Руско-турската война и договорките на Великите сили

Неизвестните герои на Шипка в Операция "История"
5 мар 2019 20:15, Анисия Иванова
294

Руският народ е посрещнал с въодушевление Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Има спомени, които разказват как руските деца са си правели дървени пушки и са марширували, представейки си, че отиват да воюват за християните на Балканите, разказа проф. Лизбет Любенова в "Операция История" на на Bulgaria ON AIR.

В руското общество тази война се е възприела като религиозна война, като война на кръста срещу полумесеца. Иначе интересите на Руската империя са чисто геостратегически, стремеж към Крим и Проливите, към първото овладяване на Кавказ, към излаз на топлите морета. Екатерина Втора Велика обръща поглед от север на юг и към Балканите, обясни историкът.

По време на тази война се разгръща военният гений на генерал Суворов, който във военната си книжка като народност посочва българин, тъй като е наследник на българите от Волжка България. Такива са и Кутузов и дори Пушкин. Аристокрацията на Волжка България се е вплела в тази на Руската империя.

"България трябва да е щастлива, че не се е случило разделение по вертикала, защото е имало и такива планове - Дунав, Плевен, Търново и надолу до Бяло море. Тогава руската зона е щяла да бъде източната, а всички земи на запад са щели да отидат в Сърбия", обясни историкът. По думите й войната и Освобождението ни са резултат от договорка на Великите сили.

"Всяка война приключва с такъв международен договор, че там да има огнище, което всеки момент да се взриви. Мислите ли, че днес някой би позволил балканските народи бързо да просперират и да станат икономически силни?", риторично попита проф. Лизбет Любенова.

Тя е категорична, че българсикят народ не е получил свободата си даром, защото самият той винаги е оказвал съпротива през петте века робство и е дал много жертви във войната. "Ние не говорим за геноцид, както при арменския народ, защото там е ударно, а в България е имало непрекъснат процес на етническо ликвидиране", завърши тя.

Строежът на Паметника на Свободата на връх Шипка е определян от мнозина като Втората шипченска епопея. Голяма е ролята на майстора строител Пеньо Атанасов – Бомбето, когато други строители се отказват заради тежкия труд и лошите метеорологични условия, той поема градежа и го приема като лична кауза. Иначе идеята за паметника е още от 1878 година и неин автор е Петко Каравелов. Строежът е завършен през 1936 година. Той е построен с пари събрани от граждани от цяла България, разказа другият гост проф. Вера Бонева.

Строежът е бил изключително труден. Камъните за монумента са обработвани на ръка и са качвани с волски каруци до върха. Строяло се е в топлата част на годината -  от май до ноември. В приземната част стените са около 2 м дебели, в горната част - около 1.40 м.

"По днешните стандарти Пеньо Атанасов – Бомбето е имал образование до 7 клас. Изключителен организационен талант, с много добър усет за работата. Негово дело е катедралната църква в Шумен, няколко моста", разказа тя.

По думите й имало е идея лъвът да бъде поставен отгоре на паметника. А фактът, че гледа на изток е, за да не бъдат обидени съседите ни, че имаме териториални претенции към тях, обясни историкът.

Още подробности за строежа на паметника на Шипка вижте във второто видео на Операция "История" на Bulgaria ON AIR. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Ало мислещия, може ли да поясниш по точно каква е идеята на Османската империя? Да ти е гледната точка.
173
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предаванете трябва да се казва Лъжи и Измами , по голяма дезинформация не съм чувал
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са манипулатори , ако са искали да ударят Османската армия можело да го направят 200 г. по рано да но тогава щяло да се случи следното Османската армия да унищожи Руснаците до 10-то коляно защото са били силна Империя , ето защо Руснаците идват чак 1878 при отслабване вече на Османскта армия , я вегнага да пренапишат История на България в оригинала си аре стига сме чели теа лъжи в Учебниците по История
171
2
 
1
 
! Отговори
100% дезинформация преди 5 години
Санстефански мирен Договор или както пише в Текста договорка межди Османска империя и Русия тогава има но освобождение няма и никога не е е имало , тоест войната и мирния Договор после не са освобождение на България , не разбирам защо само в България се разпространява тази Дезинформация при положение че 52 сегашни Държави влизат под крилото на тогавашна Османска имеория , 52 Държави никога не са били освободени от някой си
170
3
 
2
 
! Отговори
Deliormanli преди 5 години
Държава която не осигурява сигурност и икономическо спокойствие на народи си значи не съществува както България-само формално е държава!Въпрос на време е да бъде изтласкана в естествените си граници около София-област.Цялата останала част е наше на турците!Това е истината ако не ми вярвате заповядайте в гр.Силистра и ще се убедите,че тука държава няма под никаква форма.
169
0
 
1
 
! Отговори
хааааа.... преди 5 години
До Княз Юсупов,България е къде............
168
4
 
7
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Абе а стига с тая русия.Колко държави освобождават други държави ама такова кланяне никъде го няма.Русия ни е освободила щото сме били много хубави,а стига.
167
8
 
9
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
всички благодарни на на Русия за освобождението не съзнават , че ако Русия не се беше "жертвала" то е много вероятно България да се освободи във водовъртежа на първата световна война ... или по късно във войната от 19 години на Гърция и европейските сили срещу Турция.... Съзнавайки това Русия бърза да се "жертва" защото инак България ще си остане без ясен "освободител" с който да се баламосва и днес мнозинството от българите. Просто на Русия и трябва идоелогическо влияние върху тия територи..
166
3
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Във Волжка България, само аристокрацията, управляващата прослойка и малка гвардия са били българи. Цивилизационното превъзходство им осигурявало властта над подчинените племена. Днес тези хора говорят тюркси езици, но с гордост наричат себе си българи, разбира се нямат нашите гени. Това е нашето културно влияние. Естествено е тази аристокрация после да стане част от руската и даже нейна основа. По това време книжовният и религиозният език е бил български. Руските земи са под българско влияние
165
2
 
4
 
! Отговори
Княз Юсупов, преди 5 години
(един от убийците на Разпутин), също е българин!
164
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
избива интелигенцията като Алеко Константинов.трета: Фердинанд Немски разрушава Балканския православен съюз, и обявява война на всичките си съседи. Бялгария губи огромни територии спечелени в Балканската война. Вместо днес да е до Истанбул, а Турция да граничи с Гърция при Анкара. Огромна щета.четвърта: Същият пак ни вкарва в Първата световна срещу православните държави в съюз с братска на немците и винаги мила Турция. Пак катастрофа. и така нататък. Ако бяхме с Русия да сме супер без Турция
163
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГА ЩЕ СЕ РАЗНИЩЯТ ПЕТТЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, КОИТО ДОКАРВАТ НА БЪЛГАРИЯ НЕМСКИТЕ ШПИОНСКИ ДИНАСТИИ БАТЕНБЕРГ И САКСОФОН. първа: Батенберг избива половината български офицери, защото са признателни на освободителката Русия и не искат България да е *** на Австро-Германия. Загиват победителите в сръбско-българската война, тези, които спират Батенберг да не избяга от София.втора: Стамболав предлага България да се върне в Османската империя. Корумпиран мега, като типичен десен политик, и изб
162
7
 
8
 
! Отговори
Не знам нищо преди 5 години
За руснаци и асвабаждения Мен ме освободиха САЩ от съветско робство преди тридесет години
161
2
 
7
 
! Отговори
просто човек преди 5 години
Цялото това натякване е изключително грозно.То вреди на нашите взаимоотношения.
160
5
 
11
 
! Отговори
Au преди 5 години
Кой подписа концесията за златото и даде право на канадско-френската фирма да краде БГ-злато???Иван Костов ли???Концесията подлежи на обявяване за невалидна, ако е Иван Костов- в затвора................КРАЖБАТА СИ ОСТАВА КРАЖБА!!
159
6
 
8
 
! Отговори
Нищо не им дължим преди 5 години
На онез дивациТе трябва да ни въртят вувузели и на онзи свят заради азбуката ниАре у кево
158
7
 
8
 
! Отговори
ген ДИБИЧ преди 5 години
До НЕ ДЪЛЖИМ НА РУСИЯ1828г. Русия дава автономия на Сърбия и Гърция и рекъл БЪЛГАРИЯ ДА ПОЧАКА!1878г едва след 50 години нямаше да има баташко клане и руско-турска война1917г спираме превеждането на 80 милиарда франка на Русия за наше щастиеИ до днес ние не сме България, а Балканска територия!
157
7
 
12
 
! Отговори
Никой не викал преди 5 години
Блядистанците да се бият за нас Дошли са да си правят губерния върху нашите български земиПо -кротко с чупките у плонжовете пред това племе
156
9
 
5
 
! Отговори
Мурадов преди 5 години
Русия ни помогна за да крадат милиарди,и злато и дрг от Бългапия всичко е полотика защо сега няма руснаци защото взеха всичко от България защото сега е бедна дори взеха от налода ни става въпроз за Въз процес!
155
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Знаеш ли Батак!?А знаеш ли за башибозука Гурко колко бунтове е потушавал? Знаеш ли Катин?

Спонсорирани публикации