За правата на жените: С шествие на празничния 8 март

Участниците обърнаха внимание и върху неравнопоставеността
Обновена: 8 мар 2019 20:06 | 8 мар 2019 20:00, Веселина Йорданова
59

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За трета поредна година на 8 март в София се проведе шествие за правата на жените. То тръгна от Министерския съвет, а крайната му точка бе езерото Ариана.

"Целта на шествието е да популяризира първо това, че е ден за политически активизъм за правата на жените. Второ, да излъчи посланието, че трябва да има солидарност с всички групи жени от обществото ни, така, че освен, че искаме промени за борбата с домашното насилие, борбата с  насилието над жени, искаме да обърнем внимание и върху по-широката тема за неравнопоставеността на половете, разлики в заплащането, дискриминация срещу уязвими групи, това, че жените взимат по-ниски пенсии от мъжете с 40 % по данни на НСИ, гарантиране на репродуктивните права. Доста искания има това шествие и се надяваме на широка подкрепа", каза Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените, цитирана от БНР.

По-рано днес жени, жертви на домашно насилие, обсипаха с цветя стълбите на Народното събрание, с което напомниха на депутатите за убитите майки и съпруги.

С акцията "Цвете за всеки" жените поискаха незабавни законодателни промени, с които домашното насилие да бъде наказвано по-строго.

“Не си затваряйте очите, не подминавайте насилието - утре може да застигне ваши майки, сестри, дъщери, приятели. Искаме да окажем натиск, какъвто липсва над държавните институции, за да предприемат реални действия за борба с насилието", се обърна към депутатите една от активистките Ваня Министерска.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи исканията на жените и попита: "Какво направихме, за да подкрепим жертвите на домашно насилие? Колко нови центъра се създадоха през миналата година, в които една жена да може да отиде и да бъде подкрепена, ако е обект на системен тормоз в семейството си? Какви бяха промените в законите, които бяха направени?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите, положението в тази държава е отчайващо. Нищо чудно, че 30 години копаем дъното, няма какво друго да е с толкова много глyпаци.
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Поредния балкански селянин се изказа. *** мамин.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия да не видят някоя мода от чужбина и веднага копират. На държавна служба съм - имам 3-*** началници над мене - все жени. В частна фирма преди работех - прекия ми началник беше жена, изпълнителния директор също жена. И по статистика бг е на едно от първите места в света с жени на ръководни постове. Има даже жени началници на полицейски районни. Ама тия да си протестират ей така да са модерни ;)
39
3
 
7
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
НПО Център Отворена врата Асоциация ДеметраФондация Български център за *** изследванияФондация "П.У.Л.С" Перник Фондация "Асоциация Анимус"Женски клуб "Родопея" Асоциация НаяЦентър "Вела"Фондация "Равноправие" Асоциация "SOS семейства в немилост"Център "Мария"Център "Надя"и т.н.
38
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
"А интересно кое ли НПО финансира този цирк?"_______Ще да е НПО - наследник на световния комунистически интернационал чието "дете" е 8ми Март... на Клара Цеткин, Роза Люксембург и прочие комунистки държали речи на 8ми Март, къде беше не помня. Комунистически празник - комунистическо НПО. Днес им викат социалисти и либерали.
37
3
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
И не модата трябва да ни диктува какво да правим, а нуждата и морала на НАС обществото, трябва да даде начало на сериозни дебати. И да не се смесват 100 неща , защото така било модерно, а резултата е 0. Честит 8-ми Март мили дами!
36
4
 
6
 
! Отговори
... преди 5 години
Пуснали се по модата българите. Не сме общество, щом не поставяме сериозно важния въпрос за насилието. Всяка жена е свободна, е човешко същество и има право на щастие или поне да не бъде бита, малтретирана, нито да е робиня на някой. Ако жена има нужда да бъде защитена, да бъде в безопасност от съпруг, баща, сутеньор, съсед, началник или ...друг насилник-тиранин. Обществото т.е. НИЕ заедно трябва да поемем инициативата, да променим законите, да променим отношението първо.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия *** направо си плачат за бой! А интересно кое ли НПО финансира този цирк?
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.Докторе, ако знаеш колко много работа имам. Само ми е до Вероника, Гофър и 13-тото число :))))))Влизам в сайтове като този само за майтап. но порно и Гофър?....
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :-) до 15Кои "нас", бре?!Когато човек се е увълчил спрямо срещуположния пол, той или е обратен или е ***. не набеждавай другите, като им приписваш собствените си проблеми.Хайде, бягай да спиш преди да са те докопали феминистките. С тях си си лика прилика.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :-) до 15Кои "нас", бре?!Когато човек се е увълчил спрямо срещуположния пол, той или е обратен или е ***. не набеждавай другите, като им приписваш собствените си проблеми.Хайде, бягай да спиш преди да са те докопали феминистките. С тях си си лика прилика.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам, снимка 8 с призив жените да спрат да раждат българчета, и ме избива на смях... :D
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенявещи се БГ ""мъжаги" . Набихте ли днеска жените си ? Е така профилактично , за да си знаят мястото .
29
6
 
8
 
! Отговори
ДО 35 преди 5 години
Не мисля че трябва да бия жена си само защото е решила да се омъжи за мен. Може би твоята жена е трябвало да си остане мома за нейно добро. Става дума мъжът да се цивилизова а не жената да не се омъжва. Аз пък съм много доволен че моята жена ми каза ДА. Честит 8март скъпа обичам те. Пепи
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Българина никога няма да се превърне в човек. Има жени омъжени, на които съпруга им не счита че има право да ги малтретират, бият. Само че тези жени са сред малкото късметлиики.
27
5
 
13
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Гей-йовете и сестрите ясно защо са за Истанбулската конвенция - нужно е ново месце, при тях няма моногамия. На Вас мили жени за какво Ви е тоя парцaл? Какво печелите от него?! А, ако знаете какъв автогол ще си вкарате със специални закони за защита на жените, подобни на шведските - секс само с предварително писмено съгласие и после брака ще го гледате през крив макарон. И откъде ще идват децата тогава?
26
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление този 8ми март от празник се превърна в трибуна на НПОтата за пропаганда на ИК. Статиите са пълни феминистка реторика за неравенство, насилие и т.н. Мъжете са превърнати в някакви чудовища и зверове. А неравенсто в заплащането има - който е на повисока длъжност взема повече и това въобще не е свързано с пола. И в моето семейство жена ми взема по-голяма заплата, защото е на по-висока длъжност. Никой никога не кара да се жени насила. Стойте си моми и няма да имате проблеми с насилието.
25
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
Интересното е че най-големите защитници на всякакви права най-много държат да сме съюзници със Саудитска арабия. От година имаме даже и посолство тяхно в Бъкстон.
24
4
 
9
 
! Отговори
преди 5 години
Гледам, на снимка 11, че една от три жени е жертва на домашно насилие. Само за сравнение сутринта беше една от четири.
23
5
 
4
 
! Отговори
баба Марта преди 5 години
Весело празнуване на жените и много подаръци от партийната централа и лично от другаря Т.Живков.