Чакаме Арабаджиеви до 15 дни, ако се запънат - до няколко месеца

Шестима ще отговарят за източването на пенсионните фондове в НОИ
9 мар 2019 11:15, Петя Славова
63
Чакаме Арабаджиеви до 15 дни, ако се запънат - до няколко месеца
Снимка: архив, Булфото

Семейство Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на две-три седмици, ако дадат съгласието си. В случай, че не дадат такова, процедурата може да отнеме няколко месеца след решението на испанския съд. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира, че задържането им е действие на българските специални служби и контактуването им с испанските власти. Гешев обясни, че известната фамилия може теоретично да са били в Барселона още преди шест месеца, но през това време те още не са били обявени за издирване. "Това, което се случи е на добрата работа на българската правоохранителна система", отсече той.

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева бяха арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. "Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации", изтъкна Гешев.

Двамата са били в къщата на Георги Семерджиев, който също е бил задържан, но по-късно освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането за арест и екстрадиция.

Още по темата

По думите му е съвпадение, че обекти на прокуратурата са влиятелни и важни личности, които се намират в чужбина.  Според него става въпрос, че през последните три години не е имало толкова активна работа на прокуратурата.

Иван Гешев коментира и разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра. По думите му шестима ще бъдат привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група.  Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление.

Според Гешев, трудността в случая идва от анализа на твърде много документи в рамките на три дена. Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия.

Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

 "Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата.", обясни зам-главният прокурор.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за "силно мой човек", за да бъдат предвижени бързо, стана ясно още от Гешев.

Той уточни, че схемата за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра. По думите му, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

"Не сме бедна държава. Пари има, но се краде много.", отсече още той. В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, изтъкна Гешев.

.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хитлер е виновен , направи от комунистите - мандраджии ,капиталисти .
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До неразбралСпоко бе. Колелото се върти. Утре ще дойдат нови. В смисъл половината ще са още стари, някой дори си пазаят партйните книжки, ама ще има реваншизъм и ще има народна радост ... за около 6 мееца. После сме пак на стартова позиция. Само че няма да вземем 200 от банката.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Не е ясно колко поколения ще са нужни, за да се поправят моралните и психологически промени и то в най добрия случай , ако бъдат отстранени и наказани веднага."Ок, и аз не нося тениска с лика на Борисов, нито пея по митингите им, ама имаме ли правителство от последните ... 45 години, на което можем да кажем - ЕВАЛА, ТЕЯ БЯХА ПИЧОВЕ!. Защото нищо хубаво не може, да се каже, дори и за последните 5-10 години от БКП-арското управление.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакаме ги тия?Вие от сайта *** ли сте, бре?
6
3
 
8
 
! Отговори
неразбрал преди 5 години
Тези са ясни.А кога ще арестуват и осъдят първия гербераст?Нима там всички са абсолютно чисти?Вече 10 години герберастите са на власт, и всичка са много честни ,но сме на първо място по корупция.А корупцията винаги е свързана със властта.Логиката подсказва ,че властта е неприкосновена ,т.е. престъпността си има държава.В целия свят тази съвкупност се нарича с една дума-МАФИЯ!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2Всеки по-заможен човек, който е на 100% чист и добър човек ... О чакай! Тея не са. Тея бяха с десетки милиони, когато още ни поправяха по институции, когато се бъркахме, дали е госпожо/господине или другарке/другарю. Когато видя българи с много милиони, още от 90те, няма начин, да не повдигна вежди. Просот са плащали на един, после е дошъл друг. Другят не им се е сторил толкйова страшен или са си мислели, че ще го остранят лесно ... Ем и в двата случея не познаха ...
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В мафията е така, който не се отчита на тартора го притискат и ликвидират. Виж как вещо заявяват че пари има, но те са за Винету. Непоправими щети нанася простотията и безочието на герб. Не е ясно колко поколения ще са нужни, за да се поправят моралните и психологически промени и то в най добрия случай , ако бъдат отстранени и наказани веднага. Много лоши са тенденциите и прогнозите.
3
1
 
13
 
! Отговори
Pen преди 5 години
хахаха , чакаме ли ги ? кой ги чака ?
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЕКИ ПО ЗАМОЖЕН ЧОВЕК И УСПЯЛ БИЗНЕСМЕН АКО ОТКАЖЕ ДА ПЛАТИ РЕКЕТ НА МУТРОТАПИТА ОТ СЕЛО БАНКЯ ББ ВЕДНАГА СЕ ОТЗОВАВА В АРЕСТА И ЗАПОЧВАТ СРЕЩУ НЕГО НАКАЗАТЕЛНИ ДЕЛА ОТ ПОРЪЧКОВАТА НА ВЛАСТТА ЦАЦАРАТУРА. АЗ ДА ПОПИТАМ КОГА СЪД И ПРОКУРАТУРА ЩЕ ПОГНАТ ДОКАЗАНИТЕ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ -КИРИЛ ДОМУЗЧИЕВ,ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ АХМЕД ДОГАН ,БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. КОГА СТАНЕ ТОВА ТОГАВА ЩЕ ПОВЯРВАМ ,ЧЕ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ РАБОТИ И НЕ ИЗПЪЛНЯВА МРЪСНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОРЪЧКИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ И ДПС
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой, кой, кой прокуди и натири агент вълчо и марийка? Сега да скитат немили - недраги по света, преследвани от властите.