здравни каси и аз не плащам нито цент като отида в частен лекарски кабинет
28
2
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Като нема лекари ще прогоним и болните, като нямат пари за лекарства искат не искат ще се принудят да емигрират и да се лекуват другаде. Hет - челавек нет праблем. Държавата е стабилна ! Демокрацита е най-съвършента система все още никой не е измислил по-добра.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кво стана с телемедицината? Някак си услужливо се позабрави.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
nali ste vse visoko obrazovani? lekuvaite se sami.
25
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Ако нямате пари за лечение и лекарства, ви препоръчвам лечебен Глад.Задължително под контрол на специалист.На разсрочено плащане пробвайте.
24
1
 
35
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Нали скачахте, срещу държавното и предишната соц държава ?!Ето, има западни клиники и подобни тук, ипотекирате си жилищата останали от соца, и се лекувате.Съветвам ви и да отидете после насанаториум, за да съберете сили, защото скъпите кредити в Бг се изплащат с работа на две места.Успех горди европейци !
23
0
 
30
 
! Отговори
Развръзката преди 5 години
Бoeko ще падне от власт и ще се чупи в Щатите. Него ще го лекуват най-добрите лекари там, а ще им плаща с откраднатото от вас. След анархията, която Boeko сътвори, в БГ-то няма да остане никой нормален и ще ви лекуват знахари.
22
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Столюпеново е пълно с доктори, лекари и професори ...
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами че то вече на много места няма лични доктори. Половината си отидоха от този свят а другата половина избягаха. Останали са само тези които се пред портите на св.Петър и чакат известие. Като си получат известието и си заминат тогава ще ходите при св. Бойко Банкянски да ви отпере по една кожена инжекция за да сте винаги бодри здрави и безсмъртни. Честито.
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кой ще ни лекува? Личните лекари у нас намаляват с всяка година"Личните лекари не лекуват а само издават направления. Преди години нямаше лични лекари и не виждам какъв ще е проблема за пациентите пак да няма. Виж за здравната каса може да има проблем. Щото е публична тайна че личните лекари имат определен брой направления който могат да дадат на месец. След като ги изчерпят те карат да дойдеш следващия месец.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромовете ще ни лекуват сега Карокочанов ще ги интегрира със 600-700 лв заплати и ще работят.
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как кой ще ни лекува? Ушевите ще ни лекуват. Нали разбират от коли, от газове, пушеци, сега щели да бъдат и психиатри, що да не станат и лични лекари. На неук човек каквото и да му кажеш да свърши, той се спуска безрезервно и безрезултатно.
17
0
 
37
 
! Отговори
Жаборан преди 5 години
Нормално,населението намалява също...Мед.сестрите увеличават ли се? Или преподавателите в средните у-ща?Само в с-мата на МВР и МО е с тенденция нагоре!
16
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези 4211 джипита трябва да се грижат за здравето на близо 7 милиона и 300 хиляди души._____________________________________________Малка Голяма!! неточност в статията - под 7 милиона сме вече!!
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-важната част е да дават точна диагноза за да се лекуваме правилно, при детето поне е така, аз лично моята е ползвам само за болничен като не съм добре, а като имам по-сериозни проблеми направо на частно- въпреки, че плащам осигуровки /явно отиват за зелените/
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как кой? Домуса купи Нова и започват предавания как да умрвм правилно - с по-малко пари и без да дразним институциите. Започва обясняването на мантрите които трябва да повтаряме по подобии на мантрите за н.в. св. св. Мадридските борчове.- Ние сме на всеки километър! И така до карая на България...
13
5
 
28
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тези лични лекари - така наречените джипита и в България и в западните страни са пълна глупост ! Кой ги измисли и защо ги измисли ,не знам ?!-----------------------------------------------------------------------------------------------------Тези които измислиха вечния Преход, ги измислиха.Искат да заличат българите.Живот в Бългрия = живот под Геноцид.
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 1989 година никой не подрипваше и ревеше по площадите за лекари и добро здравеопазване. Тогава подрипваха и ревяха като мага рета за банани и тоалетна хартия.
11
5
 
23
 
! Отговори
айти специалистите преди 5 години
всичкото младеж станА айти специалист.Викам те *** ни лекуват.